От друга страна, мъжете днес участват много повече в грижата за децата си, има повече споделена отговорност. Някои двойки успяват да балансират, други – не.
Фокусът не трябва да е върху това кой пол е по-грижовен, а защо в конкретни двойки има дисбаланс.
Причините може да са лични, психоемоционални, социални, ментални.....
Да, има майки, които не са толкова ангажирани – има и бащи, които не са.
Напоследък се наблюдава тенденция някои мъже да обвиняват жените, че са се ‚разглезили‘ или че не си гледат децата както трябва. По мое мнение, дамите , все по- образовани и можещи, логично си избират нови пътища за развитие и себеизразяване.
Струва ми се, че това обвиняване към жените често идва от усещане за загуба на контрол и роля.
В миналото мъжът е бил основен авторитет и източник на сигурност – изкарва парите, жената гледа децата.
Сега обаче жените са по-независими, по-осъзнати, имат кариера, свои желания.
Това разклаща мъжката идентичност – особено при мъже, които са възпитани в по-традиционен модел. И когато един мъж усеща, че няма вече същата власт или признание, лесно влиза в режим на обвинение.“
По-лесно е да кажеш ‚жените вече не стават‘, отколкото да признаеш, че си в свят, който изисква нов тип мъжество – не доминация, а партньорство, не контрол, а емоционална зрялост.
Чудесен и точен коментар, Serendipity.

Рядко да прочета нещо, което да ми хареса, още повече пък да е безпристрастно и аналитично.
И за мен проблемът би бил в дисбаланса.
Много точно за мъжеството, контрола и емоционалната зрялост.
Да ти кажа нищо не ми разклаща, и се чувствам най-добре с можеща и силна, независима жена, защото и аз съм такъв. С една дума - делегираме и си живеем живота. Интелигентни хора се разбират много лесно и бързо.
Това, обаче не може да се разбере от всеки, още повече пък приложи, а само от такива, които са свикнали и са самостоятелни, изградени личности и характери.