Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 34 811
  • 775
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Не е проблем чакълираният тупик, а ширината му.
Нашата улица е тясна, но се разминават спокойно две коли, влиза и голяма боклукчийска кола. Но два пъти се наложи да влезе голям камион, за желязото, и беше доста трудно. И реално успяха, защото перпендикулярната улица е по-широка.
Съседните парцели, които принадлежат към тупика, застроени ли са? Разчитайте как са се справили.

# 721
Да застроени са. Перпендикулярната улица е по-широка има място да се разминат 2 автомобил спокойно. Точно на завоя имота е ограден с мрежа и може да се пита дали човека е склонен да я свали временно, но май ще може да мине камион и без това. В парцела има място къде да се маневрира. Останалите парцели са застроени, но някои къщи предполагам са стари преди 80-90г, но има и две които изглеждат след 90г.

# 722
Този тупик в регулация ли е, има изисквания по ЗУТ на които трябва да отговаря. Вижте чл. 81.

# 723
Да, упи със стара къща. Не е на майната си, всички комуникации ги има. Единствения проблем е тупик и получерен тесен път.

# 724
  • София
Ако само това, че е черен път ви притеснява, според мен не е толкова голям проблем. Повечето улици в бг селата са такива. Неудобствата, за които се сещам:
 -1. Ако строите, дори да не може да влезе голям камион с желязото, може да се претовари на по-широката улица, все пак ще е еднократно.
2. Проверете дали ще може да влезе бетоновоз. Или дали има откъде да пусне стрела.
3. Чакъла с годините ще потъне и ще се наложи досипване, но не е кой знае колко скъпо.
4. Зимата ще трябва да си чистите, ако само вие ползвате този път. Но ако завали обилен сняг, през пас-два ще трябва да минавате, за да го поотъпчете. Wink
5. Ако сега е правено някакво деление на по-голям парцел, колко са близо съседите.
Ние се отказахме от подобен парцел в много желано село по тази причина. Около 3 дка бяха разделени на пет малки парцела, свободен беше най-вътрешният, май беше 530 м2 - малък, крив, и с четирима близки съседи, отделно още трима, закачени на тупика. Не това ни е представата за живот в къща на село.

# 725
Благодаря ви. Става въпрос за краен кв на София. Парцела е голям за стандарта на София и сам по себе си е чудесен, но е най-вътрешния на тупика. Не е делен. Отстоянията биват. Лицето е добре. Но най-много ме притеснява, че не е широк, нп пък за 60м и 4 съседа едва ли ще е голяма драма да се изчакваме ако изобщо се засичаме. Надявам се да има навити да се асфалтира. Четох че за около 200кв ще излезе към 12-15 хил лв.

# 726
  • Варна
Най-добре си направете консултация с проектант, който ще ви каже ако има нещо проблемно. А дали съседите биха се включили в асфалтиране - питайте ги, защо ще предполагате?

Ние с моят проектант започнахме да проектираме и засега излиза че това, което искам, отива към 170 кв. А аз си представях до 150… Двуетажна къща - долу голяма дневна и баня, горе - три спални и баня.

# 727
Проблемът на тупика е основно ширината му и липсата на тротоар.
Липсата на тротоар пък води проблеми при изграждането на част от комуникациите, които се изграждат в него или върху него.
Вода и канализация са в средата на улицата/тупика, но всичко останало е в тротоара.
Наличие на ток в стара съществуваща постройка  със сигурност ще е с монофазно захранване и до около 8-10kW мощност, което за нова сграда води до искане за увеличаване на мощността почти автоматично.
Трябва да се провери как е захранването на въпросния парцел - има ли стълб и табло до самата му граница или те спират на улицата преди подхода за тупика. Ако са на улицата - как стига изходящия кабел от електромерното табло до самия парцел?  Важно е да не преминава през чужди парцели.

# 728
А някой с пречиствателна станция, който е поставил омекотител за вода? Ако да, какъв вид? Тези, които показахте, работят със смола и сол, а те са противопоказни за станцията.

# 729
Най-добре си направете консултация с проектант, който ще ви каже ако има нещо проблемно. А дали съседите биха се включили в асфалтиране - питайте ги, защо ще предполагате?

Ние с моят проектант започнахме да проектираме и засега излиза че това, което искам, отива към 170 кв. А аз си представях до 150… Двуетажна къща - долу голяма дневна и баня, горе - три спални и баня.

Абе то и ние си го представяхме като едноетажна къща, 120-130кв, ама излезнаха 200кв. 😆
Вашето пак е по-добре.

# 730
  • София
Поточе, това е един от проблемите, който изобщо не бяхме предвидили! Бяхме наясно, че ще ни трябва омекотител за водата, предвиден е да е в техническото, има сифон, захранване, ето такива филтри сме сложили за момента
 https://pavirani.com/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B8% … 0_1_2_-15103.html
Водата се оказа много чиста, но е много варовита.
Това трябваше да се предвиди още на етап първа плоча, като се постави още една тръба за мръсен канал, за този сифон в техническото помещение. Вече нищо не може да се промени вътре. Единственото решение, което виждам, е след като вземем УВЕ, на входа на водата към къщата да изградим някакво малко помещение, в което да сложим пречистващата система.
Другият ни вариант е, ако я сложим все пак вътре, след всяка регенерация да пускаме повече вода от гаража към пречиствателната ( тя идва от разклонение на водопровода и няма да минава през системата) и да хвърляме повече бактерии.
Яд ни е много, защото решението е супер елементарно. А нито фирмата, от която купихме ПС, нито строителят се сетиха за тази "малка" подробност!!!
Другият вариант е да рискуваме с тези на Hygea,  които се слагат на водопровода директно. Тъй тако не вярвам в тази нова технология, писах на фирмата с въпроса дали мога да видя на живо поставен такъв филтър и да замеря водата на изхода. Отговориха ми, че съм добре дошла във Варна, където водата също е много варовита, да ми покажат.
Ето този имам предвид https://www.hygea.bg/product/central-anti-scale-system-with-pref … SkUdLgw7Wtt 

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 14:34 от sofyia

# 731
Благодаря за изчерпателния отговор, София! Да разбирам, че тази тройна филтрираща система, която сте монтирали не ви спасява от варовика, така ли? Зс Hygea и аз нямам идея дали ще е ефективна. Това ми отговориха от Павирани за моя проблем-"Няма такива уреди, които ефективно омекотяват твърда вода без омекотяваща смола, която се регенерира със сол. Магнитни "омекотители" само временно променят структура на варовикови кристали. При нагряване на водата настъпва обратен процес."

# 732
  • София
Мъхъм тези филтри няма как да омекотят водата и ние имаме два на входа... Но за омекотяване си трябва със смола, което аз все още не съм напълно сигурна колко е наистина безопасно за здравето.
За магнитите мен лично ме изкушават, те може и на входа на душ, на уред и тн... Локално да се слагат, но така и не сме пробвали... Стоим си с твърдата вода... Точно защото още нищо не ни е хванало на 100%доверието.

# 733
  • София
Поточе, да, явно варовика се улавя само от системата със смола. А нашият троен филтър е само за добро улавяне на механични замърсявания, наясно сме, че не върши работа за варовика. Разликата в цената между единичен и троен не е голяма.

# 734
Ако на някой му се занимава да пусне нова тема. Първоначалната авторка на тази тема отдавна не пише тук, аз правих няколко теми след нея, но вече нямам особен интерес от тематиката, т.к. къщите ни отдавна са построени, така че който има желание може да пусне следващата тема.

Общи условия

Активация на акаунт