Кой да гледа детето

• 7 126
  • 116
  •   1
Отговори
# 105
  • Out of the Mix
Скрит текст:
Не е нова мода, а резултат от промяна в ролите. Жените вече не приемат майчинството като единствен приоритет. Искат лично време, кариера, социален живот – както и мъжете. Не знам дали това ги прави "лоши майки", ама показва, че светът се е променил и семейната динамика се променя заедно с него.

От друга страна, мъжете днес участват много повече в грижата за децата си, има повече споделена отговорност. Някои двойки успяват да балансират, други – не.
Фокусът не трябва да е върху това кой пол е по-грижовен, а защо в конкретни двойки има дисбаланс.
Причините може да са лични, психоемоционални, социални, ментални.....
Да, има майки, които не са толкова ангажирани – има и бащи, които не са.

Напоследък се наблюдава тенденция някои мъже да обвиняват жените, че са се ‚разглезили‘ или че не си гледат децата както трябва. По мое мнение, дамите , все по- образовани и можещи,  логично си избират нови пътища за развитие и себеизразяване.
Струва ми се, че това обвиняване към жените често идва от усещане за загуба на контрол и роля.
 В миналото мъжът е бил основен авторитет и източник на сигурност – изкарва парите, жената гледа децата.
 Сега обаче жените са по-независими, по-осъзнати, имат кариера, свои желания.
Това разклаща мъжката идентичност – особено при мъже, които са възпитани в по-традиционен модел. И когато един мъж усеща, че няма вече същата власт или признание, лесно влиза в режим на обвинение.“

По-лесно е да кажеш ‚жените вече не стават‘, отколкото да признаеш, че си в свят, който изисква нов тип мъжество – не доминация, а партньорство, не контрол, а емоционална зрялост.

Чудесен и точен коментар, Serendipity. Hands Ok Hand
Рядко да прочета нещо, което да ми хареса, още повече пък да е безпристрастно и аналитично.

И за мен проблемът би бил в дисбаланса.

Много точно за мъжеството, контрола и емоционалната зрялост.

Да ти кажа нищо не ми разклаща, и се чувствам най-добре с можеща и силна, независима жена, защото и аз съм такъв. С една дума - делегираме и си живеем живота. Интелигентни хора се разбират много лесно и бързо.
Това, обаче не може да се разбере от всеки, още повече пък приложи, а само от такива, които са свикнали и са самостоятелни, изградени личности и характери.

# 106
Много правилно казано.
Ерата, в която мъжете упрявляват света, приключи.
Матриархат и имало и преди, не е нещо ново.
Нормални етапи.

# 107
Много правилно казано.
Ерата, в която мъжете упрявляват света, приключи.
Матриархат и имало и преди, не е нещо ново.
Нормални етапи.

според мен, ако добавим и масовото налагане на многобройни полови вариации, по- скоро иде времето на изравняване на силите.  Равенство.
Което не знам как би могло да се случи на практика в мир и с лекота , защото са нужни ресурси и модели, с които ние не разполагаме.
Затова ще четем все повече за разбити семейства, наранени хора, онеправдани жертвени модели , липса на семеен уют, мъже нападащи жените, жени нападащи мъжете и много, много объркани деца. Очертава се едно перманентно кризисно положение. Ама то при всяка промяна е така.
Времето, в което хората (особено жените)  се женят, раждат и се изтърпяват докато единия умре, прилкючи. Поне при нас.
Никоя уважаваща се жена ( а тя ще има уважение към себе си , защото може да чете, образована е, изкарва лично пари и дори огромна част сме с професия, и още, и още.....) няма да стои и да кляка ежедневно пред мъжа си, само защото е такъв, и да стъпва на пръсти , за да не разгневи Богът-мъж.

И летвата в общуването много се вдига в тая посока, особено на любовния фронт.
Търсим вече партньори и дори жените вече не ни е срам, че сме били с повече от двама, трима и тн...Имаме право да казваме "не".
Това е огромна и много дълга тема и могат да се посочат безброй примери в тази посока.

Първото поколение сме , което кове тая свобода, нямаме модела, правим грешки, нормално е да сме гневни на другия пол.

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 13:02 от Serendipity*

# 108
  • Варна
Ако е родила детето, " защото трябва" , мама/свекърва е казала, че ви е време или "това и е работата" т.е с нежелание да има дете, но принудена е нормално.

За мен е мода, просто жените осъзнаха, че могат да бъдат повече от домакиня нарамила всички задължения и майка ангажирана 24/7 с дом и деца. Осъзнаха, че мъжа не може само да ходи да работа, да не пипва нищо вкъщи и да "гледа" детето само докато се къпе жена му.

# 109
  • Out of the Mix
Интересен разговор сте заформили.
Серендипити, кое е поколението, на милeниълите или следващото?

# 110
Интересен разговор сте заформили.
Серендипити, кое е поколението, на милeниълите или следващото?

# 111
Извинете, ако е споменавано, но съм изпуснала, дали Revoker има съпруга и деца ?
Не, няма. Oт къде се появи този внезапен интерес Grinning Grinning

Никак не е внезапен.
50 % се информирам от съдържанието, а другите 50 % от това, от кого излиза.
Мъж без съпруга и деца е интересно какво мисли, но той гради хипотези върху предположения.
Да знам като чета с кого "говоря".

# 112
  • Out of the Mix
Ребел, добре, но отговор на въпроса няма.  : )

Деборана, няма значение какво имам, или не, имам житейски опит и хора около мен всякакви. Ако имаш нещо, питай ме, нямам против.

# 113
То от километри си личи,че няма жена и деца...Иначе е категоричен в много от мненията си по темите с децата.

# 114
То от километри си личи,че няма жена и деца...Иначе е категоричен в много от мненията си по темите с децата.
100% български мъж! Адски е компетентен по казуси, с които няма никакви допирни точки от първо лице, и дава непоискани съвети за неща, с които никога не се е сблъсквал лично. Примерно кое е по-добре - дамски превръзки или тампони. Сигурна съм, че той специално има ферман да изпише по темата, ако някой се подлъже да го пита. Ама то това важи за 90% от неколцината мъже тука... Joy

И автора и той така... Иначе сигурно никога не си е задавал въпроса "Защо мъжете около мен не СИ гледат децата, ами ги оставят само на жена си?" Те децата са си на жената. Мъжът е свободна душа. Неговата съдба е да се носи по течението на живота в търсене на нови дупки за запълване по бреговете на човешкото общество. Той не е виновен, че като запълни някоя дупка, течението го отнася нататък и дупката остава сама да се оправя с пълнежа... Вселената работи така, нищо не може да се направи......

# 115
Ребел, добре, но отговор на въпроса няма.  : )

Деборана, няма значение какво имам, или не, имам житейски опит и хора около мен всякакви. Ако имаш нещо, питай ме, нямам против.

Благодаря, че ми разрешихте, да Ви питам, ако възникнат въпроси.
Аз съм с три деца и двама внука, но съм поласкана от предоставената от Вас възможност.
Провървя ми. Simple Smile

# 116
  • Out of the Mix
Не сте ме разбрала.
Няма нужда от задочни въпроси.
Като има нещо, се пита директно човекът.
Бъдете живи и здрави иначе.
Познавам отлично контингента на форума, не е нужно да се представяте, но щом сте преценила.

Общи условия

Активация на акаунт