Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 34 824
  • 775
  •   1
Отговори
# 735
Ние с моят проектант започнахме да проектираме и засега излиза че това, което искам, отива към 170 кв. А аз си представях до 150… Двуетажна къща - долу голяма дневна и баня, горе - три спални и баня.

За мен лично една съвременна къща би трябвало да има една спалня и на 1-вия етаж, защото има моменти, когато човек може да е трудно подвижен. Аз вярно е, че съм обременена, защото баща ми ползва инвалидна количка, но и вчера срещнах една приятелка - тя скъсала минискус и беше с патерици. Не случайно в Европа всички нови сгради се проектират да са достъпни за лица с намалена подвижност.

# 736
  • София
Да, хубаво е, дори да няма трудно подвижни е по-приятно като идват гости да са отделени от основни спални. Да си имат и баня на етажа, някак по-спокойно е за всички.
По принцип при нас няма достъп до къщата без някакви стълби, та все трябва да се добереш някак ако си наранен 🙄

# 737
На външно стълби по-лесно се слагат рампи. Обикновенно има повече място и възможности.
Но достъпът на хора с намалени двигателни способности е наситина важен, а виждам, че нашите проектанти продължават да го пренебрегват. А в Европа той е стандарт. Дори улиците и тротоарите се правят да бъдат достъпни за такива хора.
Все пак никой не знае какво му предстои в живота.

# 738
Цитат
нашите проектанти продължават да го пренебрегват
Не мисля, даже бих казала, че в момента многофамилните сгради се проектират като за 100% хора с увреждания ... В резултат на което, сградите се състоят основно от широки коридори, бани в които да се върти инвалидна количка, тераси със същото изискване, ниски прагове на дограмата , врати с минимална ширина 90 см. и т.н.  Накрая квадрати бол, а няма къде да си разположиш едно нормално обзавеждане.
И значително увеличени общи части, които всички, които трябва да ги плащат ги мразят ...
Ами не мисля, че това е добре за всички хора, които не са с увреждания, а слава богу засега те са преобладаващи...
Засега еднофамилните сгради май са пощадени от подобни рестрикции.

# 739
Говорим за еднофамилни къщи, а не за обществени сгради или кооперации.

# 740
Да, за щастие хората с увреждания не са по-голямата част от обществото, но СА част от нашето общество и поне според моето скромно мнение заслужават да живеят достойно. Да могат да се предживат свободно сами с количка или други помощни средства.

В нашето общество обаче те са натикани в ъгъла. Когато пътуваме в чужбина виждам доста такива хора, но тук средата за тях е недостъпна.
Аз лично не виждам защо, когато строиш къща за собствено ползване би пренебрегнал средата да е достъпна за такива хора. Може на теб самият да ти се наложи, може на някой близък. При нас се случи изведнъж. Дори не е имало инцидент. Поне за себе си виждам колко е добре средата да е пригодена и за хора с намалена подвижност. Виждам и колко е важно за самочувствието на самия човек да има среда, в която не е толкова зависим от другите.

# 741
Наредбата за достъпна среда е задължителна за обществени и многофамилни жилищни сгради (над 3 апартамента).

# 742
Според мен е добре да бъде задължителна за всички жилищни сгради. Защото когато човек е добре, въобще не му хрумва да помисли дали след време е възможно нещата да се променят.

Защото очевеидно е, че проектантите се замислят за тези наща, само ако са задължителни.

# 743
Проблемът е при дву и повече етажни къщи. На практика никой не спира възложителя да си предвиди асансьор и стълбищно рамо 120см, ако държи да отговаря на изисванията за достъпност. Останалите неща обикновено се предвиждат или поне ние го правим.

# 744
Никой не спира, но и никой не обяснява на възложителите за тези неща. Общо взето, това което аз съм видяла пък и от тук споделеното проектантите решават вместо теб какво е важно за теб и какво не е. А почти винаги най-важното е да е най-бюджетно. То и често гледаме постове колко струва проектирането на квадрат, а не препоръчайте ми как да намеря добър проектант.

За едноетажните също е добре да се проектират коридорите и помещенията така, че да е лесно преминаването на инвалидна количка.

# 745
Абсолютно съгласна съм, аз например бях неприятно изненадана, че вратата в банята "по стандарт" са ни я сложили 70 см, при положение, че има място бол. И после - Не сте си поискали по широка, но откъде да знам, че залагат по-тясна там по принцип, не мога да разуча всички проектантски стандарти, за да платя после на някой да ми проектира и да мога да му задам "правилните" въпроси. В заданието ни искахме просторни бани..

# 746
Не, че нещо, но просторни бани, не означава "бани с широки врати". Реално, всичко може да ти бъде  проектирано, стига да си задал коректно задание... И да, до скоро стандартно на бани, тоалетни, складове се слагаха врати 70 см.
Ако искам къща за себе си с площ 120 - 150 м2, аз поне няма да съм особено щастлива, ако се сдобия с къща, 30% от която са коридори, но с уверението, че отговаря на всички норми за достъпна среда...

# 747
Аз пък съм виждала двама много близки човеци, които се молят да ги преместиш някъде, защото са като затворници между 4 стени.

Колко пък ще оскъпи 20см по-широк коридор и бани? На база цялата сума, някои инвестиции не са чак толкова скъпи. Ако нямам достатъчно бюджет, то по-добре да оставя някоя баня да се прави по-нататък, но не и да се лиша от по-широкия коридор и баня. Коридора и баните веднъж направени никога не можеш да ги промениш.
Пък за отвора на вратите да не говорим. За мен лично просторна баня включва и просторна врата.

# 748
Това е точно пример за буквализма, който имах предвид. Да, технически не съм произнесла "по-широки от стандартното врати", най-малкото защото не съм знаела, че има разлика с останалите врати (логиката за това ми изглежда нула, но сигурно при ограничено пространство е релевантно). Когато казвам просторна баня, няма да се разсърдя, ако някой ми обърне внимание, че стандартно вратите там са по-тесни и при нас има място, т.е. простор, а не да ме чака на къс пас поискала ли съм го изрично Simple Smile Аз самата съм консултант, в друга сфера, и не мога да си представя да искам клиентите ми да се сетят изрично за всяка подробност, когато говорим за мащабни проекти, не за три неща на кръст, нали.

# 749
Не, че нещо, но просторни бани, не означава "бани с широки врати". Реално, всичко може да ти бъде  проектирано, стига да си задал коректно задание... И да, до скоро стандартно на бани, тоалетни, складове се слагаха врати 70 см.
Ако искам къща за себе си с площ 120 - 150 м2, аз поне няма да съм особено щастлива, ако се сдобия с къща, 30% от която са коридори, но с уверението, че отговаря на всички норми за достъпна среда...
Ами зависи от каква камбанария гледаш! Както са казали старите хора, "Бай бабо да не те стига", че тогава ще искаш широки коридори, равен под и минимум стъпала. Отделно, че и за вкарването на мебели е доста по-удобно коридорите и вратите да са по-широчки.

Общи условия

Активация на акаунт