Ноемврийски бебета 2024 - тема 3

• 15 920
  • 749
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Аз имам уреда на Филипс Авент, но още месец някъде ще чака.
_ _ _
Ние сме на 2-и етаж и асансьорът не спира, но държа шасито на количката между етажите,  кошът вътре. ММ ми ги сваля, а аз като се прибера ги оставям във входа,при нас вече има паркинг, обикновено са 2 колички, чака се трета.
Не смея да бебенося, бебето е 8 кг, а аз без да се лигавя тежко не мога да нося,и заради очите внимавам. Ще ме дадат раничка, но не знам колко ще я ползвам.

# 196
Аз също съм с диоптър, и то доста високо -6, какво общо има с бебеносенето? Раничката разпределя много добре теглото, и реално не се усеща тежестта на детето. Не намерих никакви проучвания, че бебеносенето влошава диоптъра.  Лично на мен ми е по-неудобно да го нося на ръце, направо мускулна треска получавам вече. Днес даже импулсивно си поръчах нова раничка, Boba x Yukka, от много време я заглеждам. Днес бяхме на две разходки - една с количката по обяд, и една с раничката и кучето вечерта. Малкият е доволен в раничката и разглежда, много му е интересно всичко.

Днес цял ден е ад с тези зъбки, даже правих замразен сладолед в биберон с кърма, мога да потвърдя че е много добро - доста време го смука, определено му беше вкусно, и помогна да се успокои болката в зъбките. Накрая ми дари една широка усмивка, за благодарност 😅 утре ще направя цяла тавичка, за да не се намират такива. С гризалките не знае какво да прави, тика си ги в гърлото и повръща. А бибероните от фризера много бързо се затоплят. На ден сменяме 5-6 лигавника, то е лиги, то е повръщане... Доста зачестиха зъбните кризи, надявам се скоро да се похвалим със зъбче 😅

# 197
slanchogledka^ може ли снимка на този сладолед в биберон, че нещо не мога да си го представя 😊

Ние днес бяхме на последна ваксина за сега, д-р каза да запазим час за другия месец за ехография на коремни органи. Мислили ли сте къд ещв водите мъниците (за София)?
Питах за ортопед, не било сега, като проходи 😏 аз помня от големия, че на 6м го водихме...

# 198
За ехография на вътрешни органи и аз се интересувам, някой ако вече се е насочил, бих се радвала да чуя. В е-здраве пише "преглед на корем, пикочен мехур и пикочни пътища". Та, не знам, при специалист нефролог ли конкретно трябва да се ходи, не се сетих да питам предния път, а ни предстои този преглед съвсем скоро. Малката става на 6м след 10 дни, кога мина това време 😢

# 199
  • София
При нефролог е, момичета, да, аз записах при д-р Цанова, работи и с НЗОК.

Записала съм го и за ортопед и офталмолог.

# 200
Аз от вас разбирам, че има задължителни/препоръчителни прегледи на 6м. Наскоро разбрах за ортопед и изследвания на кръв/урина, пак тук от форума. Ще питам и лекарата какво се очаква тогава. Опитах да се регистрирам в ездраве, но трябва КЕП, който аз нямам. Знаете ли  друг начин за регистрация?
И още един въпрос на тема лекари- можете ли да ми препоръчате добър дерматолог? Малкият е май с атопичен дерматит, мажа го с адерма по съвет на педиатърката, но има едно- две места, които не минават. Каза ми да си запиша час за лекар, но тази, при която ходих, се е преместила в друг град и изглежда не работи вече. Водила съм каката последно в Токуда, но не ми допаднаха като отношение към детето (по принцип имам базови очаквания към отношението на докторите, стига да са добри специалисти, надявам се не е било заради това, че сме с направление...)

# 201
Marley, свали си Евротръст, така лесно ще се сдобиеш с КЕП за нула време. Много е удобно, и аз и ММ имаме директен достъп до досието на детето.

Не ме кефи обаче, че не всичко фигурира там. Наскоро бях на два прегледа, но минах с допълнителното здравно. Единия преглед ми е качен в ел. досието, другия не. Наскоро правих цитонамазка и микробиология, пак без направление, и резултатите липсват. Но пък кръвни изследвания, пак без направление правени, са налични. Ходи разбери. Явно си зависи от конкретното здравно заведение и лабораториите. И на детето така ми липсва един преглед, който не беше по касата. 😒

Впрочем, благодарение на Е-здраве, разбрахме с ММ, че сме останали без личен лекар (беше починал човека). Добре, че бързо го установихме, че кофти така.

# 202
Сиси, този "биберон" се води за плодове, при захранването, но аз го напълних с кърма - с АМ няма да стане то не може да се замразява.

https://m.media-amazon.com/images/I/71n851+I6CL._SL1500_.jpg

# 203
Сиси, този "биберон" се води за плодове, при захранването, но аз го напълних с кърма - с АМ няма да стане то не може да се замразява.

https://m.media-amazon.com/images/I/71n851+I6CL._SL1500_.jpg

Между другото, АМ може да се замразява ако ще се дава за попсикъл цели и да облекчи венците. Като цяло не се препоръчва замразяването и на кърма, и на АМ, тъй като евентуално могат да навредят на венците и да се загубят някои от нутриентите. Но ако много се мъчат бебенцата с тези венци и това им помага нищо няма да им стане и от двете 😊

# 204
Аз от вас разбирам, че има задължителни/препоръчителни прегледи на 6м. Наскоро разбрах за ортопед и изследвания на кръв/урина, пак тук от форума. Ще питам и лекарата какво се очаква тогава. Опитах да се регистрирам в ездраве, но трябва КЕП, който аз нямам. Знаете ли  друг начин за регистрация?
И още един въпрос на тема лекари- можете ли да ми препоръчате добър дерматолог? Малкият е май с атопичен дерматит, мажа го с адерма по съвет на педиатърката, но има едно- две места, които не минават. Каза ми да си запиша час за лекар, но тази, при която ходих, се е преместила в друг град и изглежда не работи вече. Водила съм каката последно в Токуда, но не ми допаднаха като отношение към детето (по принцип имам базови очаквания към отношението на докторите, стига да са добри специалисти, надявам се не е било заради това, че сме с направление...)
И ние сме с атопичен, не е толкова изразен но има на гушката и на гръбчето завяхващи петна които не изчезват, още не сме се насочили към дерматалог

# 205
[quote author=mishja

Между другото, АМ може да се замразява ако ще се дава за попсикъл цели и да облекчи венците. Като цяло не се препоръчва замразяването и на кърма, и на АМ, тъй като евентуално могат да навредят на венците и да се загубят някои от нутриентите. Но ако много се мъчат бебенцата с тези венци и това им помага нищо няма да им стане и от двете 😊
[/quote]

Ау, супер, ще го иам предвид. Ами доста помагат тези близалки, голям рев е, особено когато го приспивам. Той тъкмо се унесе и почва да го боли, така крещи, къса ми сърцето. Като знам мен как ме боли зъб, а съм голям човек и търпя на болка доста, представям си това мъничко човече какво изпитва...

# 206
Момичета вашите бебоци размятат ли ръце и крака интензивно? Моя е като Маугли, като го сложа на спалнята направо откача, започва да мътя ръцете и краката, да пищи… чак ме притеснява 😅

# 207
Нашият Филип е с изразен А-дерматит и се изразява най-вече след облечена дреха с препарата на Фрош, след допир до пухена възглавница и такива неща.
За това ме светна свекърва ми, която е педиатър, но в друг град, и ми изписа крем, който за два дни решава проблема, но това са рецидиви, които периодично ще се появяват, ако не ги израсте тия неща.
Иначе и ние го къпем с А-Дерма, не съм доволна от препарата, по препоръка на педиатърката ни е, вижда ми се доста агресивен и скоро ще го сменя с Бепантен-серията или ще се върна на Мустела. В допълнение имам един крем на Линола фет крем и маслото за баня към него - пак препоръчано от свекърва ми, които действат и облекчават локално. Но го къпем само 1 седмично или да кажем 1 на 5-6 дни, както се падне. С Линола фет мажа всеки ден сутрин при тоалет и вечер преди лягане местата, които са най-уязвими (коремче, гръб, гънки на гушката, прасци и предмишница) и така… мажем се… всеки ден, кисне в във вана с Линола масло веднъж седмично… няма друг начин. При дерматит всичко е проба-грешка, каквото подейства.

# 208
Препоръчвам д-р Котевска в Токуда, прекрасен дерматолог е. Относно ехограф на коремни органи, това нещо задължително ли е, при нас правиха всичко това в болницата като се роди малкия, та даже и ортопеда, беше включено в неонатологичния пакет.

# 209
Води се профилактичен преглед, включено си е в детската консултация по НЗОК. Предполагам, че може и да не се прави.

Общи условия

Активация на акаунт