СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 7 - Неусетно времето лети, седмокласникът над пробни изпити се поти!

• 30 475
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
  • София
7 клас 15 лв, храни се в къщи.
Давам за дюнер при поискване, ходят на тумби и излиза десетина лева дюнер с айрян, та давам, да не се чувства извън тайфата.
За дрехи, подаръци за р.д. и творчески материали давам отделно според нуждата.
Основно си купува дребни боклучки, но успява да задели за малки подаръци по поводи.

За сравнение, 5 клас 8 лв, 9 клас 25 лв.
Всички джобни у дома са седмични.

# 661
Всеки ден му даваме по 10-20 лв.
Не яде в училище.
Минава през магазина до нас като се прибира към 14 30ч от училище- взема си сладолед, чипс, или каквото си хареса там.
Глидам поне 10 лв да има минимум в портмонето.

# 662
Еее,"заведение" имам предвид месната сладкарница ,където пият чай или лимонада и играят карти уно:grinning:
Сядат понякога когато вали или 3 студено .Основно зимата .
Да,натоварена му е  програмата. Ходи по 6 пъти в седмицата на часни уроци по български и математика ,но до към 18 часа е приключил и с тях .Има вечерен час - 20:00 часа в учебно време и 21:00 часа уикендите. Както лазах живеем  в малък град .Опитвам се  да не му отнемам от времето да разпусне с приятели .

# 663
  • ту тук, ту там
И ние сме в провинцията, 40 лв. за седмица. Беше 30, но увеличих, защото единия ден се прибира след 15:30, та да може да обядва. Понякога когато излиза с приятели през уикенда, давам допълнително.

# 664
Ние сме в София, даваме и храна за училище и обядва вкъщи, получава 20 лева на седмица.

# 665
Пловдив - за училище му давам 6 лв., ако след това излиза - още 4-5 лв. Ако ходят на кино или нещо друго по-специално - повечко. Но най-често си отиват 10-11 лв. джобни на ден.

# 666
5 клас - носи ябълка, понякога давам 5 лв.
На големите по 10 лв при поискване, но си носят храна. Едното сандвич, другото мляко с плодове.
Като цяло са пестеливи.

# 667
В София сме, рядко се храни навън. Не давам ежедневно пари, а от време на време оставям в стаята му и ако има нужда си взима оттам. Съвестен е от тази гледна точка, но се замислям дали не е редно да определя някакъв бюджет за седмица и да го спазвам, че така малко се получава ,че няма граници. Смисъл той на този етап не злоупотребява, но знам ли като го удари пубертета....

# 668
  • София
По 5 лева на ден, обядва вкъщи. Купува си нещо за ядене в междучасието. В София сме. Отделно даваме за подаръци за рожден ден или излизане с приятели през уикенда.

# 669
  • София
С карта е, почти не носи в брой, в картата винаги поне 50 лв., не злоупотребява. Превеждаме като намалеят или ако трябва да купува подарък. Ако отидат на кино например и после седнат някъде в заведение, ще ги изхарчи, но може и за 10 дни да не ги пипне. Както дойде.

# 670
На първо число  даваме 100 лв. за целия месец. Основно се храни в къщи, един път седмично обядва на вън. Понякога си носи от нас нещо за хапване в голямото междучасие. Обикновено в края на месеца са й останали 20-30 лева.

# 671
  • София
5 лв на ден, вкл. и за събота и неделя. Давам ги на седмица. В София сме. Живее до училище, но последния час свършва в 14:20, така че си хапва по обяд от кетеринга в училище. До тази година слагах сандвичи и не давах джобни за уилище. Напоследък хареса кетеринга и иска да си купува храна там. За други разходи давам отделно. Най-вероятно скоро ще направим карта. Когато стане на 14 г.

# 672
Аз класиранията от предишните години за ПЧМГ не успях да открия, но гледах ПИ от Януари и Март, и този сега. Вярвам, че и настоящите ученици се явяват на пробни и това не би следвало да изкриви резултатите. Поне има две възможни дати, и това увеличава шансовете, а и намалява стреса.
Здравейте, май е време да почна да следя темите, точно както преди 13г. Simple Smile
едва ли ще има много свободни места. Техните деца са добре подготвени и доста от тях искат да продължат. На пробните изпити главно са външни деца.  Напоследът забелязвам, че е доста желано ПЧНГ и доста добри учители събраха.

# 673
Джобни давам по около 10лв на ден, а освен това сутрин приготвям закуска и още нещо слагам - корни и тн.
Три дни в седмицата изкарва по-дълъг работен ден от мен с школа, спорт, курс.

# 674
5 лв на ден, вкл. и за събота и неделя. Давам ги на седмица. В София сме. Живее до училище, но последния час свършва в 14:20, така че си хапва по обяд от кетеринга в училище. До тази година слагах сандвичи и не давах джобни за уилище. Напоследък хареса кетеринга и иска да си купува храна там. За други разходи давам отделно. Най-вероятно скоро ще направим карта. Когато стане на 14 г.

Само да ти кажа, че карта може да се направи и преди 14 години, но не по самостоятелна сметка, а от сметката на родителя. Моето дете на 12г. има такава карта, детска, с която може да плаща и да тегли пари от моята сметка. Разбира се, лимитите са съвсем различни - може да тегли максимум 50лв, и при плащане на пос-терминал също. И като детска карта е без всякакви такси, ако тегли на банкомат с детската карта, няма такса. С моята карта винаги има такса при теглене. Отиваш в банката с акта за раждане на детето и ти издават  - безплатно е. Така се учи на самостоятелност и е съвсем отговорен - купува си неща за по 2-3 лв. на ден - Орио, някоя вафла или сладолед. Никога не е теглил 50лв и въобще само веднъж е изтеглил 20лв, като предварително ме пита дали може.
Освен това с тази карта не може да плаща глупости, например вибокси за игрите. Като се опита, излиза съобщение, че това е детска карта и няма право на такива транзакции. Така че ако иска вибокси, е принуден да ме моли аз да ги платя с моята карта.
Не съм пробвал да плащам цигари или алкохол с неговата карта 🤣 (на него и през ум няма да му мине), интересно дали ще откаже и в такъв случай. За вибоксите и всякакви плащания за игрите търговецът познава, че това е детска карта и отказва транзакция.
Съответно джобни не му давам, защото си има карта. Никога досега не е харчил повече от 20 лв. на седмица, а често и до толкова не стига.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 19:53 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт