Трябва ли да се помага на майката

• 9 996
  • 318
  •   1
Отговори
# 270
Самата дума "егоист" като етимология означава това - да поставиш себе си на първо място - пред деца и пред всички.
Относно другото - до възприятие е. Аз съм категорична, че ако доживея да имам внуци, а и не само тогава - смисъла на живота ми е да направя живота на детето (децата, ако е "писано" второ) по-лек. Усещане, инстинкт. Не, не разбирам другия вариант, както някои не разбират хората, които изоставят децата си още като малки (например за осиновяване).

# 271
Възрастните хора сами могат да си определят кога са готови и за каква компания.

# 272
Час, два в седмицата също е помощ, аз оставах с впечатление, че авторката няма и такава. Понякога майката има нужда не толкова от физическа помощ, колкото някой да  я освободи от вечно залепеното за нея бебе. Понякога чисто емоционално е доста трудно все да си ти за всичко. А колкото повече едно дете е само с майката толкова по- прилепнато става, в голяма част от случаите. А бащите не рядко работят доста часове. А много от бабите не искат да гледат внуци, защото те ѝ собствените си деца не са гледали! Мъжът ми е отгледан от баба си на село, до 7 годишна възраст. Техните да ходили да го виждат събота и неделя, не са го вземали при тях в града. Прибрали са си го, когато е трябвало да тръгва в първи клас.

# 273
  • Варна
Правете разлика между помощ и отглеждане. Доста съществена е. Не видях тук някой да написа, че бабите и дядовците са длъжни да отглеждат внуците си.

# 274
И аз не виждам някой да пише, че няма да си погледа внуците Simple Smile Но кога и колко трябва да е удобно и за двете страни Simple Smile

# 275
  • Варна
Ами моята дъщеря доста са я гледали. И е било удобно. Майка ми не е никак свенлива да си каже, ако нещо не я кефи, правила го е 1-2 пъти, когато не е било удобно за нея. И в другите постове не видях някоя баба или дядо да са казали, че не желаят да прекарват време с внуци, а въпреки това зорлем да им се тикат децата.

# 276
Заглавието на темата е "Трябва ли да се помага на майката" Simple Smile

Ясно е, че родителите си гледат детето Simple Smile нашето поне си е много гледано и си е добре Simple Smile

Според вас, следва ли някой да помага на родителите? Или според вас родителите са машини, нямат нужда да спят, да се хранят или къпят нормално.

Що за драма е това, при наличието на едно дете? А бащата не участва ли изобщо?
С едно е песен, с две също се къпех и спях нормално, с три вече имах платена помощ.
Никой не ми е длъжен, токсични фамилни взаимоотношения в балкански стил не понасям.
Платената помощ е най-добрата такава, защото се съобразява с изискванията, и не ти прави циркове.
Май са ви използвали услугите безплатно, вменявайки ви чувство за дълг. Сега имате нужда от помощ, а близките не откликват.
Направила бих си извод що за стока са, и не бих се терзала с тях.

# 277
Аз не съм от майките 'героини' и мисля, че да се помогне на майката дори и за една вечер да си почине и наспи е нормално.
На мен са ми помагали и знам колко добре съм се чувствала.

# 278
Понякога и с едно бебе си е трудно. Първото ми дете изобщо не засука и го храних с изцедена кърма, което само по себе си отнема доста време. Отделно беше и доста ревлив, "велкро бебе" както му казват, също много го мъчиха коликите, трудно се хранеше, беше с тежка жълтеница два месеца и дълго време го хранех на всеки 2 часа денонощно. Работата на таткото е отговорна и не го оставях да будува с мен, само в почивните дни. Ами изнемогвах, добре, че бяха майка ми и свекървата да идват от време на време да ми помагат, за да мога да спя повече от час.

Сега второто се кърми и гласът му се чува само като огладнее, бебе мечта. Разликата с баткото е от земята до небето, сега с двете заедно ми е по-лесно отколкото тогава. Помощ нямаме почти никаква, майка ми идва 1-2 пъти в месеца да изведе големият на разходка.

Та от бебе до бебе има разлика. Не мисля, че авторката иска някой да й отглежда децата, но друго си е да има кой да дойде да погушка бебето, за да могат майката и таткото да презаредят батериите за 1-2 часа, да хапнат или да се изкъпят на спокойствие. Живот и здраве да дочакам внуци, надявам се да мога да помагам, не съм от хората, които смятат, че ангажиментите към децата им приключват когато навършат 18.

# 279
Аз съм съгласна с това, че не може да си тропосаш детето ей тъй на някого, но от друга страна има хора, които само кешират ползи от поколенията преди и след тях, но не дават нищо. Точно в поколението на родителите на авторката мисля, че е пълно с такива - мама им изгледала децата, дядо дал някой лев за жилище, сега децата се юркат за помощ с ремонти и дворове, често и пари. Обаче тези същите кеширащи рязко се сещат всеки да си гледа къщата и децата, когато някой им поиска нещо.

# 280
Тези с пачките нямат  проблем с гледането срещу ремонти, защото там е ясно кой какво дава и какво получава.
Проблеми имат другите - дето хем искат всичко, хем се борсучат на тези, от които искат. Без значение дали исканията им са насочени към родители, роднини, колежки, познати, съседки.

# 281
Сега се сетих за ситуация - двойката не са сигурни за дете/второ дете, поради финанси примерно. Бабите са 'неее, давай, ние ще помагаме'.

И като дойде момента вдигат ръце. 😁

Ако никой нищо не ти е рекламирал няма проблем за мен. Но ако са ти обещавали и после се отмятат е тъпо.

# 282
Такива с обещания да помагат трябва да бъдат внимателно ревизирани Simple Smile ако са вечно много уморени и все нещо се случва на работа, обещанията със сигурност няма да бъдат изпълнени.

# 283
Тесария, ще си запазя твоя коментар, че тук често се обяснява как е до нагласа на майката. Ако си била позитивно настроена нямало да ти е трудно с първото дете.

Ако ще идва бабата за час-два при нахранено, наспано, сменено бебе, моля не го пишете помощ. Защото ако аз ще свърша цялата работа, включително посрещане и изпращане и накрая някой ще се бие в гърдите колко многооо ми е помагал - мерси съм. Никой не е длъжен и ако иска да не помага, ако иска пък да го прави като хората.
То като при мен - свекървата седи на стола - аз сменям памперси, тичам с мляко, правя пюрета, извеждам на разходка, пера, чистя и накрая ами нали свекървата помага. Не че не ми е била полезна, аз си запазих работата благодарение на нея, но...

# 284
То няма нищо неказано в тая тема, ама с две думи - може да се помага при желание. Ако няма такова в някоя от страните, не е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт