СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 7 - Неусетно времето лети, седмокласникът над пробни изпити се поти!

• 30 675
  • 756
  •   1
Отговори
# 180
Точно "булингът" в училище и безсилието на всички - учители, директор, психолози ме потресе във филма. В училищата на децата ми има изявени алфа момичета, момчета, но като че ли за сега няма такъв тормоз, надявам се. Рядко споделят, което ме тревожи. Но учителите се оплакват много от дисциплината. Даже понякога си мисля дали ще успеят да завършат този 7ми клас.
Когато са на училище, нямат телефони. Вземат им ги сутрин и ги заключват в една каса. Връщат ги след края на часовете. Обаче после е ад. Налага се да го вземам изцяло, заедно с компютър, рутер, дистанционно. Най ме е яд точно за тези short видеа. Пълна тъпотия и не се усеща как си губи времето. Допълнително всичко това влияе и на способностите им за концентрация в училище и всичко.

# 181
Според вас филмът може ли да се гледа заедно с децата? Или е много тежък за тях?

# 182
Личен компютър моята няма, нямам и намерение скоро да и купувам, отдавна сме разбрали, че IT няма да става. Ако има проекти ползва моя.
Преди имаше таблет, но през лятото така се страстна с него, че го отнех и скрих. Ако и е скучно винаги може да прочете някоя книга.

# 183
  • Варна
И ние водим битка за телефона. Сърди се, караме се. Не иска да говори с мен, обижда ме. Като го върна и очите и светват.
Има булинг в училището. Има групичка от момичета, които непрекъснато тироризират всички останали. С това дето не може да се говори за конкретно дете на родителските срещи само се замитат нещата под килима. Всички се представят чудесни, а в действителност не е така.
Вижте на какво попаднах:.

# 184
Изпуснах ви пак...
Сериала не съм го гледала, отзивите ме спират засега. Честно си признавам, че нямам психика и за тежки филми, книги, постановки и т.н. Достатъчно ми е ежедневието и всичко, което ни заобикаля. Не, че бягам от проблемите, аз съм си вътре в тях постоянно, просто така се напрягам допълнително...по много...
Синко споделя умерено, още се държи някак до нас. Имат проблеми с дисциплината, но засега са приемливи с оглед на възрастта. Когато има разни ситуации ги обсъждаме, коментираме правилно- неправилно поведение и се надявам това да проработи някой ден. Не се отказваме и смятам, че това е силата ни. Пожелавам ви повече от нея всеки ден!

# 185
  • гр. София
Моят син интензивно тренира, кара колело и .н., но въпреки неговата заетост предпочита телефона или компютърните игри в свободното време. Обясняваме, сърдим се даже и за наказание понякога го лишаваме - ефект нулев. И мен най-много ме дразнят тези безсмислени клипчета.

# 186
Относно технологиите: Тик-ток по едно време беше топ при нас. Забраних го...точно тези кратки клипчета, които не носят никакво съдържание...настръхвам! Има компютър, но ако има възможност би се срещнал с приятели навън, няма да предпочете комп.игри! Ние лекуваме мързел, ей Боже, голям мързел и липса на мотивация!

Булинг (от Вас научих за тази нова думичка:)) имат в училище, да! Имат и проблем с дисциплината. В нашето училище работят с децата, имат психолог - но някак обсъждането е в посока вменяване на вина у децата, а не истинска работа с тях. Децата имат лоши прояви, но проблемите идват от нас възрастните и от обществените нагласи според мен.

Чета в момента трудно, с моя аборигентски английски " Hold on your kids" (няма я в превод) - и там много добре е обяснено къде се е пропукала така важната връзка родител-дете, възрастен-дете. В момента децата ни са склонни да се доверяват на своите връстници, които нито имат опит, нито са зрели...Загуби се някак вертикалната важност на йерархията в обществото. Да имат респект, уважение към родители, учители, по-възрастни...Да ползват нашите знания, умения и опит!

Ох, много дълго стана! А не сме споделили страховете си за дрога, вейпове и другите ужасии, до които имат толкова лесен достъп.

ПП: Не съм гледала сериала по Нетфликс!

# 187
Та ние да не сме били различни на тяхната възраст? Споделяли сме с приятели повече, отколкото вкъщи. Просто тогава нещата не се случваха като сега - всичко гръмва в интернет, още преди да се е случило...

# 188
  • София
Направо ми взе думите от клавиатурата. И насилие в училище имаше (и не само там), и повече споделяхме с връстниците си...
Сега се реагира повече. И се вдига повече шум.

# 189
Повече вярват на измислени "авторитети" - инфлуенсъри, после идва приятелския кръг и след това близък възрастен.
Иначе през Фемили линк има ограничения на време, приложения и пр., но това не значи че е ограничена, защото в училище приятелите без родителски контрол имат достъп до всичко, ама абсолютно всичко. Детето споделя много. Има моменти, когато ми се е искало да не знам, това което ми се споделя.

# 190
  • София
Повече вярват на измислени "авторитети" - инфлуенсъри, после идва приятелския кръг и след това близък възрастен.
...
Същият проблем го има и при родителите/възрастните. При това положение няма как децата да са изключение.

# 191
Според вас филмът може ли да се гледа заедно с децата? Или е много тежък за тях?

По принцип го дават 16 плюс. Ние го гледахме само с мъжа ми. Иначе четох коментари на психолози, че е по-добре да се говори с децата и да им се обяснява за тормоза и насилието в училище и въобще, за социалните мрежи и тн, вместо да се пусне един филм и да гледат чужди истории.

Compass,
Книгата излезе преди дни на български със заглавие "Стойте до децата си".  Не съм я купувала. Затрупана съм с книги за възпитание и никоя от тях не съм дочела до край. Но се чудя се и за тази сега Simple Smile

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 12:03 от fifi_0421

# 192
  • София
Синът ми го гледа целия, но аз съм от рядко цензуриращите родители.

# 193
Не може, а и не искам да ми споделя абсолютно всичко. Нека си има свой свят и свой живот. Всички моменти трябва да си ги изживее, дори и грешките, за да се поучи от тях. Затова се казва "житейски опит". Лошото е, че на тази възраст много се влияят от средата и не могат да преценят реакциите си. Пък да не говорим и, че сега са в чудните пуберски години, когато са вечно недоволни, намръщени и комуникацията се свежда до "Ъъъ, ааа, ъхъм......", най-много "Добре, да, не" или пък често "остави ме на мира" ,"излез ми от стаята"...хахах

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 19:43 от Soul Free

# 194
  • София
Юношество.
Гледах го, разбира се, много силен филм. Всеки родител на тийн трябва да го гледа.
Преподавателите се държаха като надзиратели в затвор. Сякаш си бяха разменили местата с полицаите.

Ние не си познаваме децата! Във всеки момент, в който са вперили поглед в екрана, или са навън, няма как да сме сигурни какво се случва в главите им.

Моето засега залита по Слави Панаьотов и се е нагълтал като пате с интересни факти, но това е, което споделя. Аз обаче си намилам профилактично за опасностите.

Общи условия

Активация на акаунт