Трябва ли да се помага на майката

• 10 169
  • 318
  •   1
Отговори
# 285
Абе, авторката прави изречения, че майка ѝ била отишла на почивка, вместо да ѝ помага .... Бая нахално ми звучи.
Единствено на сестра си, би могла да се сърди.

# 286
  • София
И с едно бебе може да е трудно, но за това дете имат двама. Къде е бащата, та трябва всички жени по права линия до девето коляно да дойдат да гледат бебе? Всеки знае, че бебето си е ангажимент, може да плаче нон стоп, може и само да спи, но това не може да се прогнозира. Никой не е длъжен да гледа това бебе като не му е родител или бавачка. Да не говорим, че обикновено тук е пълно с оплаквания кой роднина кое правило нарушил като гледал бебе и дете, та и не е много забавно да дойде някой да му топне биберона в мен или да го поосоли. Например.

# 287
Изненадана съм от прочетените мнения. Хората имат собствен живот и отговорности. И въпреки това, смятам, че в една семейна среда е нормално да има взаимопомощ, това не ви прави некомпетентни родители, стига да не зависите прекалено много от близките си

# 288
Ами бащата обикновено работи и майката е сама по цял ден...

Както и да е, никой не е длъжен да гледа бебета, разбира се. Аз просто имам късмет, че имат желание. В моето семейство чисто човешки ни интересува какво се случва с близките ни и си помагаме.

# 289
На мен лично никой не ми е помагал освен ММ. Дори и за половин час не е имало на кого да го оставя, въпреки че с неговия брат и жената на брат му бяхме съседи. Дори не си направи устата от кумова срама да предложи нещо.... Все тая. Никое дете не остава неотгледано. Като няма помощ, зарязвате готвене и чистене, спите, когато спи бебето и така. Трудно е, но особено пък с едно, не е невъзможно. Ако са близнаци, тогава ще е голям зор, но моя позната си отгледа близначките със съвсем малко помощ първите седмици от майка й.

# 290
Абе, авторката прави изречения, че майка ѝ била отишла на почивка, вместо да ѝ помага .... Бая нахално ми звучи.
Единствено на сестра си, би могла да се сърди.
Нахално е, да. Също толкова нахално е родителите да очакват помощ от децата си на старини, вместо децата да ходят на почивка. Кой както си го нареди. В случая продължава да ми е интересно защо авторката е гледала децата на кака си, но каката се скатава. При липса на повече детайли само това ми е достатъчно да заема страна, пък нека страната е нахална.

# 291
Защото родителите са си отгледали децата, не са длъжни да гледат и техните деца (може при желание). Ако твоите родители са ти дали храна, дрехи и покрив над главата, логично е да им помагаш на старини. Ама всеки си с разбиранията.

# 292
А има родители, които и на старини се оправят по-добре, отколкото поколението им в апогея на живота си. Тези може да са от тях, не е задължително всички 40-50-60 годишни да живеят с неплатени сметки и течащи покриви.

# 293
За сестрата не може да се прецени доколко се скатава, понеже имаме само едната гледна точка и не знаем нейната ситуация каква е.
Но детето ѝ сигурно вече е втори – трети клас, тя сигурно работи (освен ако не е родила друго), значи се прибира от работа, пише домашни, прави вечеря, подготвя дрехи за училище… кога да гледа бебето на сестра си?
Не е длъжна според мен да връща жеста, защото житейската ѝ ситуация в момента със сигурност е много по-различна от тази на авторката, когато е гледала племенника. Едно е да си младичка леля без семейни ангажименти – тогава „бебето на кака“ е като твое бебе. Съвсем друго вече е когато имаш собствени деца и семейство. Приоритетите се променят на 180 градуса. Тъй че не може да се очаква реципрочно „връщане на услугата“.

# 294
Всъщност и младичката леля без деца, не е била длъжна да гледа племенника си и да му сменя памперсите, вместо да излиза с приятели и да се забавлява. Та в случая голямата сестра би могла да върне жеста.

# 295
За сестрата не може да се прецени доколко се скатава, понеже имаме само едната гледна точка и не знаем нейната ситуация каква е.
Но детето ѝ сигурно вече е втори – трети клас, тя сигурно работи (освен ако не е родила друго), значи се прибира от работа, пише домашни, прави вечеря, подготвя дрехи за училище… кога да гледа бебето на сестра си?
Не е длъжна според мен да връща жеста, защото житейската ѝ ситуация в момента със сигурност е много по-различна от тази на авторката, когато е гледала племенника. Едно е да си младичка леля без семейни ангажименти – тогава „бебето на кака“ е като твое бебе. Съвсем друго вече е когато имаш собствени деца и семейство. Приоритетите се променят на 180 градуса. Тъй че не може да се очаква реципрочно „връщане на услугата“.
Е, на някои житейската ситуация до смъртта им остава 'цоцай до откат, не си длъжен на никого'.

# 296
Хубаво е да върне жеста,ако може. Понеже нищо не знаем за сестрата,трябва да гадаем. Но все пак,ако авторката не е искала да гледа децата на сестра си,да е отказала. Ако се е чувствала длъжна,понеже й е сестра,сега няма как да иска и сестра й да се чувства по същия начин и да направи същото.
Според мен,за да не й помага никой на авторката,си има причина,която тя не споделя.

# 297
  • Пловдив

Чак пък толкова НИКАКВА възможност да няма. Хайде де, някои сме имали деца във втори клас. Не говорим за ежедневно отглеждане, а за помощ примерно два пъти месечно по няколко часа. Не е чак толкова да няма, ама желание липсва.
И на мен ми изглежда, че авторката е тип личност - изтривалка, всичко е много отлично в отношенията, ама само когато тя дава, а когато има нужда от помощ няма никой насреща.

# 298
Защото родителите са си отгледали децата, не са длъжни да гледат и техните деца (може при желание). Ако твоите родители са ти дали храна, дрехи и покрив над главата, логично е да им помагаш на старини. Ама всеки си с разбиранията.

Родителите са длъжни да си гледат децата (макар че някои са ги оставили изцяло на баби), защото те избират да ги направят. Децата не им дължат благодарност за основни неща. Ако искат да ги гледат на старини, да се държат добре с порасналите си деца и да си го заслужат

# 299
Да се държат добре с порасналите си деца е съвсем нормално. Но изисквания да се гледат внуци и т.н. са екстри, които са по желание.

Общи условия

Активация на акаунт