СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 7 - Неусетно времето лети, седмокласникът над пробни изпити се поти!

• 31 073
  • 756
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря на всички ,които се отзоваха на въпроса ми!

# 151
Моята още от миналата година пише преразкази. Ако се чака седмия клас да се почне е късно
Миналата година написа доста, имаше чудесен резултат на областния кръг на олимпиадата по бел, тази година обаче, я тресна пубертета, и реши, че вече всичко е научила. Пише само най-нробходимия минимум от школата и всичко над това ми отказва. Но тя си го запомня, като предаване на съдържание е ок, но много се чуди и задрасква, допуска правописни и пунктуационни грешки. Понякога такива груби грешки прави, питам я как се пише, знае го, но го сбъркала. Оправдава се, че е бързала. Е да де, ами като не пише достатъчно как ще и стигне времето?

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 13:37 от Априлски душ

# 152
Дами, Вашите деца докъде са по литература? Ние ли само се движим като охлюви и сме до Една българка...Четох по-назад, че някъде обсъждат ОЛВ, но всички произведения ли са взели?

Ей сега ми се върна синковецът от пробен в Регалия и е има въпроси от произведения, които са по-напред.

Преразказчето е ммм дългичко и малко разчупено. За робот, който пристига като стока от Америка и трябва да се обмити:)

Много се възхищавам на деца, коита са мотивирани и могат и с 5 преразказа да постигнат високи редултати.
Чистосърдечно си признавам, че моето дете не е от тях. Пише почти всяка седмица и хич не му е на сърце.

# 153
Моят пише преразкази само за школата. И да пише допълнително , като няма кой да го оцени, няма смисъл....

# 154
При нас взеха "Една българка" и  сега са на " До Чикаго и назад".
На пробното НВО в училище още не бяха започнали Алеко Константинов, но пък имаше въпроси от него в теста. Учителката им казала какво толкова е станало, много се ядосвам на такива изпълнения.
Иначе днес беше на пробен, не е имало въпроси върху невзет от нея материал, а не посещава школата и са деца от различни училища.
Преразкази вкъщи не пише, както и тези, когато прави тестове. Все пак не съм капацитет да ги проверя.

# 155
  • София
И при сина ми са на "До Чикаго и назад".
Преразкази в училище рядко правели, но в школата правят, май редовно.

# 156
  • София
Едно дете или има супер памет или не. Аз не мога да направя преразказ. Разсейвам се докато чета.  Ако сега трябваше да кандидатствам, щях да видя МГ през крив макарон. Може би в шивашкото щяха да ме вземат.

Добре, че сега има езикови училища с не толкова голям бал, че и децата с по-лоши преразкази за научат език.

# 157
Нашите са на "Бай Ганьо".  "Една българка" го минаха доста отдавна.

# 158
  • гр. София
Здравейте,

Аз съм нова в темата, - майка на седмокласник, който ужасно го мързи. Ходи на индивидуални уроци по БЕЛ и Математика, но резултатите му не са добри. Дайте ми идея от къде мога да взема тренировъчни материали, за да мога да му ги давам в къщи.

# 159
Най-лесното е да се купят сборници от всяка една книжарница. Вариант е да решава от минали години даваните НВО варианти. Има и много онлайн платформи за трениране през компютър.

# 160
Здравейте,

Аз съм нова в темата, - майка на седмокласник, който ужасно го мързи. Ходи на индивидуални уроци по БЕЛ и Математика, но резултатите му не са добри. Дайте ми идея от къде мога да взема тренировъчни материали, за да мога да му ги давам в къщи.
Тръгнах да пиша, но Соул ме е изпреварила.
Помислете обаче дали има смисъл от допълнително натоварване, щом ходи и на индивидуални уроци. В един момент се получава пренасищане, претрупване, от което няма резултат, само се тъпче нещо насила, но то не остава в съзнанието. Даже може да има обратен ефект.

# 161
Аз съм купила тренировъчни тестове на БГ учебник ,пробни изпити на Регалия и смятам ,че са добри за тренировка.При моят син "препъни камък" явно ще се окаже - преразказа, но смятам ,че с повече упражнения ще се справят децата.Към майките ,които правят преразкази у дома с децата си, как се справяте с проверката? Граматично,правописно  е ясно..,но то не стига само това. На какво друго трябва да се наблегне?

# 162
В училище са на "До Чикаго и назад".

........."постоянно беше над учебника, всяка седмица ревеше колко е уморено". Може моето мнение да не съвпада с твоето, но за мен успехът на този изпит е свързан най-вече със страшно много труд по всички компоненти. Към труда добавяме стратегията на изпита, здравите нерви и умът на детето.

За съжаление това е горчивата истина. То е нечовешко просто. В училище ги товарят с какви ли не глупости, а извън училище трябва да учат двойно повече, за да могат да се подготвят добре.

И моето е много изморено, както и изнервено. Няма търпение да идва юни месец и тоя ад да свършва, защото за нея си е истински ад. А не е безотговорно дете, просто е твърде натоварена.
Много, ама много ми е жал за децата и стресът, през който трябва да преминат.

# 163
Моят пише преразкази само за школата. И да пише допълнително , като няма кой да го оцени, няма смисъл....

Сега се замислих... Дали има някой учител по БЕЛ, склонен да оценява тези и преразкази, разбира се, срещу заплащане?

# 164
genisi, от сайта на Регалия може да си свалите всички матури досега, има и отговори. Според мен са добър ориентир за това как се справя детето, понеже школи и учители понякога се престарават с трудността на задачите. Това за някои е стимилиращо, за други обаче има обратен ефект.

~Боряна~, вкъщи може да се пише първата част на тезата поне. Така се упражнява разпознаване на произведението и автора. На пръв поглед това е елементарно, но пък с натрупването на материала, може и да има моменти на объркване, според нашата преподавателка в школата.

Kiki Niki 2020, да е преразказано подробно, достоверно, хронилогично правилно, да няма изпуснати моменти. 

"До Чикаго и назад" започнаха в училище по литература.

Общи условия

Активация на акаунт