Фентъзи и фантастика - 26

• 7 650
  • 130
  •   1
Отговори
# 90
Присъединявам се към въпроса, гледам че на следващите две от поредицата (не включвам междинните) стремглаво върви нагоре ГР рейтинга.

# 91
Много ми хареса "Нефритен град". Докато я четях правих  асоциация с " Кръсникът" на Марио Пузо, но това не ми развали по никакъв начин удоволствието от четенето на книгата. Много пълнокръвни герои, интересна история, магията е интригуваща, със симпатични и трагични герои. Фонда Лий и Джон Гуин са новите ми големи любимци, дори купих на сляпо книгата и в съавторство с Шанън Лий "Дъхът на дракона", без да чета анотация, без да проверявам рейтинг, само като и видях името на корицата.

# 92
  • Майничка
Artline са купили права за книгите на Робин Хоб, дано скоро ги преиздадат.

О, да, наскоро видях, че в читанката една от книгите беше забранена за четене по тяхна молба, не проверих за останалите. В България е издавана досега трилогията за Фиц и Шута, трилогията за живите кораби и трилогията за убиеца на Шута т.е. мисля, че са 9.
Четири трилогии са издавани, първата е "Придворният убиец".
Не са превеждани "Хроники на Дъждовните гори", там са 4 книги и трилогията "Синът на войника", която е малко по-встрани.

Отдавна не съм писала, че лятото наваксвах с криминалета, но идвам с едно събитие днес, с безплатен вход:

Извинете ме за кръцнатата снимка, правих скрийншот от телефона.

# 93
  • София
Търся мнения за новата книга на Катрин Арден, "Топлите ръце на призраците". Фентъзи ли е изобщо, или някаква арт-, психо-, трилъро-, драмоподобна история.....? За 10-15 минути в книжарницата не успях да се ориентирам.

# 94
Доколкото знам е исторически роман с приказни елементи.

# 95
Аз започнах "Алхимизирани". 3-4 глави съм прочела и все още не мога да реша дали ми харесва. Има чудесни отзиви за нея, ще видим.

# 96
  • София
Днес и нея загледах, харесаха ми порезките Simple Smile Ама огромна е. И освен това, авторът е азиатец , сигурно ще е лишена я от цел, я от нормален завършек.... Много са ми дразнещи техните разбирания за динамика. Не мога да преглътна стандартното си мислене, изключително конвенционално търся логика, развръзка. И искам. Брей, тия хора, колкото техни неща прочетох - все безсмислени завършеци. На тях може да са им добре - лишени от желания и някак в резон с душевността им, ама на мен ми липсва я щастлив край, я емоция, я смисъл, знам ли...

# 97
И аз ще се радвам на мнение за "Алхимизирани".
Азиатско наскоро прочетох "Мечът на Кайген" - хубаво начало, много силна среда и после... сапунка малко ми стана.
Аз да набутам отново един мой любимец с ново издание и дано този път от Пробук да издадат и другите 4 части.

Ако някой е пробвал "Тъмницолазът Карл", да сподели мнение. Преобладаващото мнение е, че поредицата е готина. На мен ми изглежда голяма идиотия и сигурно ще я взема, мен простотията ме влече

# 98
bubolecheseleche, тоя червен рицар добре ли е наистина, в смисъл сериозно фентъзи ли е? Имам го в ел. вариант, но ако се самоубедя, че си струва, ще я взема да я чета на хартия за разкош Grinning

# 99
За някой минус са МНОГОТО гледни точки. Това е първата книга от 5 и въведението в приключението може да се стори разпиляно. Имаме Червения рицар и бандата му, краля, кралицата, рицари и придворни дами, монахини, магьосници, бунтовници, вълшебни същества... има и един симпатичен кон. Аз съм фен на подобна структура, записвам си героите и следя пътешествието им и с напредване на историята започваш да разбираш защо и какво.
Има и магия - жълта и зелена.
Има и малко любов.
В края на книгата исках още от същото. Прочетох следващите 4 книги на английски, което не беше лесно, защото автора е експерт по рицари и оръжия, назовава ги с имената им, за мен всичко е меч, копие и броня Joy
Аз съм много пристрастна, очевидно, щом я купувам за втори път Joy

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 09:48 от bubolecheseleche

# 100
Звучи ми много добре, на мен Малазан ми е най-топ летвата завинаги, тъй че многото герои са само в плюс, а и съм ветеран от Диабло2, все още помня по 20-тина различни видове ножове, ками, мечове, саби, копия, алебарди итн Grinning

# 101
VVV777, дай малко вътрешна информация за Малазан. Мазало ли е? Малко ме е шубе, че ще ми е тежка поредица. Въпреки, че и от Първият закон също ме беше страх, а не се впечатлих особено. Очаквах повече.
10 книги от Ериксън и има още книги от друг автор за същия свят.
Това ли е поредицата, която обхваща хиляди (или поне хиляда) години история или се бъркам? Имаше още една поредица от която ме е страх, обаче ми избяга от главата сега.

# 102
Да, това е поредицата с хилядите години и почти буквално стотици герои с голяма роля. Авторите са двама, Ериксън и Еселмонт, като големите томове са на Ериксън и той определено е по-добрият автор, но при него има и доста страници философия в разговорите между героите, а това не допада на всеки. Еселмонт е съсредоточен върху 1-2 сюжетни нишки и при него почти всичко е чист екшън, но и той много вдига нивото на писане в последните си книги.

Най-важното за цялата Малазан вселена, книгите умишлено са написани като пъзел, не може и не трябва читателят да разбира всичко, което става, докато го чете. Страшно много вметки и събития ще се изяснят на по-късен етап, като това обикновено е в някоя следваща книга, за да се стигне до централната развръзка в десети том на Ериксън.

Има 2 основни метода за четене на Малазан вселената - по ред на издаване на двамата автори, заедно или поотделно, няма значение, или по хронологичен ред, който е доста сложен и трябва да имате подръка поне ел. копия на всичките излезли досега неща. Сега набързо намирам това в редит като предложение за четене в хронологичен на историята ред, но има някои все още ненаписани, разбира се:

Kharkanas
Forge of Darkness
Fall of Light
Walk in Shadow (pending)

Path to Ascendency
Dancer’s Lament
Deadhouse Landing
Kellenved’s Reach
Forge of the High Mage
PTA 5 (pending)
PTA 6 (pending)

MBOTF, NOTME, & Others
Night of Knives
Blood Follows
The Lees of Laughter’s End
The Wurms of Blearmouth
Gardens of the Moon
Deadhouse Gates
Memories of Ice
The Healthy Dead
House of Chains
Midnight Tides
The Bonehunters
Crack’d Pot Trail
The Fiends of Nightmaria
Upon a Dark of Evil Overlords*
Return of the Crimson Guard
Reaper’s Gale
Stonewielder
Toll the Hounds
The Goats of Glory
Orb Sceptre Throne
Blood and Bone
Dust of Dreams
The Crippled God
Assail
ToBaKB 8 (pending)*
ToBaKB 9 (pending)*

Witness
The God is Not Willing
No Life Forsaken (pending)
Witness 3 (pending)

И двата варианта си имат плюсове и минуси, ако четеш по ред на издаване, първите няколко книги ще ти бъдат доста странни и нелогични, но после всичко си идва на мястото, хватката е да не си бъгваш мозъка да разплиташ нишките прекалено рано, това не е дадено на четящия за първи път Simple Smile Хронологичният редо определено гарантира много по-лесно и плавно навлизане в света, но пък се губи някаква част от пъзела.

Ако не ги бях чел, щях да почна в хронологичен ред, може би, но това съм аз, обичам да съм подреден и разбиращ нещата около мен Simple Smile Определено това ще бъде редът, в който ще препрочета Малазан след няколко години, като това всъщност ще бъдат първите книги, които чета повторно в живота си, евентуално, това всъщност казва всичко за оценката ми за необятната вселена, изградена от двамата могъщи канадци Simple Smile

# 103
Ще се чете. Обичам пъзели и да съм като в небрано лозе Joy Запазвам си реда.
Благодаря много за мнението.

# 104
Малазанът е велика поредица!
В началото на годината си припомних първите 4 тома, минах на Есълмонт, но ми секна ентусиазма.
Преди 2 дни си взех "Наръчник на пестеливия магьосник за оцеляване в средновековна Англия" на Брандън Сандерсън.
Скрит текст:
Май е за подрастващи, но се чете много приятно. Във фаза "не знам какво да подхвана" съм, дано не се разочаровам. Оценките в ГР не са високи, но заложих на името.

Общи условия

Активация на акаунт