Любимите ми рецепти

  • 817
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 320
Фъстъчени бисквити

Продукти:

2/3 ч.ч. краве масло на стайна температура
1/2 ч.ч. фина кристална захар
1 яйце размер L
1 ч.ч. печени, белени фъстъци фино смлени
1 и 1/2 ч.ч. (около 250г.) пшенично брашно
2 ч.л. бакпулвер


За гарниране:

1/2 ч.ч. белени, печени едро смлени фъстъци

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват с миксер маслото и захарта, добавя се яйцето и отново се разбива до пълното му усвояване. Добавя се фино смлените фъстъци в които е добавен бакпулвера. Разбъркваме и добавяме малко по-малко от пшеничното брашно, тестото трябва да наподобява обработен пластин на пипане и да не лепне по ръцете.

От тестото късаме топчета колкото орех и с длани оформяме топче, което след това леко притискаме с пръсти и овалваме само едната страната в едро смлените фъстъци. Нареждане ги в тава постлана с хартия за печене. Печем бисквитите в предварително загрята фурна на 180°С за 10 минути.


*Вместимостта на чаената чаша е 250 мл.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:31 от Dresly

# 1
  • Мнения: 320
Моята подправка за меденки

1 ч.л. канела на прах
1 ч.л. джинджифил на прах
1/3 ч.л. карамфил на прах
2 щипки бахар на прах
кора от два портокала.

Понякога добавям и натурално какао на прах. А в меденките добавям кандирани корички от мандарина, портокал, лимон.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:32 от Dresly

# 2
  • Мнения: 320
Ябълков ароматен кекс

Съставки:

3 малки ябълки или 2 по-големи ябълки(почистени от смената част и настъргани на едрото ренде)
4 яйца размер М,
2 чаени чаши пшенично брашно
1 чаена чаша кристална захар
1/2 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша орехови ядки(счукани на едро)
2 чаени лъжици(равни бакпулвер)
1 чаена лъжичка джинджифил на прах,
1 чаена лъжичка канела и 1/2 чаена лъжичка смлян карамфил,
1/2  чаена лъжича кардамон,
1-2 ванилии на прах.


Начин на приготвяне:

В купа се разбиват яйцата със захарта с миксер до светла пенеста маса, добавя се олиото, след това се добавят и настърганите ябълки смесени с подправките и се разбърква с тел или силиконова шпатула. Добавя се и пресятото брашно с бакпулвера и се разбърква добре. Добавят се и ядките и се разбърква отново. Тестото се изсипва в кексова форма или тавичка 24 см. която е намазнена и поръсена с брашно. Кексът се пече на 180°С за 25-30 минути.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:33 от Dresly

# 3
  • Мнения: 320
Селска италианска пица

Продукти за тестото:

800 г. пшинично брашно тип 00
450 мл. вода
20 г. готварска сол
20 г. кристална захар
1/3 кубче прясна мая
Продукти за соса и за гарниране:
1 буркан белени, смлени домати
1 с.л. риган на прах
1 скилидка чесън
1 ч.л. кристална захар
1/3 ч.л. лют червен пипер
Зехтин екстра върджин
100 г. моцарела
листа босилек

Начин на приготвяне:

В хладка вода се разтваря маята, добавя се захарта, и 4 с.л. брашно, разбърква се сместа да стане гладка каша,  оставя се на топло около 22-25°С, за да втаса. В тава се пресява брашното, като в единият край се слага солта. Прави се кладенче и слагаме шупналата мая. Омесваме тестото. Оставяме го да втаса на топло. От доматите, захарта, пипера, чесъна, ригана правим сос.
Щом удвой обема си тестото го нарязваме и разточваме с дебелина 0.5 см. Намазваме тестото със соса, босилека и добавяме нарязаната моцарела и печем на 220°С, за 10-15 минути. Щом извадим пицата от фурната я поливаме със зехтин.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:34 от Dresly

# 4
  • Мнения: 320
Торта Гараш

Продукти за блатовете: 24 Ø

8 белтъка от яйца размер L
350 грама фина кристална захар
450 грама сурови орехови ядки фино смелени.


Продукти за крем Гараш:

500 мл. течна сладкарска сметана
500 грама натурален шоколад 52% какао
200 грама фина кристална захар
250 грама краве масло
8 жълтъка от яйца размер L

Продукти за глазура и украса:

200 грама натурален шоколад 52% какао
2 с.л. олио
100 грама печен шамфъстък


Начин на приготвяне на блатовете:

Белтъците със стайна температура се разбиват със захарта до твърди връхчета. Добавят се ореховите ядки и се разбърква в една посока отдолу на горе. Сместа се разпределя на 5 равни части и всяка част се пече поотделно на 160°С с вентилатор за 12-15 минути.

Оставят се малко да поизстинат и се остраняват от хартията за печене.
Не трябва да стоят на студено и влажно място.


Начин за приготвяне на крем Гараш:

В тенджера изсипваме сметаната и добавяме захарта, слагаме на котлона разбъркваме, за да се разтвори захарта. Трябва да се свали от котлона преди да кипне. Добавяме шоколада натрошен на парчета и разбъркваме, докато се получи гладка смес, добавяме 250 грама краве масло, разбъркваме докато се поеме, оставяме да поизстине, но не напълно температурата трябва да не превишава 62°С. Добавяме 1×1 жълтъците, като разбъркваме с тел, докато се поемат напълно. След като изстине сместа се разбива с миксер за 4-5 минути или докато извитлее цвета на крема.

Сглобяване на тортата:

В тортата чиния или друг подходящ съд подреждаме платка, ред крем, завършваме тортата с крем Гараш, като я измазваме й отстрани много добре.

Оставяме тортата поне за 5-6часа в хладилник.


Начин на приготвяне на глазурата и украса:

В тенджера на водна баня разтопяваме шоколада с 2 с.л. олио.

Вадим от хладилника тортата и я заливаме със съвсем леко поизстиналата глазура.

Украсяване с натрошен печен шамфъстък като правим венец 2-3 сантиметра на вътре от външния ръб на тортата.

Връщаме тортата в хладилника.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:36 от Dresly

# 5
  • Мнения: 320
Бисквитена торта с дулсе де лече

Продукти:

2 пакета какаови бисквити
200 грама дулсе де лече
200 грама крема сирене
250 мл. прясно мляко
50 грама натурално какао на прах


Приготвяне:

В купа смесваме дулсе де лечето с кремата сирене разбъркваме хубаво докато се смесят добре.

В съд сипваме прясното мляко и потапяме бисквитите за няколко секунди и ги подреждаме в правоъгълна стъклена тавичка.

Покриваме с крема и така докато ни свършат продуктите.

Отгоре поръсваме с какаото.

Оставяме тортата в хладилник поне за 2 часа.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:38 от Dresly

# 6
  • Мнения: 320
Бразилски бонбони „Бригадейро“

Продукти:

1 кутия подсладено кондензирано мляко
1 супена лъжица с връх краве масло
4 супени лъжици с връх натурално какао на прах
1 пакет шоколадови пръчици (за овалване)

Приготвяне:

В касерола смесваме всички продукти(без шоколадовите пръчици) и готвим на на средна температура като разбъркваме постоянно с дървена лъжица (за да не загори.) Сместа е готова като почне да се отделя от съда. Оставяме да изстине. Намазняваме си ръцете и оформяме бонбоните като след това овалваме бонбоните в шоколадовите пръчици.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:38 от Dresly

# 7
  • Мнения: 320
Бразилски бонбони „Бейжиньо“

Продукти:

1 кутия подсладено кондензирано мляко
1 супена лъжица краве масло
250 грама настърган кокос


Приготовление:

В тенджера смесваме кондензираното мляко, маслото и 150 грама кокос.

Готвим на среден огън за 15 минути като разбъркваме с дървена лъжица.

Оставяме сместа да изстине и оформяме топчета който овалваме в останалия кокос.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:39 от Dresly

# 8
  • Мнения: 320
Белите сладки на баба Лусине

Продукти:

500 грама Краве масло на стайна температура
2 ч.ч. пресята чиста без примеси пудра захар
4 и ½ ч.ч. пресято пшенично брашно
¼ ч.л  хлебна сода
1 ч.л. лимонов сок
2 с.л арменски коняк


Приготвяне на тестото:

Маслото се разбива с миксер, до кремообразна консистенция.
Добавяме коняка и разбиваме отново.
Добавяме 1 по 1 с.л. от пудрата захар докато продълаваме да разбиваме с миксера трябва да се получи консистенция на маслен крем. Добавяме угасената сода и разбиваме отново. Добавяме от брашното малко по-малко като разбъркваме с дървена лъжица, докато се поеме. Омесваме меко съвсем леко "лепнещо" тесто. Късаме парчета от тестото и правим фитили от които оформяме S-образни сладки които редим в тава постлана с хартия за печене. Печем в предварително загрява фурна на 180°С за 10-12 минути. Сладките трябва да останат бели. Поръсваме с овкусена пудра захар с ванилия.

# 9
  • Мнения: 320
Кекс с кафе

Продукти за 24Ø:

2 ½ ч.ч. пшенично прашно тип 450
½ ч.ч. олио
½ голяма водна чаша гореща вода (200 мл.)
3 с.л. Нес кафе
2 с.л. мед
250 г. пудра захар
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. джинджифил
1 ч.л. канела
1 с.л. какао


За гарниране:

200 г. тъмен шоколад

Приготвяне:

В голяма купа пресяваме брашното, бакпулвера и пудрата захар, разбъркваме добре.
Разтваряме кафето във водата, подслаждаме меда и го добавяме към сухата смес, добавяме джинджифила, канелата и какаото, олиото и разбъркваме до гладкост. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена тава. Печем в предварително загрята фурна на 180°С за 30 минути.


Разстопяваме шоколада на водна баня и заливаме кекса с шоколада.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:41 от Dresly

# 10
  • Мнения: 320
Шведска торта с бадеми

За 6 блата  20Ø

Продукти за бадемовите блатове :


150 г бадемови ядки
5 белтъка (L)
180 г. кристална захар


Продукти за крема:

5 жълтъка (L)
1 ч.ч. сметана
1 ч.ч. кристална захар
200 г краве масло (студено)
2-3 ванилии


За гарниране:

100 г. филирани бадеми

Приготвяне на блатовете:

Смиламе бадемите в блендер или чопър. Разбиваме белтъците на твърд сняг със захарта или докато се образува лъскава и твърда белтъчна маса. След това добавяме смлените бадеми и разбърваме внимателно до гладкост.Разпределяме тестото на равномерен слой, въху хартия за печене с очертания 20Ø.
Печем блатовете в предварително загрята фурна на 180°С за 10-15 минути.
Оставяме ги да поистинат за 5 минути и отделяме хартията от блатовете.

Приготвяне на крема:

Разбиваме жълтъците в купа. Наливаме сметаната в тенджера, добавяме захарта и слагаме на котлона, разбъркваме докато захарта се разтвори. Добавяме ванилия и сваляме от котлона. Щом температурата спадне добавяме на тънка струйка от яйцата като разбъркваме енергично. Връщаме на котлона докато се сгъсти крема. След това добавяме към крема от студеното масло малко по-малко като разбъркване с миксер. Кремът трява да стане гладък и  лъскав. Оставяме кремът да се охлади напълно.

Сглобяване на тортата:

В подходящ съд редим блат, крем, като завършваме тортата с крем. И я слагаме в хладилник.

За украсата:

Препичаме във фурна филираните бадеми. Оставяме ги да изстинат напълно и с тях поръсваме тортата отгоре и отстрани. Връщаме тортата в хладилник поне за 12 часа.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 11:06 от Dresly

# 11
  • Мнения: 320
Жадната калугерка

Продукти за сладкиша:

4 яйца M
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. пшенично брашно тип 450
1 ч.л. бакпулвер
2 ваилии


Продукти за сиропа:

2 ч.ч. кристална захар
2 ч.ч. вода
125 г. краве масло
125 г. натурален шоколад 65%


Приготвяне на сладкиша:

С миксер разбиваме яйцата със захарта до светла и пухкава маса. Добавяме ванилията. Пресяваме брашното с бакпулвера и го добавяме към яйчната смес, разбъркваме с тел до гладкост. Изсипваме тестото в 24 см. тавичка която сме намаслили и поръсили с брашно предварително.
Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180°С за 30 минути.


Приготвяне на сиропа:

В тенджера слагаме водата и захарта и слагаме на котлона, за да се получи захарен сироп. Щом стане готов сиропа, добавяме кравето масло щом и то се разстопи дърпаме тенджерата от котлона и оставяме да поизстине за поне 10 минути. след това добавяме натрошеният шоколад и разбъркваме докато се разтопи. Оставяме сиропа да изстине напълно. С изстиналия сироп заливаме сладкиша които сме надупчили с клечка или шишче.

# 12
  • Мнения: 320
Пестил от сини сливи ( може да се използват всякакви плодове съдържащи пектин)

Продукти:

1 кг. сини сливи ( или друг плод)
200 мл. студена вода


Начин на приготвяне:

Измити и почистени от костилките плодовете се варят до пълно омекване. Сварените плодове се пасират с пасатор или джиджавка. На хартия за печене се разпределя на тънък пласт сливовото пюре отгоре се покрива с още един лист хартия за печене и се изкарва на терасата на слънце. Щом изсъхне хартията и на пипане пестила е твърд се прибира. Отнема около седмица, за да изсъхне пестила.
Съхранява се в буркани или със стреч фолио в хладилника. Не се разваля.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 10:44 от Dresly

Общи условия

Активация на акаунт