Фентъзи и фантастика - 26

• 6 438
  • 92
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Първата книга от "Мечът на истината" е много добра. Оттам насетне... Малко елементарно става. На мен си ми е сантимент, защото ги четях в студентските си години и ги чаках да излизат с нетърпение една след друга. 🙃
Имаше интересни припознати образи в стария свят. Не помня коя книга, някъде към шестата...
Аз прочетох "Войната на маковете". Хареса ми, като изключим задълбаванията в хронологията на битките и описанията там.

# 76
  • София
Аз се мъча с "Мечът на истината" на Тери Гудкайнд. Нещо не ми върви, прочетох първите няколко, разгеле, успяха да се оженят Ричард и Калан, че няколко книги се мъчиха, морещиците ме дразниха като образи, и някакви други неща, тегаво ми вървеше четенето... и спрях, започнах други неща да чета.
Прочетох цялата поредица наведнъж. Дразнеше ме до края и цялото това безсмислено насилие ми идваше в повече. Но пък историята ми беше много интересна и светът достатъчно богат.
Точно първата книга остави в мен една омраза към автора, заради всички онези страници с мъчението на Ричард от морещицата.

# 77
Коя книга на Марк Лорънс ще препоръчате за първа среща с творбите му? Или коя е с по-малко мрачни краски…?

# 78
Хмм, всъщност само Принц на тръни трилогията е по-мрачна.
Следващите му най-добри са трилогията за сестрите, Red Sister etc, Войната на червената кралица е в същия сетинг като Принц на тръни, но тази трилогия вече е много по-лека и забавна. Impossible Times е прекрасна тайм травел фантастика, кратки книжки са и трите. Другите му неща вече са по-скоро YA и за мен са по-слабички.

# 79
  • София
Феникс, аз пробвах само Принцът на тръните и нещо ми беше прекалено зловещ от самото начало. Имах подозрения, че може и да е смислено натам, но не ми се потапяне в такава атмосфера.
Ако четеш нещо, пиши как е 👍

# 80
Всъщност забелязах нещо негово, което не е преведено на български, или не го откривам да го има в превод - The Library Trilogy (повече от три книги, като сложим и някои междинни според ГР), но още не знам със сигурност дали ще искам да чета точно това.
Скрит текст:
  (“книжното” заглавие някак ме привлече, но не съм убедена съвсем за сюжета).

# 81
Лайбърито са си 3 книги + няколко кратки разказчета извън основната сюжетна линия. Не е лошо, лекичко и приспивно, но определено е YA.

# 82
Благодаря, гледах в ГР, пък като че ли не видях YA да е категоризирано, а с описанието на сюжета малко ме съмняваше да не е точно такова.

# 83
Artline са купили права за книгите на Робин Хоб, дано скоро ги преиздадат.

# 84
Artline са купили права за книгите на Робин Хоб, дано скоро ги преиздадат.

О, да, наскоро видях, че в читанката една от книгите беше забранена за четене по тяхна молба, не проверих за останалите. В България е издавана досега трилогията за Фиц и Шута, трилогията за живите кораби и трилогията за убиеца на Шута т.е. мисля, че са 9.

# 85
Не съм ги чела, скоро исках да ги купувам на английски, но май ще изчакам, така или иначе имам за наваксване със Сандерсън.

А някой чувал ли е дали Колибри смятат да преиздадат “Герои”, Монца и другата на Абъркромби?

# 86
Идвам с отзив за третата книга от Сайтовърс на Сандерсън: "Към небето".
Първата половина ме поизнерви, поне 2/3-ти от там можеха да се спестят като време на читателя. Дразнеше ме това, че книга трета стои като история в историята - друго място, съвсем други правила, други герои.
Идеята за същността на гробокопачите беше надълбоко обмислена и изненадваща. Обаче съм разочарована. Не мислех, че чета фентъзи, посветено на ИИ. Макар заиграването с темата да е модерно, на мен не ми харесва авторовото разбиране за нея. Не харесвам паралелите между чувствата на хората и тези на ИИ, по същество това обезценява човешкия усет за екзистенциалност...
Иначе не може да му се отрече оригиналност, стил, добра динамика на действието. Но Сандерсън се оформя като "не мой" автор. И в първата вселена на Космера направи подобно обезценяване - главната му героиня там пък стана богиня... 🤨
Масовият читател иска хепи-енд и ако може главните герои да станат "нещо-повече-от-обикновените-хора/нехора".
Много ме е яд как свърши Мъглороден. Направо ми стопи удоволствието от яките майтапи.
п.п. Гледам в гуудрийдс, че след финалната книга ще има още няколко всъщност... /грешка, били 0,5 и 3,5 - някакви допълнения/

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 18:10 от Лутиен Тинувиел

# 87
Лутиен Тинувиел, предполагам, става въпрос за втората ера с Уакс и Уейн. Имайки предвид как свърши първата ера, очаквах неприятна изненада.

Малко ни е умряла темата Bowtie
Прочетох Вдовицата на дракона на Петър Бобев - леле ама бях ли изненадана Joy Обикновено не чета за какво става въпрос и... не очаквах подобно нещо от книга, публикувана в 1977г. в комунистическа България.

Изядох и 1/4 от Последният довод на кралете (книга трета от поредицата Първият закон на Джо Абъркромби) - поредицата е приятна и върви леко, не ми доскучава, хуморът ми допада, "моите" северняци ми харесват много, те са ми любимците след Глокта. На мен все още не ми е гримдарк, но има 400 страници нещата да се смарангясат Joy

Прочетох и Змията и крилете на нощта - това ще ми е първата поредица, която няма да прочета следващите книги.

Вятър и истина - остават ми още 300 страници и ме е шубе да я дочта, все си измислям поводи и други книги, имам чувството че Брандо ми е сготвил неприятна изненада...

Това ми беше разтухата, аз се връщам към ремонта, че след 2 седмици започваме училище в България и да видим как ще свикнем тука с дисциплината Thinking

# 88
Изпуснала съм ви, тези дни се чудех защо никой не пише в темата, а то имало нова. Не съм писала от много време, а прочетох много хубави книги. Отново прочетох "Искрящия меч" на Крис Удинг преди да продължа със следващата книга "Призрачното ковчеже", "Нефритен град" на Фонда Лий, "Мечът на Кайген" и "Кръв над светъл пристан" на М. Л.Уанг, "Волята на мнозина" на Джеймс Айлингтън, "Изчисления" на Нова Макбий, "Роузуотър" на Таде Томпсън, "Гладът на боговете" на Джон Гуин, втора книга от поредицата  Сага за кръвнозаклетите.  Сега чета друга негова книга "Злост", поредицата е Преданите и презрените. Снощи я започнах и върви много добре, имам големи очаквания за нея, защото рейтинга на книгите в Goodreads е много висок.

# 89
  • София
Меган, кажи нещо повече за Фонда Лий, отдавна и се каня? 🌸

Общи условия

Активация на акаунт