Реални разходи за груб строеж

• 857
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, искам да запитам следното нещо всички, строили с фирма: след като архитектът е направил проекта и ви е дал количествените сметки и сте получили оферти от строителни фирми и сте се спряли на конкретна фирма, която ви е направила грубия строеж, наистина ли платихте толкова, колкото беше офертата или повече? Ако повече, колко %? Защото фирмите правят някаква оферта, но тя ми се вижда много ориентировъчна, защото може после да кажат "да, ама отиде повече бетон и желязо отколкото бяха в количествената сметка на архитекта или други непредвидени разходи", в такъв момент не виждам аз какво мога да кажа насреща, като не съм толкова навътре в нещата, освен да се съглася с тях.

# 1
Искай да ти предоставят КСС (количествено -стойностна сметка) на СМР и следи по нея. Възможно е да има промяна, сега се надпреварват заради еврото да вдигат цени на материали и пр., но при промяна, ще забележиш. А, те са ти дали КСС май. Трябва да следиш внимателно и да питаш, ако имаш съмнения.

За това колко бетон и пр. материали отиват за дадена СМР, си има разписани разходни норми.

# 2
Благодаря кукумицинка, имам оферти от различни строители, но ми беше интересно какво се е случило реално по време на строителството с други хора, минали по този път, защото имам чувството, че строителят впоследствие може да почне да си измисля причини за завишаване на цената. Т.е. някой дава по-ниска оферта, но после цената всъщност може да излезе по-висока.

# 3
Здравейте, искам да запитам следното нещо всички, строили с фирма: след като архитектът е направил проекта и ви е дал количествените сметки и сте получили оферти от строителни фирми и сте се спряли на конкретна фирма, която ви е направила грубия строеж, наистина ли платихте толкова, колкото беше офертата или повече? Ако повече, колко %? Защото фирмите правят някаква оферта, но тя ми се вижда много ориентировъчна, защото може после да кажат "да, ама отиде повече бетон и желязо отколкото бяха в количествената сметка на архитекта или други непредвидени разходи", в такъв момент не виждам аз какво мога да кажа насреща, като не съм толкова навътре в нещата, освен да се съглася с тях.

Здравейте, мога да говоря за стройтеля който избрах за строеж за къщата ни в София, до месец ще вземем акт 16.
Всики цени който ни беше дал в офертата досега, бяха актуални, дори имах леки корекции но надолу, което ме изненада много приятно.. Избягвам да препоръчвам хора, но ако имате интерес ще Ви дам номер на фирмата, да си направите консултация 🙂

# 4
Благодаря кукумицинка, имам оферти от различни строители, но ми беше интересно какво се е случило реално по време на строителството с други хора, минали по този път, защото имам чувството, че строителят впоследствие може да почне да си измисля причини за завишаване на цената. Т.е. някой дава по-ниска оферта, но после цената всъщност може да излезе по-висока.
Значи не е само до чувство, а си има резонни причини при едно строителство да изникнат много обективни обстоятелства, които да доведат до промяна в крайната стойност. Принципно винаги при СМР се планират поне 10% непредведени разходи. Никой няма да ви даде гаранция, че офертната цена ще е и крайната.

# 5
На мен за ремонт на апартамент (не за строеж на къща), една от офертите беше определена сума ама да съм си бил подготвил до 25% отгоре за непредвидени разходи. То като чуеш такава разлика и бягаш веднага.

# 6
Благодаря на отговорилите. Ясно е, че понякога има непредвидени разходи, но идеята ми е да споделят възможно повече хора какво се е случило с тях на практика, така че хора, които тепърва тръгват по този път да са наясно какво да очакват. Едно е 10% отгоре, друго е 30%, не става въпрос за 1000-2000 лв.

# 7
Един от най-големите непредвидени разходи, може да дойде от основите. Ако на зададената дълбочина няма здрава основа, може да се наложи да се копаее по-надълбоко. И следователно ще има повече разходи за бетон и арматура.

Само не разбрах, защо питате само за грубия строеж. В другите етапи също е възможно да има нужда от допълнителни разходи.

В темата за строителството, може би ще има повече хора, които да Ви ориентират къде може да има проблеми.
Но като цяло всичко зависи от конкретния проект и от терена. И разбира се от крайния резултат, който искате да постигнете.

# 8

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 17:43 от Варна Виница

Общи условия

Активация на акаунт