Adolescence / Юношество - или къде сбъркахме?

• 18 561
  • 337
  •   1
Отговори
# 165
  • До хладилника, който обичам
Мисожинизмът никога не си е тръгвал. 90% процента от мъжете пишещи в този форум го изповядват открито.
Всяка втора тема за връзки и семейства е залята от такива, за които все не се намира партньорка, защото "жените за меркантилни, мързеливи, тъпи, неспособни".  Това е мисленето на голяма част и от българите.
Сега те изядоха с парцалите. Ние не сме такива, у нас не стават такива неща, това е само у развалени семейства...

# 166
Скрит текст:
Какво визираш под информационно затъмнение?
Доста пишеш за инсел, за трад...честно казано, в реалния живот не виждам нищо от това.
Съвсем буквално - деца (и възрастни всъщност) да нямат интернет, който най-пряко и бързо влияе на радикализацията, но това са фантазии, естествено.
Наистина не виждаш в реалния живот мизогиния, убийства на жени от партньорите им, дискриминация на майки и жени специфично? Мислех, че само в Скандинавието имат такъв спокоен живот.
Неее, да разграничим малко нещата, че ти пишеш интересно, но малко се увличаш , от всичко по много!
Казах, че не виждам  инсел, ...трад...
Останалото -в реалния живот мизогиния, убийства на жени от партньорите им, дискриминация на майки и жени специфично как може да се нарече- полово насилие и полово неравенство! Няма нужда да се самобойкотираме, като си търсим нови термини .
Всички тези явления са част от по-широкото обществено предизвикателство за постигане на равенство между половете и премахване на насилието срещу жените , и без да им сменяме името.
От началото на темата, повтарям все едно и също.

# 167
  • София
Е, аз парцали не нося, ще трябва да предъвкват диаманти и Гучита 🤣🤣🤣. Шегувам се.
Научила съм се да уточнявам, че все има неразбрали.
Но е истина. В много семейства моделът от преди 80 -100 години не се е променил.
За едно съм съгласна, соц еманципацията е вредна, защото не само работят жените, но и всичко останало правят.

# 168
Да, и отказваш да разбереш, че не става дума за смяна на имена. Това са нови течения и субкултури за съвременното общество, затова и имат отделно име.
Женомразството никога не си е отивало от нашето общество, и всъщност от всяко патриархално общество, но в традиционни като нашето се усеща особено много.

# 169
Да, и отказваш да разбереш, че не става дума за смяна на имена. Това са нови течения и субкултури за съвременното общество, затова и имат отделно име.
Женомразството никога не си е отивало от нашето общество, и всъщност от всяко патриархално общество, но в традиционни като нашето се усеща особено много.

# 170
А сега потърси и прочети за редпил, инсел и мъжкото върховенство.

# 171
Интересно дали ще има някаква реакция от други политици или дали ще реагират мрежите и организациите за деца и младежи.
Тук какво точно визираш / очакваш / смяташ за адекватно? От кого и на какво ниво, кои институции? Колко бързо?

За тук (Германия) очаквам темите от филма да се разискват в часовете по етика и то масово. Но институционални реакции - едва ли. Доста много се залага на превенционни обучения срещу различни рискове в гимназиите тук и то с добър успех и реакция при младите, мисля това за добра практика. Имат превенции срещу алкохол, пушене, дрога, сексуално насилие, рисково поведение, кибер престъпления, семинари за самозащита и т.н. Та може нещо по темите от Adolescence да измислят, да видим.

Все още не съм гледала филма, но сондирах мненията на моите младежи. Първородният оцени филма като технически шедьовър, но като пълни глупости откъм покритие с реалността. Той вече е в света на възрастните - учи, работи, стабилна връзка и сериозни цели. Възпитанието и оформянето му като личност отдавна е приключило.
Средният ми (18) бе най-лаконичен: "Пълен булшит е филма". Малката (16) не го е гледала, но чула от приятелките си, че трябва да се гледа и че е брутален.

# 172
Интересно дали ще има някаква реакция от други политици или дали ще реагират мрежите и организациите за деца и младежи.
Тук какво точно визираш / очакваш / смяташ за адекватно? От кого и на какво ниво, кои институции? Колко бързо?
Не съм сигурна. В идеалния случай би имало някакво размърдване и насоки как да се общува с младежите от родители в семейството и учители в училище по темите.
На институционално ниво нищо особено не се прави в България, но на хартия има разписани неща.
Коментира се назад, че в Англия в парламента се повдигна и одобри филмът да се гледа в училища и да се говори по темата. Нетфликс веднага реагира и пусна съобщение как училищата могат да получат достъп до сериала без абонамент (не знам дали става извън Англия). Организация за работа с деца, не обърнах внимание на името, каза, че към акцията на Нетфликс ще пусне ръководства за учители и родители, за да могат да обсъждат темите адекватно с младежите. Ще ми е интересно да хвърля око, като излезе, ако не забравя, всеки допълнителен инструмент в помощ на родителите е ценен.
У нас, може би някаква подобна реакция например от Национална мрежа за децата, може би и от организации/сдружения за учители нещо. Не знам - навремето, преди хиляда години, когато информация за СПИН и ХИВ тепърва започваше да се обсъжда публично, в час на класния в прогимназията класната (опита да) проведе разговор по темата с нас - не помня кой знае какво, но ето, останало ми е в главата като случка, и също изненадващото ѝ за мен мнение тогава, че трябва да се проявява разбиране и съчувствие, което не беше в тон нито с класната, като човек, нито с общото мнение преди тези хиляда години.

# 173
В цяла Европа, в часовете по етика/морал обсъждат всякакви такива проблеми. И непрекъснато децата и родителите имат обучения за опасностите в мрежата. Много често имат часове, посветени на превенцията на всякакъв вид насилие. Предполагам и за филма ще се заговори. Има много смислени програми и хората са адекватни.
За разлика от в България, където ще въведем Религия и оценка за дисциплина на децата, докато директорка на училище захапва за ухото репортер. Та така.

# 174
  • Somewhere far away
Да, трябва да се говори в училищата за това- но както знаем нищо не е като хората в Бг така че... не отиват на добре нещата. Не искам да съм лош пророк, но тепърва и още по -зле ще стават.

# 175
В сериала "Майките" засегнаха темата с алфа мъжкарите и подкастите, явно е съвсем случайно, но пък доказва, че нито е далечна, нито непозната тема за българската действителност. Много сполучлив сериал, според мен.

# 176
Аз рядко гледам телевизия, но следя приключенските реалита като Игри на волята и Островът на стоте гривни. Та от тези предавания и подкастите покрай тези предавания съм попадала на двама индивида, изповядващи подобна идеология. Единият мисля, че му викаха Тими /Стратимир/, а другият се казваше Дзами.

# 177
Има голямо количество подкасти на тази тема ( нямам да коментирам водещите, защото нищо хубаво няма да кажа) и се гледат от наистина аутсайдери без значение на възрастта ( подкастите са по-полулярни след 17/18г), но Тейт го знаят от 13 годишни ( вече не е топ G, след последните обвинения), но дете което има критично мислене, не би приело сллвоблудството му за чиста монета, но има и такива които са податливи на чужди влияния. Родителя наистина не знае какво и кога гледа дето в YouTube.
 13 г - преломна възраст, много важна за периода преди 4 годишно изграждане на личността и възгледите относно секса, морала, живота и всичко. Най-опасната възраст за момиче и за момиче - лично изпитано и върнато чрез децата ми. После вече е късно.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 23:34 от mauigirl

# 178
Гледах едно старо предаване На кафе, май с тях, отпреди 3 години. Много фино "продават" идеята, уж изцяло за самоусъвършенстване на мъжа, за да стане най-добрата си версия, избягваха да отговарят на въпросите за жените и отношенията, за пред публика звучи даже примамливо, изобщо не би ме учудило как по-лабилно или с ниско самочувствие дете би се вързало. Участваше и влогърка, която пък обясняваше също толкова изврътливо защо не е проблем за жените. Не искам да им отварям подкастите и да им трупам точки от гледане.

# 179
  • Somewhere far away
От възрастните предимно ментално болни се палят по това движение, но страшното е че става дума за деца- а те още нямат критично мислене, тепърва ще го развиват и при тях е много лесно и бързо промиването на мозъка.

Общи условия

Активация на акаунт