Вентолина разширява бронхите, той не лекува. Неговата роля е само и единствено да помогне да се изкарат секретите от гърдите. Затова и вентолин се дава само когато има хрипове, не преди, не за да не се стигне до тях, а само докато ги има. Представи си смачкана сламка, в средата и гъст желирен секрет. Кашлицата е с цел секрета да излезе, но е толкова гъст и сламката е толкова смачкана, че той не помръдва. Вентолина разширява сламката, отваря я, и така при кашлица секрета успява да излезе.
Пулмикорта е кортикостероид, той овладява инфекция. Помага на дробовете да се изчистят от нея. Често, при чести проблеми с гърди, се изписва за по-дълъг период от време с цел гърдите да оздравеят, да заякнат и да се предпазят, така че следващото разболяване да не стига пак до тях бидейки слабо място. Изписван е на синът ми и за период от месец, и за три. На други деца - в продължение на години. Предполагам, че ви е изписан за толкова дълго време точно с тази цел - даване на възможност на гърдите да се излекуват напълно.
Сега за кашлицата - звучна силна отхрачваща кашлица, в която се чува как храчката излиза буквално от гърлото и се преглъща, е хубава кашлица. (Извинявам се за описанието). Това трябва да се чува, когато детето оздравява. Задръстена влажна, тази при която храчката не мърда, а седи долу, отзад, е най-лошата. Понякога, когато се дава вентолин без нужда, без да има хрипове, се получава силна пристъпна кашлица. За да се разбере дали е от него, най-често почва 10-20-30 мин след инхалация и около час след нея приключва. (Естествено зависи от дозата на вентолин спрямо килограми и възрастта на детето - за колко време го обработва тоя вентолин. Времената са спрямо опита ми с моето и само ориентир)
С целия тоя роман, предвид че детето е от 2 седмици ту с хрип, ту без - бих продължила пулм както е изписан. Няма да навреди. За вентолина не мога да те посъветвам, защото има страшно мн значение как кашля, кога кашля, колко кашля. Но се надявам с описанието ми горе, да ти помогне да вземеш решение.
(Извинявам се за романа)

От 3-4 дена вече. Лепнал е нов вирус явно покрай всички ходения по прегледи. Но тестове нямам, опуках около 8-10 теста ,