Adolescence / Юношество - или къде сбъркахме?

• 18 617
  • 337
  •   2
Отговори
# 150
Да, чула съм и най-важното - видяла съм учител да вземе отношение. Даже наскоро разбрах, че въпросният учител е станал директор в училището и се зарадвах страшно много за него.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 15:07 от Паганне

# 151
  • София
Искам да припомня, че социалните мрежи успешно се използват за манипулиране на изборите в ред държави. Това е общоизвестен факт и никой няма проблем да го повярва. Защо срещаме трудности да видим заплахата за психичното здраве на подрастващите, за мен остава мистерия.

Алгоритмите са така изработени, че ти предлагат още от същото и за нула време около теб се заформя балон, който създава изкривено възприятие за реалността. За подрастващите, които са в период на формиране на личността и светогледа си, тази фалшива реалност може да бъде особено опасна.

Особено впечатление ми направи и разказа на майката как нощем минава покрай стаята и по процеждащата се светлина разбирала, че синът им е още на компютъра.

# 152
Медиите и праймтайма се използва по същия начин.

# 153
  • Somewhere far away
Мда. Попада се в една субкултура, в един кръг от хора с еднакви виждания - почват да говоря как жените са виновни за всичко, как те са "кралици", как една хубава жена може да накара всеки да и купи питие, да и купи кола, бижута, къщи... и сега си представате всичко това разказано и повтаряно и чувано и четено от  13 годишно момче. Разбира се, че ще му промие мозъка и още как!

# 154
Нормално било да му наклепат вана. Изумително как може да има такива хора, които смятат това за нормално.  Хора, които поддържат и подкрепят агресията и тормоза, седнали да ми говорят за морал и критично мислене... нещо е счупено дълбоко в системата.
Ти или не разбираш, или умишлено изкривяваш думите ми. Никъде не съм казала, че одобрявам това, което се е случило, нито че го подкрепям. Но не можем да си сложим розовите очила и да се преструваме, че подобни неща не се случват. Последствия винаги има – това е реалността. Хората реагират по различни начини, а обществото не е идеално.

Най-добре този феномен е описан в статия за  сериала:
„Той беше провален от образователната система, която не му помогна. Провален беше от родителите си, които не го разбраха. Провален беше от приятелите си, които не се намесиха. Провален беше от собствената си психика и от идеите, които погълна. Всички тези фактори играят роля.“
Проблемът е многостранен не. е само в социалната мрежа, проблемът е и в любящия баща, които си извръща погледа докато момчето играе футбол и се срамува, кара го да се чувства недооценен и става податлив на влияния като insel ,red pill и др, и как родителите.не общуват с децата си(полицая), училището, което не можеше да се справи с дисциплината,

Не става дума за оправдание, а за разбиране на причините, които водят до такива ситуации.Защото, ако продължим да се правим, че светът е черно-бял, утре няма да наклепат нечий ван – ще наклепат нечие лице.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 15:55 от bela81

# 155
Акселерацията си казва думата. По мое време на 13 г. играехме още на ластик и дама, сега се вълнуват от връзки и кой кого харесвал. Ясно е, че всеки обича да е харесван, независимо от възрастта си, но на 13 г. са прекалено незрели за това. (лично мнение) Соц.мрежи крият много опасности за неопитни младежи и девойки.

Не е ли противоречие – родителите са много обичливи, а въпреки това синът им е убиец? Как се случва това?

Ако гледаш повече предавания по IDX, ще разбереш, че всъщност психопатите и убийците са имали почти всички чудесни семейства. Доколкото знам психопатите се раждат такива, социопатите се променят от средата, в която живеят.

# 156
Сега ще те шокирам като ти кажа ,че преместих сина ми от училището му понеже първи клас(7 години), говореха за секс и момичетата се събличаха пред момчетата и бяха накарали едно момче да си свали гащите пред тях,както и си бяха завирали моливи в дупетата и се пипали по пишките и други такива.А сина на връщане от училище ме питаше как се нарича секса между 2 жени и един мъж.Сега го преместих от това училище и е по-добре положението:)Иначе вдигнах голям скандал на това училище, казаха ми, че са модерни и че такива неща има навсякъде около нас ама така и не ми пречупиха остарелите възгледи....Simple SmileРадвам се ,че се махнахме...,но имаше родители дето останаха и заметоха и си затвориха очите и нещата си продължават така....

"Ако гледаш повече предавания по IDX, ще разбереш, че всъщност психопатите и убийците са имали почти всички чудесни семейства. Доколкото знам психопатите се раждат такива, социопатите се променят от средата, в която живеят."
Тук е интересен въпроса той психопат ли е или е социопат? Защото говорим ,че социалните мрежи, средата са му повлияли...Аз пак си мисля ,че той боготвори баща си и че това че баща му не му обръща достатъчно внимание или си извръща главата,  му причинява тая неувереност и съответно го прави по податлив на влияния от социалните мрежи.От друга страна толкова лесно да убие, може и да е психопат...Не мисля, че семейството му е толкова идеално, идеално е на пръв поглед ,но като се вгледаш има някой грешки, но то всички родители правим грешки, всеки човек греши, но пък да доведе дете да убие.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 16:56 от bela81

# 157
  • Somewhere far away
Е, никое семейство не е идеално. 

И да, на 13 е извратено да мислят и да говорят за сексуални неща, но ето че го правят и това за мен също е голям проблем.

# 158
Може би да си мислят вече за другия пол, все пак на 12-13 почват да съзряват, бушуват хормони, но им е рано за връзки, най-малкото не са готови ментално.
Психопат и социопат може да бъде разграничено от психиатър, аз не се наемам да давам определения. Доколкото знам психопатите нямат емпатия и често стават убийци.
В сериала социалната му среда е ок, нормално семейство, училище и т.н. Все пак 99,9% от децата са нормални в такава среда, макар и разглезени и нагли. Колкото и да не си сред "популярните" , не убиваш някого, понеже не ти е обърнал внимание....

# 159
  • В Космоса
Въпреки че знам, че не бива да се прави паралел преди - сега, неволно няма как да го пропусна и стигам до няколко извода. Относно семейството - вероятността при нехайни родители детето да бъде по-проблемно - да, по-голяма е, но не е правило изобщо. Нито преди, нито сега.
Средата - много влияе, страшно много. В днешно време СМ - попиват като гъби всякакви неща, много лесно се повлияват.
Училището - тук вече намирам огромна разлика. Имаше го респекта към институцията, дори и от най-големите гамени.
Аз се потресоха от 3 епизод, наред и с останалите. Но такава безпомощност на учителите, такава пасивност и страх...

# 160
  • София
Не бих казала, че средата е ок. Просто отвсякъде бълват всевъзможни материали на сексуална тема и вниманието на децата, щат не щат се насочва нататък и вместо да бъдат въведени в това плавно и без излишен срам, толкова често проявяван от родителите, те получават отговорите понякога на неподходящо място и начин. Ето заради това на bela81 й се е наложило да премести детето си - защото някой не си е свършил работата като родител ...
Детето това, детето онова ... всъщност всичко идва от нас; ако не се дисциплинираме образно казано - ето резултата, идват поколения, меко казано неориентирани и пълни с комплекси деца.
Преди време гръмна скандала с Баленсиага - като разбрах за какво става въпрос, не можах да асимилирам просто как е възможно да се използват деца в подобен вид реклама ... очаквах да ги, както се казва канселират, но не би. Дори май са по-добре отвсякога. А Баленсиага сигурно се обръща в гроба.

# 161
  • До хладилника, който обичам
О, на 13, щастливци. Преди 10-ина години момче от класа беше натиснало 10-годишната ми дъщеря на двора на началното училище, в междучасие, по презумпция с учители наоколо, и стиснало я за гушата, ѝ беше казало, "сега ще те е.а!" Тя се беше измъкнала и се оплакала на приятелките си, които изумено я питали само, "ама на голо ли?!"
Толкова бързо никога не съм стигала до училището. "Ама то момчето е от проблемно семейство, ама то баща му ги е напуснал, майка му и вуйчо му го шамарят и никакъв ефект!" Обясних им не много любезно, че техният проблем не може да става мой и на детето ми и поисках мерки или да ескалирам до РИО. Ами, мерки - преместиха момчето в друг четвърти клас. Бяха три класа в тая година, предполагам, че просто го местеха напред-назад, колкото да умиротворят ядосани родители.
И това беше преди масовата инвазия на тикток, снапчат и пр., децата само имаха масови профили във ФБ, направени от родителите. Нямам усещане нещата да са се подобрили с продължаващо подронване на авторитета на училищата и нежеланието им да вземат мерки, защото парите следват детето, и с все повече социални медии в телефоните на децата.

# 162
О, на 13, щастливци. Преди 10-ина години момче от класа беше натиснало 10-годишната ми дъщеря на двора на началното училище, в междучасие, по презумпция с учители наоколо, и стиснало я за гушата, ѝ беше казало, "сега ще те е.а!" Тя се беше измъкнала и се оплакала на приятелките си, които изумено я питали само, "ама на голо ли?!"
Толкова бързо никога не съм стигала до училището. "Ама то момчето е от проблемно семейство, ама то баща му ги е напуснал, майка му и вуйчо му го шамарят и никакъв ефект!" Обясних им не много любезно, че техният проблем не може да става мой и на детето ми и поисках мерки или да ескалирам до РИО. Ами, мерки - преместиха момчето в друг четвърти клас. Бяха три класа в тая година, предполагам, че просто го местеха напред-назад, колкото да умиротворят ядосани родители.
И това беше преди масовата инвазия на тикток, снапчат и пр., децата само имаха масови профили във ФБ, направени от родителите. Нямам усещане нещата да са се подобрили с продължаващо подронване на авторитета на училищата и нежеланието им да вземат мерки, защото парите следват детето, и с все повече социални медии в телефоните на децата.

Това в българско училище ли е? Между другото в нашето училище най-големите тробъл мейкъри са момичетата. Тормоз, подигравки. Момчетата са наричани женчовци и педали. И за това ли е виновен Андрю Тейт или както там му е името на този инфлуенсър и токсичната мъжественост?

# 163
  • До хладилника, който обичам
В българско училище, да.
Не, не е виновен Тейт Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Отговарям на дискусията три мнения по-горе, мислех, че е ясно, като се проследи разговорът.

# 164
  • София
Аз съм почти на 50 години и по мое време в началните класове имаше сексуално насилие, завоалирано като игра. Момчетата гонеха момичетата, предимно по-хубавките.
Мисожинизмът никога не си е тръгвал. 90% процента от мъжете пишещи в този форум го изповядват открито.
Всяка втора тема за връзки и семейства е залята от такива, за които все не се намира партньорка, защото "жените за меркантилни, мързеливи, тъпи, неспособни".  Това е мисленето на голяма част и от българите.
Знаете ли колко е сложно да имаш подчинени мъже? Натискат се, но отношението е "абе тая ли ще ми казва, кой знае с кой е спала, за да вземе позицията..."

Общи условия

Активация на акаунт