Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 32 510
  • 716
  •   1
Отговори
# 705
Каква е тази система?

# 706
Каква е тази система?
Най-различни са. Използва се за пречистване на питейна вода и/или вода за битови нужди, когато същата е варовита, с недобри показатели, ако е от сондаж и други.

# 707
  • Бургас
Нашата система представлява висока "туба" около 120 см широка 30 см дълбочина 50 см. Размерите са ми по спомен, може да се види в интернет. Водата която влиза в къщата първо влиза в тази система и след това където и да е. Ние сложихме преди нея и един механичен филтър, който като стане от бял кафяв го сменяме. На около 6 месеца. В самата система се изсипва един чувал със сол, за да може вътре нещо да си взаимодействат с някаква част. Тази сол също рядко се допълва, мога да питам ММ. И същественото е че има нужда от сифон. През определен период или определени кубици се само почиства. Тя е в мазето в техническото и там има сифон. Пиша го, ако някой слага да си предвиди. Обслужването й и настройките й не съм аз, а ММ. Ще го питам ако нещо повече те интересува.

# 708
  • София
Да добавя за системата за водата. Не съм предполагала, че ще се отразява толкова добре на кожата и косата. Тези две хиляди лева, които дадохме не съжалявам и грам. Няма да ми съхнат ръцете, косата ми е жива и здрава. През живота си не съм имала такава. Отделно няма капки по уреди и плочки. На съдомиялната не помня откога не съм слагала сол. Даже и на дъщеря ми в къщата си сложиха. И те вече една година усещат разлика.
А бихте ли споделила каква система за вода си монтирахте!Каква марка?
За пречистване,или за омеотяване на водата?

# 709
  • София
Bar B Q говори за система за омекотяване на вода, от този тип
  https://pavirani.com/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD … 4%D0%B0-2462.html

# 710
  • Бургас
Точно си отговорила вместо мен. Тази е нашата. За пречистване е механичния филтър преди тази система.

# 711
  • София
В процес на търсене съм на архитект и строителна фирма. Моля да ми препоръчате, не знам от къде да започна

# 712
В процес на търсене съм на архитект и строителна фирма. Моля да ми препоръчате, не знам от къде да започна
След като сте на етап търсене на архитект и проектанти, то сте далеч от избор на строителна фирма. Тепърва ви предстои изготвяне на проект, одобрението му в дадената община и издаване на разрешение за строеж, което в зависимост от много обстоятелства може да отнеме доста време. Едва когато имате РС с одобрени количествени сметки в проекта, то може да ги изпратите на няколко строителни фирми, за да получите и сравните офертите, които ще ви предоставят, както и сроковете за изпълнение на строежа. Архитектът, който ще ви изготви проекта също може да ви препоръча строителни фирми, с които е работил и познава работата им.

# 713
Дайте пример какво значи да се проектират врати и прозорци? Местоположение, размери?
Според мен си е цяла наука това.
Местоположенето и размерите са много важни спрямо ситуирането на къщата. Важно е и какво засенчване ще се предвиди, така че да има максимални ползи от зимното слънце (в момента в къщи приятно напича дори в коридора), а лятото да не влиза директна слънчева светлина. Лятото почти не влиза директно слънце в южните стаи, защото е високо, а пред западните стаи има високи дървета и също не влиза пряка слънчева светлина.

Важно е да се помисли и дали ще има външни щори, ако има кутията им трябва да е изолирана. Да се предвиди място за самата, кутия, в която се прибират щорите. Кутията може да е видима, но може и да е скрита - това се отразява на визията на къщата. Трябва да се предвидят кабели до тези щори. Ако има желание за автоматизиране на ползването на щорите (вдигат се в 7 сутринта, пускат се в 20ч вечерта) трябва да се предвиди, кабел с достатъчно жила, за да може да се осъществи това. При нас всяка една щора има кабел до ел.таблото, така автоматиката става по-лесна за изпълнение.
После, самите прозорци - какъв профил, какъв стъклопакет. Ако ще е изнесен монтажа, каква система за изнесен монтаж ще се ползва. Паро ленти ли ще се ползват или самораздувни. Ние ползвахме паро ленти и нямаме никакъв конденз. Первазите какви да са и как да се монтират. Ако прозорците са до долу , на какъв профил ще се монтират и т.н. Има си специални системи, които могат да се ползват за основа на прозорци до долу, но тях ги открих след като вече бяха монтирани при нас.

Има доста неща, ако човек се зарови да учи. А аз всеки път откривам колко много не знам.

Добавям за вратите - поне нашият архитект каза, че дава всички размери на база готови подове (т.е. майсторът трябва да предвиди колко да са високи вратите преди слагането на подовете) . Обаче майсторите това не ги вълнува - гледат, че вратите трябва да са например 2 метра високи и ги прави 2 метра. След това като се сложи подовото, настилките и т.н. се оказва, че вратите са 1,90 високи...
Ако искате да има гардероб на цялата стена, важно е къде е разположена вратата, за да няма конфликт. В баните също е важно къде ще се сложи вратата.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 10:54 от nellytan1

# 714
  • София
Благодара!

# 715
  • София
Благодаря за разясненшето!

# 716
  • София
Fatalina много благодаря!
Много ми помогна, сега поне знам, че започвам търсенето от архитекта. 🌻

Общи условия