Боледуване на децата ни-тема 88

• 18 222
  • 783
  •   1
Отговори
# 270
Барбалена, ще се опитам да обясня какво правят двете лекарства и какво бих направила аз, а пък ти вече си прецени.

Вентолина разширява бронхите, той не лекува. Неговата роля е само и единствено да помогне да се изкарат секретите от гърдите. Затова и вентолин се дава само когато има хрипове, не преди, не за да не се стигне до тях, а само докато ги има. Представи си смачкана сламка, в средата и гъст желирен секрет. Кашлицата е с цел секрета да излезе, но е толкова гъст и сламката е толкова смачкана, че той не помръдва. Вентолина разширява сламката, отваря я, и така при кашлица секрета успява да излезе.

Пулмикорта е кортикостероид, той овладява инфекция. Помага на дробовете да се изчистят от нея. Често, при чести проблеми с гърди, се изписва за по-дълъг период от време с цел гърдите да оздравеят, да заякнат и да се предпазят, така че следващото разболяване да не стига пак до тях бидейки слабо място. Изписван е на синът ми и за период от месец, и за три. На други деца - в продължение на години. Предполагам, че ви е изписан за толкова дълго време точно с тази цел - даване на възможност на гърдите да се излекуват напълно.

Сега за кашлицата - звучна силна отхрачваща кашлица, в която се чува как храчката излиза буквално от гърлото и се преглъща, е хубава кашлица. (Извинявам се за описанието). Това трябва да се чува, когато детето оздравява. Задръстена влажна, тази при която храчката не мърда, а седи долу, отзад, е най-лошата. Понякога, когато се дава вентолин без нужда, без да има хрипове, се получава силна пристъпна кашлица. За да се разбере дали е от него, най-често почва 10-20-30 мин след инхалация и около час след нея приключва. (Естествено зависи от дозата на вентолин спрямо килограми и възрастта на детето - за колко време го обработва тоя вентолин. Времената са спрямо опита ми с моето и само ориентир)

С целия тоя роман, предвид че детето е от 2 седмици ту с хрип, ту без - бих продължила пулм както е изписан. Няма да навреди. За вентолина не мога да те посъветвам, защото има страшно мн значение как кашля, кога кашля, колко кашля. Но се надявам с описанието ми горе, да ти помогне да вземеш решение.  

(Извинявам се за романа)

# 271
Благодаря за подробното описание, Мира. Беше ми полезно, а ти даже се извиняваш, че е станало дълго. Може да е било полезно и на други следящи темата даже. Обаче още ми е трудно да преценя в нашия случай какви инхалации и колко време да правим. Детето, мога да кажа, почти не кашля.. Хванало е нов вирус обаче 😵‍💫, има бистър сопол, запушено му е нослето. Не знам как се отразява това на слушалката.

Но реших да продължим само с пулмикорт. Защо? Защото педиатърката каза "спирай всичко", а според пулмологът снощи беше последната инхалация с вентолин и пулмикорт. Тук се засичат мненията и на двамата. Затова реших да спра с вентолина и тази вечер ааправихме инхалация с 1 мл пулмикорт и 1 мл физиологичен разтвор. Мисля да избутаме уикенда така, а после ще го мисля, евентуално до контролния преглед, а тогава ще питам дали не може да се спре. Стига всичко да е наред, де... Че вече ми се изправя косата с ту има, ту няма Flushed

Това е най-дългото и най-тегавото ни боледуване Flushed Егати и RSV-то Flushed Хем знаех, че е коварен, хем го хванах още в началото и пак усложнения и с двамата.

# 272
  • shumen
Барбалена,аз бих направила инхалация  само с Пулмикорт.От Вентолина моя направо пощурява.Дано е добре скоро и малкия и стига вече болести.
Моя успя да зарази и майка ми.И тя е с бронхит и на АБ.

# 273
Ако е тръгнало ново разболяване, определено бих продължила пулмикорта. Общо взето ако гърдите са инфектирани, възпалени, те образуват нов и нов секрет (а от там той се затлачва и става на хрип). Ако не са оздравели напълно и е тръгнала нова инфекция, шансовете да удари там са големи, тъй като те все още са отслабени.

На вентолина аз му казвам “дрога за деца”. Ужасен е, мразя го от дъното на душата си.

# 274
Мирра благодаря за обяснението. Лично на мен не ми беше ясно за какво се използва Вентолин и Пулмикорт, само ми беше известно, че от Пулмикорта спира да ми прави средношни спазми при кашлица.

Много полезна информация. Много благодаря.

Вентолин не сме ползвали от 1 година. Тоест от както махнахме третата сливица.

# 275
И аз благодаря за обяснението за пулмикорт и вентолин. Моето още 2 дни ще е на пулмикорт, вече кашля рядко, но много влажно с храчка (като описаното горе). Вече се чувства добре, дано и така да бъде занапред, къщата изглежда така сякаш стадо бизони са минали през нея. Чудя се колко да я задържа преди пак да я пусна на детска… хем искам, хем се притеснявам ☹

# 276
  • shumen
The doors,аз съм задържала и по месец след пневмония.

# 277
Дребното пък сега с 39,7°..само да не е цистит, последните дни и парело, вчера урината беше чиста, но нямаше и температура.

# 278
Циститът не е с такава температура.
В добра лаборатория ли сте давали урина? Стерилна?
Такава температура моите правят от пиелонефрит, червено гърло/ангина и грип.

# 279
  • shumen
Рейна,висока Т моя вдига при ангина,грип и пиелонефрит.А дали не е лепнала вируса на батко си?

# 280
Циститът не е с такава температура.
В добра лаборатория ли сте давали урина? Стерилна?
Такава температура моите правят от пиелонефрит, червено гърло/ангина и грип.
При педиатъра на момента се изследва урината, не беше първа, но твърдят, че ако има нещо ще покаже. Знам ли..сега е с 38,2°. Освен да изчаквам да видя симптоматично какво се случва, друго не мога да направя. То баткото е с нещо бактериално щом се повлиява от АБ, но съвсем други оплаквания. Уши и гърло вече 4 седмици като 3 пъти вдига температура 38° за по два дни. 3-ма лекари го гледаха и нищо му няма на ухото. Сега уж е по-добре, пие АБ от 5 дни.

# 281
При лекаря в кабинета имате предвид с тест лентичка ли? Не бих се доверила на такъв резултат. Идете пуснете една урина (обикновена + стерилна) в някоя лаборатория, където се работят на място (не манипулационна и да седи на шкаф да чака транспорт). Ще се види независимо каква урина е (първа, втора, 18-та) дали има левкоцити, еритроцити, белтък, нитрити, нещо в седимента… аз бих боцнала и за едно ПКК и ЦРП - ще се ориентирам какво става.

# 282
Те и в лабораториите ползват тест ленти. Същите които се продават в аптеките.

# 283
Здравейте, как са децата днес? Моето след бронхиолита беше напълно окей, без никакви оплаквания. Пуснах го на ясла 4 дни и днес му тръгна лек бистър сопол...Явно организмът се бори с нещо ново. Купих веднага хоемопатия Коризалия Бейби и давам ударно, то е за хрема. Искрено се надявам да се разминем леко този път, съвсем скоро пи 10 дни антибиотик, правих инхалации с Пулмикорт и Вентолин, а точно преди това имаше афти в устата с температура и давах и доста време Изопринозин...Измъчи се това дете, та и ние покрай него.

# 284
Ние уж сме добре, ама докато не минем преглед със слушалка.... И при нас има бистър сопол Head Band От 3-4 дена вече. Лепнал е нов вирус явно покрай всички ходения по прегледи. Но тестове нямам, опуках около 8-10 теста ,
4 в 1 покрай РСВ-то.

Общи условия

Активация на акаунт