Фентъзи и фантастика - 26

• 7 650
  • 130
  •   1
Отговори
# 105
Да, Пестеливият магьосник е ок, много леко и бързо дабравимо четиво, като всичките тайни проекти на БрандоСандо. Сега чета Ембердарк и отново същото, просто източва жълтиците на фенбазата до излизането на истинските неща.

# 106
  • Майничка
Снощи приключих със слушането на "Тайната на тайните" на Дан Браун и оттогава размишлявам, че това, което някога наричахме "научна фантастика", все повече прелива в нормалност, а нормалността вече е навлязла във фентъзито. Така де, да сте срещали във "Властелина на пръстените" битовизми с пране и почистване?

# 107
"Тайната на тайните" зарязах преди половината. Много слаба книга, купих я само защото действието се развива в Прага. Надявах се Браун да се е развил през последните 20 години, но не би.

# 108
  • Майничка
Слабичка е, да, че и разтеглена и дрипава като предърпана кора за баница, но идеята ме впечатли. Ама докато стигнеш до нея ...

# 109
Аз приключих с "Алхимизирани". Историята е топ, имаше страшно интересни идеи. Малко романтичната линия взе да ми нагарча. Можеше да е съкратена наполовина и пак да се запази същността. Сега оставя малко вкус на романтично дарк фентъзи, не че съм чела други такива книги, но предполагам. Ако авторката беше избягала от това и беше оставила любовната линия в по-суров вид, можеше да се получи наистина нещо страхотно. И така книгата си е хубава, но ме е яд, че потенциалът не е използван напълно.

# 110
Аз търся препоръки за четиво както от фентъзито, така и от фантастиката. Колебая се между следните:
1. Фонда Лий - Нефритен град
2. Джон Гуин - Сянката на боговете
3. Ейдриън Чайковски - Деца на времето
4. Брандън Сандерсън - Към небето
5. Анджей Сапковски - Кулата на шутовете
6. Марта Уелс - Повреда във всички системи
7. Беки Чеймбърс - Дългият път към една ядосана планета
8. Денис Е. Тейлър - Ние сме легион
9. Н. К. Джеминис - Петият сезон
10. Джо Абъркромби - Малка омраза
11. Лиу Цъсин - Странстващата земя
12. А. Дж. Ридъл - Изгубени във времето
13. Октавия Е. Бътлър - Притча за сеяча

# 111
Към небето е за тийн, ама аз се разчувствах на места. Има доста оригинални идеи.
Марта Уелс - Повредата е втора част от поредица, за мен е също тийн поредицата. Аз започнах с първата част да мъча тийна, ама минахме на Марсианеца...
За останалите и аз ще следя отзивите.

# 112
  • Майничка
"Кулата на шутовете" не е фантастика, исторически роман е и то в стил "наив".

# 113
Не е ли фентъзи? Аз в тази категория го причислявам.
Spensa, Повредата е първата част, втората е Изкуствено състояние.

# 114
  • Майничка
Нищо фантастично няма, за хуситските войни и таборитите през 15 век е. Да не бъркаш с "Вещерът"?

# 115
Аз дъвча "Фондация и Империя" (метнала съм ги по ред на издаване). Малко тегаво ми върви, но мисля че е, защото преди нея прочетох трилогията "Трите тела", която много ме впечатли. Спъва ме това, че творбата на Азимов е по-социална и философска, физика кажи речи няма, споменава са скок в хиперпространството, че са пътува между планети, ама ей така за фон, просто се случва и времето си тече все едно нищо не е било. Един от космическите кораби имаше перденца (това може да е от превода Grinning).
Знам, че трябва да чета имайки предвид контекста на времето, в който е писана творбата и се старая, просто не ме вълнува толкова. Но продължавам напред, след първите три книги за Фондацията, ще включа и роботите.

# 116
Не, не визирам "Вещерът". Хуситите го водят историческо фентъзи, може и оттам да идва объркването.

# 117
Аз харесах Нефритен град, по-бавничка е и на моменти героите взимат странни решения, но цялостно ми допадна.

# 118
  • Майничка
Абе, има там някакви вещици и дяволи, но то е по-скоро суеверие, отколкото реална магия. Просто разказът е от името на съвременник, със съответстващ  на периода мисловен стереотип.

# 119
10. Джо Абъркромби - Малка омраза
Ако не си чела книгите му от Първия закон, не я захващай.

Общи условия

Активация на акаунт