Adolescence / Юношество - или къде сбъркахме?

• 17 227
  • 336
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Точно защото не е толкова просто, аз също не харесах сериала. Писала съм в тая тема, няма да се повтарям, но ми липсваше този допълнителен клик, който прави обикновеното дете от обикновено семейство убиец. Ред пила със сигурност допринася за женомразтво и гадно отношение, но крачката към убийство не се случва просто ей така. Има нещо друго в мозъка, съзнанието, не знам и аз, което прави човека убиец. Не е само слушането на подкасти, което беше обяснението тук.
Давам кредит на сериала, че постави много силно темата на масата. Много родители, дори мои приятели, нямаха представа за този паралелен свят. А трябва да знаем и трябва да говорим много. Единственото противопоставяне, според мен, може да дойде от семейството.

# 331
Случаят от Хасково е идентичен - ученици, момчето убива момичето. Отвратителен случай. Момчето със сигурност, според мен, има отклонения.

# 332
  • Glasgow
Не е вдъхновен от случаите с посочените момчета, а от случай на убито 15г бяло момиче от бившия и приятел, също бял. Холи Нютън
https://www.bbc.co.uk/news/articles/cj6k7y8wre7o.amp

# 333
От сайта на Нетфликс

While Jamie's story, specifically, isn't based on a real person or event, the idea for the series did spring from reports that co-creator Graham had heard about on the news, of young boys being involved in knife crimes.

Къде в горната статия се споменава, че сериала е базиран на случая?

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 10:04 от metal.vixen

# 334
  • Glasgow
Да имаше интервюта със създателите, единият случай е на Холи, другият е на убито тъмнокожо момиче от тъмнокожо момче, бивш на приятелката ѝ.
https://news.sky.com/story/elianne-andam-teenager-who-stabbed-15 … f-murder-13288538
Вашите снимки са от профилите на Томи Робинсън

# 335
Точно защото не е толкова просто, аз също не харесах сериала. Писала съм в тая тема, няма да се повтарям, но ми липсваше този допълнителен клик, който прави обикновеното дете от обикновено семейство убиец.
Няма "клик", това е страховитото внушение на филма. Клик има в обратна посока, да се спреш, когато ти се иска да удушиш някого. Повечето деца се научават още в ранна възраст да спират такива пориви, обикновено по шокиращ и понякога травматизиращ начин. Опитвайки се да избягнат риска от травма и да дадат на децата си свободата да се развиват, все повече нормални родители пропускат да "кликнат" и се получава това, което гледахме в  сериала. Нямаше момент, в който убиецът прескочи бариерата, защо бариера никога не е била поставена.
Абсолютно реалистичен е филмът, мисля,  макар че в сравнение с реалността на нашите деца, доста ни е спестено.

# 336
  • София
Доста често срещам оплаквания, че даден филм не е достоверен, не е реалистичен. Това е произведение и като такова, прийоми като хиберболизиране, пропускане на детайли и всякакви са напълно допустими. Имам чувство, че масово хората четат по-малко, или изобщо и искат информацията да им е предоставена сдъвкана.
Във форума много често се използва "четете с разбиране",  но това умение масово липсва.
По принцип, в днешно време, когато сме заляти от информационно замърсяване от всякакъв вид е много важно да прецеждаме и анализираме. Авторите пък трябва да изпъкнат с нещо и понякога провокацията върши тази работа.

Общи условия

Активация на акаунт