Какво ви е било най-трудно да научите по немски език?

• 704
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте!
Посещавах езикова гимназия с профил немски и английски и след 9-ти клас заминах за Германия.Не знам дали това е “случайност” или защото имах желание да изучавам този език,защото имах и все още имам роднини в Австрия.
След като разбрах,ме съм приета с този профил,почнах да се подготвям за училище.Леля ми пишеше на един лист думички,които учех в рамките на същия ден и тя ме изпитваше.
Стана време за училище и началото ми беше много лесно,но с времето учебният материал ставаше все по-сложен.
В момента мога да твърдя,че владея езика на  добро ниво.
На мене ми беше трудно да науча Präposition mit Dativ,mit Akkusativ und mit D und Akk.
Повечето глаголи,които се ползваха с определения казус имаха логика,защото и на български се използват в същите падежи,но да не забравяме,че всеки език е различен и идеален.
Както винаги съществуват думи,които нямат точен превод.
Ученето на думи беше също едно предизвикателство за мене,защото всяка дума си има член,който пък в различните падежи си сменя “пола”,ако мога така да се изразя.
Напр. съществителното Die Lösung променя определителния си член в Genitiv на der Lösung,а der е мъжки род.
Та,интересно ми е на вас какво ви е било по-трудно да научите,отнело ви е повече време докато го схванете?

# 1
Да науча определителните членове на думите - родовете. Това ми е най-трудното. Без да знаеш родовете не можеш да използваш правилно падежите.

# 2
Да науча определителните членове на думите - родовете. Това ми е най-трудното. Без да знаеш родовете не можеш да използваш правилно падежите.
Има думи,които при определени окончания получават винаги женски род.
Когато сформираш съществително от глагол,автоматично думата получава das
backen-das Backen
Има и други такива улесняващи правила,но това ми дойде на ума в момента.

# 3
Знам, че ще прозвучи като тъпо клише но... гледай филми и телевизия на немски постоянно. Аз така го научих езика. Дори немци са ме хвалели за "правилни изказвания", които просто съм назубрила в правилният контекст. С учебници и курсове точно нищо не стана.

# 4
На мен немският ми беше гъста мъгла(особено граматиката) ,която се проясни чак след като една година учих латински , въпреки че двата езика са от различни групи.

# 5
На мен немският ми беше гъста мъгла(особено граматиката) ,която се проясни чак след като една година учих латински , въпреки че двата езика са от различни групи.
Даа,словоредът е малко странен,особено ако в почдиченото изречение имаш Konjunktiv 2.

# 6
Да не си ученичка още? Това, че определителният член за женски род die е различен der в датив и генитив , не прави думата от мъжки род. Тя си е в женски, ако беше в мъжки, щеше да се спряга също според падежа der-den-dem-des, но е в женски die-die-der-der.

# 7
Да не си ученичка още? Това, че определителният член за женски род die е различен der в датив и генитив , не прави думата от мъжки род. Тя си е в женски, ако беше в мъжки, щеше да се спряга също според падежа der-den-dem-des, но е в женски die-die-der-der.
Не,не съм.Всвки си намира начини как да научи дадени елементи.

# 8
  • Berlin
Да, но точно това не съвсем коректно. Der в Genitiv си е пак женски род. Dem според тази логика какъв род е? Просто това е неправилно формулирано и може да подведе хора, които сега учат.

# 9
Колко е различен словоредът и граматичните правила от българския и английския

# 10
Да. Словоредът е доста странен.

# 11

И на мен. Още повече,  че има разминаване на български и немски в родовете.  Примерно -  der Tisch и маса. На немски е в м.р. на български - в женски.

# 12
  • Berlin
Ако нямаше разминаване, изобщо нямаше да го споменаваме това при трудностите. На мен това също ми е голям препъни камък.

# 13
Общите правила които се наизустяват (като -ung, -keit и подобни) са ясни, годишните времена, дните … обаче как да направиш връзката, че е die Gabel, der Löffel und das Messer. Защо бе?! 🤣 Точно вчера казах der Zwiebel, а то било die Zwiebel. Тези неща много ме напрягат защото ако говоря бавно ще се замисля е грешките ще са по-малко, а като бързам и става “бате, децата гладни, жената и той … “

# 14
Der, die, das ги научих заедно с децата, като тръгнаха на училище, много ги упражняват.

Трудност ми беше спелуването с имена (Buchstabieralphabet), типично за Австрия, напрмер Nora: Nordpol, Otto, Richard, Anton и диктуване на телефонните номера по двуцифрени числа. В предишната работа се налагаше да вдигам телефона и се препотявах, ако искаха справка по цифри или имена... Вече свикнах, но се иска много практика.

Общи условия

Активация на акаунт