Кой да гледа детето

• 7 140
  • 116
  •   1
Отговори
# 30
  • Somewhere far away
Авторе, няма такова нещо. или заедно ги гледате или нещата са обречени на провал.
И не , не е практика или "нова мода", за съжаление като изляза навън е пълно само с майки с деца, виждам ги всеки ден, майки, които очевидно си гледат децата, които очевидно не ходят на работа заради децата и на които очевидно няма кой да им помага. И имам база за сравнение северна държава,  по стечение на обстоятелствата доста често посещавам Швеция - там са само бащи, по улиците , в магазините, в зоопарка, на кино - но там майката се връща на работа и след това бащата също си гледа детето защото там има нещо наречено " бащинство" и гледката на баща с дете/деца не е мираж, не е толкова рядко срещана,  като по нашите ширини.
Направи си изводите.

# 31
Даниела, у нас бащите също имат право на отпуск за отглеждане на дете.
В някои страни майката има определен срок за гледане на дете, бащата след нея има друг срок и условието е, че не може единият да ползва и двата срока, всеки има право да ползва само своя срок.

# 32
  • Paris, France
Скрит текст:
Здравейте, пиша със няколко въпроса или по скоро тема, която ми се върти в главата от известно време насам.

Покрай мен няколко двойки се разделиха вече по ред причини. Това, което наблюдавах в тях е, че бащата в повечето време си гледаше детето/децата. Което ме води към въпроса нова мода ли е вече майките да си гледат децата по-малко? При мен е подобен случай. Разведен съм, като основната причина е, че аз гледах основно детето откакто се е родило.

Друг пример е двойка около мен и давам пример какво се е случвало ( това, което са ми казвали ) бащата приспива детето, а майка му излиза вечерта и се прибира чак на сутринта. Нормално ли е това? Не говоря за еднократни случай, а за редовно действие.

Семействата са млади и за съжаление с деца на около 3-4 години.

Защо бащите са станали по-грижовни? Защо майките не си гледат децата?

Е, това, че жената излиза вечер не означава, че през деня не си гледа детето.

Всяка двойка е различна и живее както се разберат. Също има значение и характерите и нуждите на всяко дете какво са. Нашите деца не заспиваха докато не се приберем и съответно беше трудно да излизаме двамата докато бяха малки. Оставяли сме ги на майка или свекърите, но ни беше неудобно да ги намерим будни и вилнееше из къщата в 3 или 5ч сутринта. Съответно единият излизаше, а другият спеше с тях. И аз излизах до зори понякога. Мъжът ми също излизаше, но вече по-малко.

Моят мъж често обсебва децата. Примерно в събота и неделя иска да ги води в Дисни или Астерикс. Ами оставям го. Все още настоява, а са пълнолетни. Какво, да се караме ли? Или да ида да си губя времето там с тях? Аз ги водех другаде.

Някои хора имаме по-висока нужда от лично време и пространство. Съответно си избираме толерантни партньори.

Баща ми също ме е гледал когато майка искаше да излезе. Гледал ме е и дядо ми докато баба излиза или е на екскурзия с приятелки. Той не обичаше да ходи с нея и други жени и си ходехме на риболов, разходки, ресторанти.

И с какво вашият развод подобри отглеждането на детето ви? Сега самотен баща ли си?

Аз нямам против мъжът ми да излиза. Има си негови излизания като бирения празник в Германия, срещата с колегите от университета, разни служебни излизания и не ги пропуска. Предпочитам да излезе и да се върне доволен, отколкото да седи в къщи нацупен.

И да питам - Какво му е трудното на изкъпването, подсушаването и слагането в леглото + четене на 1-2 приказки, че сам мъж да не може да го прави? Повечето самотни майки го правят ежедневно и не отварят теми.

# 33
Много съм далеч от такова мислене и поведение, съвсем не. Има такива, сигурно, за мен са абсурдни.
Закъсненията не са проблем, винаги има яснота кой какво, "инстант месиджинга" е затова. Wink
Според мен прекалено надълбоко приемаш нещата и излишно се тормозиш, по принцип, кой, какво, защото те чета от доста време, прекалено обстоятелствено приемаш и отговаряш на всичко. Успокой топката.
😂 Темата не е за инстант мениджмънта, а за това, че автора генерализира как “майките не си гледат децата”, а “грижовните бащи” едва ли не са жертва на недобросъвестните майки. Аз поне от поста му долавям идеята, че грижата за детето от страна на бащата е израз на саможертва, принудително вменена му от поведението на майката. По нашите географски ширини, уви, твърде разпространено е мнението, че когато жената роди, спира да бъде човек и винаги при всякакви обстоятелства тя трябва да обгрижва детето. За моя огромна изненада преди години осъзнах, че това е ширещото се мнение и сред мъжете (и не само) от моето поколение. Надявам се жените от моето поколение да съумеят да възпитат синове, за които жената не е обслужващ персонал и жени, които не възприемат идеята, че съществуването им след децата се ограничава да това.
Скрит текст:
Иначе, ти се обръщаш директно към мен и аз ти отговарям. А аз по принцип съм многословна. В обратния случай се заяждам или съм на работа. Във форума се стремя и да съм максимално политически коректна, за да не обидя някой без да съм имала такова намерение или да не бъда разбрана погрешно.

# 34
И аз имам мъж, който много гледаше детето, когато беше малко, че и домакинства.
Да не съм луда да се разделям с него и всичко да падне върху мен.
Никой не бяга от хубаво, исках да кажа. Grinning

# 35
  • По света и у нас
Ми като искате 50 на 50; ще гледате и децата 50 на 50, докато майката си хойка, и тя е човек. После ти ще похойкаш и ще си починеш. И така децата няма да живеят в изнервена обстановка.  Уелкъм ту дъ еманципейшън.
От 5 години съм на тоя хал, доста хора ми завиждат. Бащата сам се натяга да се прави на майка даскалица … и аз се съобразявам.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 05:08 от PriMadonna

# 36
Защо бащите да не гледат децата? Вече много жени изкарват повече пари от мъжете. Съвсем естествено е мъжа да обръща повече внимание на децата в този случай. Бащата е точно толкова родителите колкото и майката. След като той може да излиза по цяла нощ по заведения и майката може. Да не говоря, че вече много мъже са по-изнежени и разглезени от жените. Вече все по-рядко мъжа е силния пол. Вече по-скоро половете са равни.

# 37
Ми като искате 50 на 50; ще гледате и децата 50 на 50, докато майката си хойка, и тя е човек. После ти ще похойкаш и ще си починеш. И така децата няма да живеят в изнервена обстановка.  Уелкъм ту дъ еманципейшън.

Сто пъти сме го писали из форума, че тия мъже дето искат 50 на 50 никога не искат и домашните задължения, децата и всичко останало да са 50 на 50. Там са на принципа всичко да си е натоварено на жената и тя да не мрънка и да не знае много.
Прекрасно е, че жените вече не позволяват да ги мачкат.
Излязла два пъти в месеца да разпусне и става голям проблем, че слугинята не е на разположение.
Все си мислех, че новото поколение мъже не е възпитавано така.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 08:15 от Arielle

# 38
  • София
Защо майките не си гледат децата, звучи все едно тези деца са само техни.
Защо бащите са станали по-грижовни, звучи все едно е нещо лошо.

Това детето да се гледа пълноценно и от двамата родители се отразява много добре и на детето, и на родителите. Единият да поеме детето за другият да има някакво време за себе си и обратното е просто задължително. Адмирирам всички бащи, които са "станали по-грижовни" и гледат активно децата си.

Ревоукър, предполагам не си имал това предвид, но бащата да е винаги готов да се намеси, прозвуча все едно е някакъв мениджър, който наблюдава служителя да не сгафи и стои готов да поеме нещата, в случай че го направи. Изобщо не ми трябва такъв баща-коректив Joy Няма гледа, има върши, другото е излишно.

# 39
Лъвица е права. Той и автора такъв-развел се,защото гледал детето(?),другия пример с жената,дето излязла и се прибрала сутринта е също абсурден. Все едно е шеф и ще й казва кога да се прибере.....
Мъжете като имат бизнес отношения с жената-той работи и плаща,а тя си гледа децата,не е окей.
Като са грижовни бащи,а жената си позволи да излезне-пак не е окей. Явно повечето ги бива само в правенето на деца,за всичко останало е жената.

# 40
  • София
Авторът няма как да се е развел, защото си бил гледал детето. Темата е лъжа

# 41
  • София
Имам познат, който беше по бащинство и с двете си деца, жена му правеше кариера и изкарваше повече пари. Така се бяха разбрали и не се разведоха, нито може да се каже, че майката не си е гледала децата. Хубаво, че някои мъже разбират, че и те са родители, но нито това е масово, нито пък масово само те гледат децата, това са изключения.
Интересно авторът и сега ли си гледа сам детето, т.е. останало е при него.

# 42
  • Далечният изток
Не, не, не, въпросът с излизанията е съвсем различен. Сега ще ви светна. Обикновено един определен тип мъже са против жените им да излизат, защото се знаят самите себе си какви ги вършат като излязат.... Отиват на дискотека, озъртат се, оглеждат, задяват мацките, флиртуват, даже може и нещо да чукнат, поне на това се надяват. Ама те са мъже, на тях им е позволено. Обаче като сложат на мястото на мацките собствените си жени, ауууу не може, тя излиза да флиртува, да се сваля и евентуално да изневери...
Та това им е поантата. Тя е майка, трябва да си гледа нон стоп детето и да не се заглежда по чужди мъже. Татковците мооооже.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 09:33 от AIDA_N

# 43
  • Out of the Mix
Лъв, разбира се, че не съм имал това предвид.
Признавам ти, обаче, че винаги със закачка, шега, майтап умееш да извъртиш, допълниш и продължиш разговор, позиция. Wink
Не мога да си представя в най-уязвимите моменти и когато е напечено да не съм до тях, това исках да кажа. Или да мисля за бирички и развлечения навън всеки ден. А и като цяло съм си домошар. Обичам си уюта и спокойствието.

Ребел
, едно поколение сме с доста потребителки от списващите, вкл. и с теб, визирам 35-44 годишните.
Категорично никой не е обслужващ персонал, имам чувството само Фивър и още няколко, които не пишат, ме разбират мо-та-мо, другите гледат да изчоплят нещо за полемиката, колкото и да пиша ясно, но както и да е.
Форум е, приказка да става.

Наскоро повторихме и стигнахме до златната среда (понеже нали искаш политкорекност и да няма "ш'а ма обидиш" Smile ), че центърът не е детето, а мъжът и жената, връзката и отношенията им. Това не кореспондира с постоянни отсъствия, единият да тегли сам, а с подкрепа и партньорство. И не, не всичко е пари, колкото и за голяма част от жените това да е топ критерият, защото видиш ли ще се наеме помощница за всичко. Не при всеки работи това. Толкова много неща има за правене, че ако не са екип, много бързо се прегаря, и връзката си заминава, а както знаем тя трябва да се поддържа.

Не е нужно да си политкоректна, въпросът е да се спазва добър тон, уважение и възпитание, достатъчно е.
Най-добре всеки да си заявява гледната точка, а не да "гледа да се хареса" и да е с кюпа напред, стадото.
Ти си имаш ясна позиция по принцип.

Моите наблюдения са, че в БГ масово майката си е до детето, в повечето случаи, а бащата блъска на 1-2-3 работи колкото е нужно. Изключения са тези, които могат да си позволят да са заедно, навили си на масрафа поне малко преди това, за да могат максимално да се насладят на родителството, а в същото време да имат и време за себе си, съхранявайки връзката си. Това е лукс.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 09:21 от Revoker

# 44
И аз питах кой гледа сега децата, бащата вероятно, че тя не става ,но мълчание.

Общи условия

Активация на акаунт