СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 7 - Неусетно времето лети, седмокласникът над пробни изпити се поти!

• 30 639
  • 756
  •   1
Отговори
# 360
Аз работя с гимназисти от различни училища, освен това имам и две деца след седми клас. Та мога да ви успокоя, читави деца има навсякъде и не са по-различни от тези в ТОП 10.
Лошата среда не е в кварталните училища, тя е на улицата, у дома, в телефона, дори в спряганите елитни.

Напрягането за НВО се пренася на децата и те самите, като ги питам къде учат, с нежелание казват, понякога със срам.  Не е нормално дете да е отличник в 31во (примерно) и да се срамува от това.

И не, успехът не е за школите, а за децата. Много реномирани школи просто преподават каквото трябва, точно както в училище, и не дават нищо в добавка. Деца, които учат там, учат и в училище. Останалите просто присъстват.
Говоря за математиката, по БЕЛ може да е различно.

За протокола нито една решена задача цяла ваканция.
Само за протокола, че 31 во е т.нар. втора лига, влиза се с бал над 400 и много трудно се изкарва отличен успех. Нека да се уточни, все пак, че има училища, където се влиза с бал под 100 точки и за тях идеше реч, и нито една морализаторка в темата няма да иска детето и да е там

# 361
Бал под 100 точки е формиран от оценките от училище само. Да има и такива училища, и тези деца трябва да отидат някъде, при условие, че училището е задължително, те трябва да продължат някъде. Но да се сравняват тези училища с едни средностатистически е нелепо. Не всички деца ще изкарат по 90+ точки на НВО. Не всички ще отидат в СМГ, НПМГ и Испанската, двете английски и немски, френската. Браво на тези, които ще го постигнат.
Но и в другите училища ще има умни, будни и добри деца. И не е нужно да ги ръзпънем ако не влязат в желаното училище.

# 362
  • София
Е, то сигурно никой не иска и детето му да е в училище с бал под 300 точки, но въпросът не беше това, а дали НВО 7 клас им решава бъдещето. За общо 12-те паралелки в София с бал под 100т. не е идело реч.

# 363
Едва ли откривам топлата вода, но да кажа,че на сайта на Регалия има всички НВО от 2010 г. насам!  

Да тренираме:) кой гледа лукаво, какви са душевните терзания и внушения на герои и автори:) и други важности!

Нямам против знанието, то е безценно!

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 18:38 от Compass

# 364
Е, то сигурно никой не иска и детето му да е в училище с бал под 300 точки, но въпросът не беше това, а дали НВО 7 клас им решава бъдещето. За общо 12-те паралелки в София с бал под 100т. не е идело реч.
Не съм ги броила, но ме амбицира. Повече от 12 са. И винаги може учило дете да попадне там, когато опитът е само един. И да, ще му се отрази на бъдещето. Точно за това идеше реч

# 365
Не се хващайте и не се фиксирайте върху отделни неща като мустаци и погледи. Като зациклите върху тях значи и край... Това се предава и на децата. Така пропускат/е много други неща и най-вече възможността да възприемат и малкото, което им се предлага в училище. Това е само един въпрос от многото други, той не е решаващ. Вярно е, че има много безсмислици и излишности, но те с каквото и да бъдат заменени, пак ще има хора, които не намират смисъл в тях, или пък ще са им трудни, или пък далечни, или безинтересни.

# 366
Опитвам се да вкарам малко хумор, пак зациклихме:)

Имам си определено мнение относно образованието и честно не искам да го доказвам с аргументационна част тук! Нямам нужда от изява, а и не виждам това да е подходящата трибуна:)

Тук сме да споделим, да научим нещо полезно, да помогнем и да се утешим в драмата наречена НВО 7!

# 367
Така е, съгласна съм; аз се опитвам да внеса някакво спокойствие и оптимизъм, защото прекаленото черногледство и вечното критикарство е много натоварващо и съм сигурна, че децата попиват от него и така пропускат важните и полезни неща.

# 368
Едва ли откривам топлата вода, но да кажа,че на сайта на Регалия има всички НВО от 2006 г. насам!  

И в сайта на мон, а и в школо пратиха тестове миналата седмица 😀

# 369
  • София
Не съм ги броила, но ме амбицира. Повече от 12 са. И винаги може учило дете да попадне там, когато опитът е само един. И да, ще му се отрази на бъдещето. Точно за това идеше реч
Не, че е важно, но на второ класиране, което именно е релевантното класиране, са точно 12 паралелки. Нали не гледаш нулите? Simple Smile Така или иначе, и 20 да бяха, пак си е казуистика и като такава не е релевантен пример за каквато и да е теза.

# 370
  • у дома
Едва ли откривам топлата вода, но да кажа,че на сайта на Регалия има всички НВО от 2006 г. насам!  

Да тренираме:) кой гледа лукаво, какви са душевните терзания и внушения на герои и автори:) и други важности!

НВО в този му вид за кандидатстване е от 2010г насам.

# 371

НВО в този му вид за кандидатстване е от 2010г насам.

Редактирам:)

# 372
  • софия
Може ли помощ за зад. 15, благодаря

# 373
СМ е медиана в правоъгълен триъгълник, следователно е равна на половината хипотенуза или 28/2= 14 см. Триъгълниците MBC и МBD са равнобедрени и ъглите МDB = MBD kakto i MBC= MCB. Само че ъгъл МBD + MBC са равни на 135 градуса. Следователно сборът на MDB+MCB = MBD+MBC = 135 градуса
В четъриъгълника МDBC можем да намерим колко е ъгъл CMD като извадим от 360 градуса сборът на останалите 3 ъгъла, който пък е 135*2 или ъгъл CMD e 90 gradusa. Така намираме, че CMD e правоъгълен триъгълник и лицето му е произведението на двата катета върху 2. Двата катета са медианите в големите правоъгълни триъгълници и са равни на 14 см. Т.е лицето е 14*14/2 = 98 см.

П.С. Много хубава задача, но чертежът е подвеждащ - нарисували са триъгълниците еднакви, а няма данни да са такива и човек забива в друга посока. Кой е сборникът?

# 374

Синът ми я реши по-този начин:)

Сборникът е на издателство "Архимед"- Книга за ученика.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 14:41 от Compass

Общи условия

Активация на акаунт