Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 48

• 34 887
  • 775
  •   1
Отговори
# 750
  • Варна
...Колко пък ще оскъпи 20см по-широк коридор и бани? На база цялата сума, някои инвестиции не са чак толкова скъпи....

Ако коридорът е дълъг 5 метра, а двете бани - по 3 метра, ако трябва да са по-широки с 20 см, това прави грубо 2,5 квадрата повече квадратура. Отделно при двуетажна къща, това означава и асансьор. Отделно в моя случай от оградата на улицата до мястото, където ще ми е къщата, има 50 метра, които са с денивелация близо 10 метра, представям си каква рампа би била необходима. Мда, колко пък да оскъпи !?

Чупила съм си крак, била съм с патерици и знам, че е кофти. Имах и баба и дядо, които бяха в инвалидни колички преди да си отидат. Ако някога нещо се случи с някой от обитателите на къщата, имаме опции да се преместим другаде. Няма как законът да ме задължава да спазвам същите наредби като за обществени заведения, за частния ми дом, за които трябва да похарча хиляди левове... само защото някога може да стане проблем, и то касаещ само мен. Как си го представяте? Прекалено е. Неслучайно обществени и еднофамилни сгради са с различни статути. В обществените сгради влизат всякакви хора, някой носи някаква отговорност за безопасността им. Вкъщи съм си само аз.

# 751
Внимавайте, какво си пожелавате. Имам колеги англичани и един ми се беше оплакал точно от това, че ги задължават да изграждат такива рампи за трудно подвижни хора, а той живее сам с жена си. И не е евтино, има си изисквания и т.н. При положение, че това ти е собствената къща, не виждам защо трябва да те крата законово да изграждаш това? Ако, не дай боже ти се случи, ще си направиш. Малко нероден Петко е работата

# 752
...Колко пък ще оскъпи 20см по-широк коридор и бани? На база цялата сума, някои инвестиции не са чак толкова скъпи....

Ако коридорът е дълъг 5 метра, а двете бани - по 3 метра, ако трябва да са по-широки с 20 см, това прави грубо 2,5 квадрата повече квадратура. Отделно при двуетажна къща, това означава и асансьор. Отделно в моя случай от оградата на улицата до мястото, където ще ми е къщата, има 50 метра, които са с денивелация близо 10 метра, представям си каква рампа би била необходима. Мда, колко пък да оскъпи !?

И колко точно ще ти оскъпи тези 2,5 квадрата на фона на целия строеж?
10см денивелация си е сериозно. Надали ще сложите къщата отгоре на тези 10те метра. Около нас има парцели с денивелаця - ами измислили са го, така че не е чудо невиждано. Пак зависи от компетентността на проектантите.
За асансьор никой не говори. Говорим на 1-вия етаж да има условия да се живее.

Ако има друго жилище, което да се ползва в случай на нужда е добре, но и това не е толкова лесно. Играла съм го и този номер. Ако е необитавано си има нужда от ремонт. Та с ремонти ли да се занимаваш или с този, който има нужда от подкрепа? Ако е обитавано, си трябва време да изнесеш хората от там и пак трябва някакъв ремонт. 

И какво има да си пожелаваме. Поне моята ориентация е  към Европа. Всеки пък им се кефя там как са създали условия всякакви хора дори и тези с увреждания да имат достъп и до улици, ГТ, паркове и т.н. Радвам се, че и у нас вече има изисквания за многофамилните сгради. Надявам се да доживея да има изискване и за обществената инфраструктура - тротоари, път, спирки, обществени сгради и т.н.

# 753
  • Варна
Хубавото на това да си проектираш къща от нулата е именно възможността да си я направиш според своите собствени разбирания за удобство. Здрави, прави и млади хора сме, с няколко имота. Точно къщата ще бъде направена така, че да ни е удобна сега, а не евентуално някога след 40 години, в случай на проблем (ако проблемът стане утре, имаме опции). И да, ще е на най-високото, понеже от там има широка морска панорама. Къщите по цялата улица са на същия ред.

# 754
  • София
Те масово в новите жилищни сгради, не само еднофамилни баните са толкоз малки, според мен инвалидна количка абсурд да влезе... Вие за коридори и рампи говорите...

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 11:44 от Angel_Dust

# 755
Аз разбирам огорчението на хората, които са лично засегнати от затрудненията, които срещат със своите близки, които имат двигателни проблеми. Но, хората с увреждания не са само в инвалидни колички... Някои са незрящи. Означава ли, че всеки трябва да си монтира тактилни плочки по двора. Някои имат ментални увреждания, водещи до това да си блъскат главите неконтолируемо в стените и единственият начин да не се наранят е да живеят в добре тапицирани помещения и т. н.  Няма начин всички  сгради да отговарят на всички изисквания удовлетворяващи изискванията на различните увреждания ... И не става въпрос толкова за "инвестиция" в коридори. Става въпрос, че  строителството на сгради има редица ограничения по отношение на застроена площ , разгъната застроена  площ, височина и т.н. И ако си  имаш прекрасен,  малък парцел с ниски застроителни показатели, няма да си особено щастлив,  да  хабиш излишна площ в коридори и стълбища за сметка на тесни стаи, в които в следващите 30 г. не можеш да си сложиш любимия диван и си удряш коленете между гардероба и спалята всяка сутрин например...  
И да, хората имат равни права, но нямат равни възможности. И аз бих искала да мога да  тичам в маратон, но няма да е в този живот...
Прекомерната регулация, никога не е за добро. И, ако винаги беше съществувала, например Fetta di Polenta нямаше да бъде построена Simple Smile

# 756
Аз разбирам огорчението на хората, които са лично засегнати от затрудненията, които срещат със своите близки, които имат двигателни проблеми. Но, хората с увреждания не са само в инвалидни колички... Някои са незрящи. Означава ли, че всеки трябва да си монтира тактилни плочки по двора. Някои имат ментални увреждания, водещи до това да си блъскат главите неконтолируемо в стените и единственият начин да не се наранят е да живеят в добре тапицирани помещения и т. н.  Няма начин всички  сгради да отговарят на всички изисквания удовлетворяващи изискванията на различните увреждания ... И не става въпрос толкова за "инвестиция" в коридори. Става въпрос, че  строителството на сгради има редица ограничения по отношение на застроена площ , разгъната застроена  площ, височина и т.н. И ако си  имаш прекрасен,  малък парцел с ниски застроителни показатели, няма да си особено щастлив,  да  хабиш излишна площ в коридори и стълбища за сметка на тесни стаи, в които в следващите 30 г. не можеш да си сложиш любимия диван и си удряш коленете между гардероба и спалята всяка сутрин например...  
И да, хората имат равни права, но нямат равни възможности. И аз бих искала да мога да  тичам в маратон, но няма да е в този живот...
Прекомерната регулация, никога не е за добро. И, ако винаги беше съществувала, например Fetta di Polenta нямаше да бъде построена Simple Smile
Ама от къде тръгниха коментарите и до къде стигнаха?! Спомена се, че е добре да се помисли за 1 спалня на първия етаж, без да има значение какви са мотивите, тук някой чак на хули и присмех го обърнаха, щото видиш ли много скъпо излизало. Ако се налага ще платиш и надплатиш. Млади и прави били! Дай Боже да сте вечно млади и прави, но никога не се знае какво ви чака зад ъгъла. Ставаш и тръгваш млад и пъргав за работа, а до обяд вече не знаеш дали ще се събудиш след операционната маса, т.ч. малко по-лекинко с пионерският устрем и изказвания, колко сме недосегаеми!

# 757
Здравейте!
В момента сме на етап идеен проект за едно фамилна къща на два етажа.
Вече се спряхме на вариант, но сега се чудим дали разстоянието от дивана до тв не е прекалено голямо - 661 см от стена до стена.
Моля за съвет.

# 758
Наредбата обхваща всички новопроектирани обществени сгради, съоръжения и пространства. Реално трябва да имате удобства до дворната врата. Вътре в имота на еднофамилните къщи всеки проектира каквото намери за удачно.

# 759
Няма лошо хората да третират недвижимите си имоти като носни кърпи. Споделям опит за тези, които това е сериозна инвестиция  и не им пречи да видят няколко хода напред Wink.

Регулациите са за да осигурят пространство. Трактилни плочи, тапицерия и другите, които изреди няма проблем да се поставят когато е нужно. Но пространството няма начин да го промениш и поради тази причина в страните, които все пак всички хора имат някави права има и регулации, така че с минимални усилия, ако се наложи да има  условия за  тези хора...
Просто споделих опит, че не с толкова много средства, може да се направи една среда, която да ти служи доста години. Който мисли, че на него това няма да му трябва, естествено, че може да подмине.

# 760
Fatalina , идея си нямам защо с такъв ентусиазъм ме цитираш и апострофираш, след като нито присмех, нито хули има в моите постове ...
Просто, казвам, че в момента се проектират многофамилни жилища, в които се спазват изисквания, които за мнозинството от хората не са никакъв + ,  напротив, създават проблеми от гледна точка на  техническо изпълнение и поддръжка, ергономия и естетика. И не става въпрос само за общите части, а и за отделните жилища в сградата. Вероятно и за  действително нуждаещите се няма да са точно това, което им трябва и да, в случай на нужда се търси индивидуално решение така или иначе, пък ако ще и по 2 м. широки коридори да си предвидил. Преместването на 1 стена и разширяването на една врата ще  отнеме 1-2 седмици в случай на нужда, но ако не  се налага предпочитам пространството в моето жилище да бъде удобно за мен, а не за евентуално някой, който някога би могъл да пожелае да ми дойде на гости ...

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 12:02 от pep_si

# 761
Извинявам се, че разводнявам темата, но как точно създават проблеми на пддръжката, ергономията и естетиката?
Аз лично не съм срещнала никакви негативи от по-голямата баня , коридори и по-широките врати. Напротив, само позитиви виждам. И мебелите по-лесно минават, когато има пространство.

ПП. Спомням си когато търсихме апартамента(търсихме само ново строителство), колко бях потресена от схлупените пространства, от малките стаички, бани и тераси. Но предполагам, че за всеки влак си има пътници и има хора, които им харесва на тясно.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 12:25 от nellytan1

# 762
  • Варна
…Ако се налага ще платиш и надплатиш….

Млади и прави били! Дай Боже да сте вечно млади и прави, но никога не се знае какво ви чака зад ъгъла. Ставаш и тръгваш млад и пъргав за работа, а до обяд вече не знаеш дали ще се събудиш след операционната маса, т.ч. малко по-лекинко с пионерският устрем и изказвания, колко сме недосегаеми!
Именно. Ако се налага, ще платя. Не ако евентуално някога се наложи!

Мисля че вие сте тази, която се поувлече с изказванията си. Дай по тази логика още довечера да си поръчам инвалидна количка, защото е възможно утре по път за работа да ме блъсне трамвай. Че аз мога и да умра, защо изобщо да сторя къща??
Помислили сме няколко хода напред, имаме други жилища, които са подходящи за инвалиди ако недай си боже някой от семейството се осакати.
Нищо не казах за предложението да има спалня и на първия етаж, защото беше просто предложение. И действително от голямата дневна на първия етаж би могла да се обособи спалня само с една преградна стена, в случай на нужда. Но нужда засега няма. Не разбирам спора и тези опити да налагате собствените си предпочитания за задължителни и да обиждате останалите, които имат различно виждане за мечтаната си къща.

# 763
Fatalina , идея си нямам защо с такъв ентусиазъм ме цитираш и апострофираш, след като нито присмех, нито хули има в моите постове ...
Просто, казвам, че в момента се проектират многофамилни жилища, в които се спазват изисквания, които за мнозинството от хората не са никакъв + ,  напротив, създават проблеми от гледна точка на  техническо изпълнение и поддръжка, ергономия и естетика. И не става въпрос само за общите части, а и за отделните жилища в сградата. Вероятно и за  действително нуждаещите се няма да са точно това, което им трябва и да, в случай на нужда се търси индивидуално решение така или иначе, пък ако ще и по 2 м. широки коридори да си предвидил. Преместването на 1 стена и разширяването на една врата ще  отнеме 1-2 седмици в случай на нужда, но ако не  се налага предпочитам пространството в моето жилище да бъде удобно за мен, а не за евентуално някой, който някога би могъл да пожелае да ми дойде на гости ...
Ами защото и ти и други взехте да обяснявате, че едва ли има нужда да се помисли за по-достъпна среда за хора с увреждания или дори за това, че с годините хората не са пъргави и подвижни. Гостите са най-незначителният мотив да искам по-големи и достъпни пространства. И да, когато не ти до главата не го мислиш. Добре знаем, че на болшинството хора не им дреме за хората в неравностойно положение. Виждала съм стотици пъти как никой не се съобразява с това, че другият има нужда от нещо си. Не казвам, че за еднофамилните къщи трябва да има задължителни изисквания, но не съм ок архитекти и проектанти да проектират кутийки, които после се чудиш как точно да ползваш. Значи ще дам аз едни яки пари, за да си построя нова къща, а после ако нещо си случи и/или с годините ми потрябва достъпна среда ще бутам стени, еми не съм ок.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 14:14 от Fatalina

# 764
  • Варна
Разбрахме, че ти не си ок. Други хора са ок, с това, но не са ок с други неща. Няма нужда от повече обяснения по темата. Съвет да се помисли за това и онова е ок. И е достатъчно да се каже само веднъж. Който не се е сетил за това, ще го помисли и сам ще си прецени да го приеме ли или не. Като го натякваш 100 пъти и задълбаваш в безумен спор, вече излизаш от границите на полезното.

Общи условия

Активация на акаунт