За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 114

• 23 903
  • 762
  •   1
Отговори
# 720
Вярно ли е че мога да сменя педиатъра на бебе под годинка по всяко време на годината или се дебнат конкретните месеци като за личен лекар?

# 721
И ние там някъде, на 50 дни бяхме на преглед и докторът каза и е написал 5-6 месец пак на преглед. Сега е на 5месеца и 3 дни. Аз все пак мисля да си платя и да направим този преглед, няма да й се моля

Това си е част от профилактичните прегледи и педиатърката трябва да ви даде направление. На 6-тия месец и на двете ми деца нашият педиатър ми даде направления за кръвни изследвания и профилактични прегледи при ортопед, нефролог, за второто дете вече имаше и за очен лекар.
За очен лекар профилактично ли и ако да - какво точно търсят? И ако се открие нещо от типа на диоптри какво може да се направи на толкова малка възраст?

# 722
Днес на бебето ми му поставяха ваксина и практиката им е да поставят Cool Patch лепенка върху боцканото място на крачето. Въпроса ми е меко казано идиотски,но тъй като педиатъра не ли вдига реших да се допитам тук.
Малката е свалила лепенката и я смучеше,не е погълнала нищо,но докато я видя са минали няколко минути. Дали е опасно?

# 723
Коя марка е куулпача? Може да видите в състава какво съдържа. Ако няма скъсано по самата лепенка, може да не е изтекло нищо.

# 724
И ние там някъде, на 50 дни бяхме на преглед и докторът каза и е написал 5-6 месец пак на преглед. Сега е на 5месеца и 3 дни. Аз все пак мисля да си платя и да направим този преглед, няма да й се моля

Това си е част от профилактичните прегледи и педиатърката трябва да ви даде направление. На 6-тия месец и на двете ми деца нашият педиатър ми даде направления за кръвни изследвания и профилактични прегледи при ортопед, нефролог, за второто дете вече имаше и за очен лекар.
За очен лекар профилактично ли и ако да - какво точно търсят? И ако се открие нещо от типа на диоптри какво може да се направи на толкова малка възраст?

Да, профилкатично е, общо взето проверяваха дали зрението е развито в нормите за възрастта, проверяват способността да следи предмети и рефлексите на очите. Не знам дали го обяснявам правилно, но на тази възраст очите все още не са напълно развити и всички деца имат някаква форма на астигматизъм (?). Офталмолога си направи замерванията, записа какви са резултатите и на следващия преглед на 3 г. ще направят сравнение дали всичко се развива нормално.

# 725
Коя марка е куулпача? Може да видите в състава какво съдържа. Ако няма скъсано по самата лепенка, може да не е изтекло нищо.
Това е състава
Съдържание на гела: Дестилирана вода - 74.54 %, глицерин – 16 %, натриев полиакрилат - 6%, КМЦ 3.20%, Алум. - 0.08%, метил парабен - 0.04 %, пропил парабен - 0.02 %, багрилно вещество 2 % жълт N5 0.02 %, багрилно вещество 1% син N1 0.05 %, масло от мента.

Няма нищо скъсано по лепенката,

# 726

То куул пача е един. Мисля, че няма на друга марка. Има за деца и възрастни, но си на един производител.
Иначе съм го слагала с лепенка и отгоре клинче, та не се е случвало да го набара. Даже не ми е хрумнало.

# 727

То куул пача е един. Мисля, че няма на друга марка. Има за деца и възрастни, но си на един производител.
Иначе съм го слагала с лепенка и отгоре клинче, та не се е случвало да го набара. Даже не ми е хрумнало.
И аз така го ползвах с голямото ми дете,ама днес в тия жеги .... Надявам се,че не е отровно,засега не е дала някакви симптоми

# 728
240923, родих 37+5, повръщаше повечко, но май го и прехранвахме. На смесено бяхме до към края на втория месец, след консултация с Ася, минахме изцяло на кърма. Направи ако имаш възможност консултация,  в София ако си, Ася и Хедра имат добри отзиви, могат и онлайн мисля. Не съм давала специално мляко тогава, но и сега продължава  да си повръща някой път, но не в количества.

А относно профилактиката при ортопед, нашата педиатърка не иска да даде направление. Ето какво ми отговори:

,,Това не са прегледи по програмата на НЗОК. Направления се полагат само на деца със заболявания"

Едвам се сдържах да не й припомня, че и първия път нямахме проблем, но ни прати на профилактичния. И пак добре, че поне на този преглед ни прати.

Да, този преглед трябва да се направи и мисля, че трябва да даде направление. Аз бих се заяла.

# 729
  • Пловдив
По НЗОК това са прегледите, пише си го и в сайта. Аман от такива лекари, ама си взима парите затова, че детето ѝ е пациент 🤮
След 1-я месец до навършване на 1 година:

*анамнеза и подробен статус, измерване на ръст, тегло, оценка на психическо развитие - 1 път месечно в рамките на календарния месец, измерване на обиколка на глава и гърди – през първите 6 месеца след раждането – при всеки преглед; 1 път на деветмесечна и на едногодишна възраст – по време на ежемесечния преглед.

*обща оценка на зрението - ориентировъчно, обща оценка на слух - 2 пъти годишно, на шестмесечна и едногодишна възраст.

*Клинично изследване за дисплазия на тазобедрените стави с определяне на риска от дисплазия - 2 пъти, при навършване на 1-месечна и 4-месечна възраст.

*Ехографско изследване на отделителна система - еднократно на шестмесечна възраст.

*Преглед за ранно откриване на вродена/наследствена очна патология – еднократно между 6-месечна и едногодишна възраст.

*Медико - диагностични изследвания се правят 2 пъти годишно при навършване на шестмесечна и една годишна възраст за: хемоглобин, брой еритроцити, брой левкоцити, хематокрит, MCV, MCH, MCHC - седимент в урината, изследване на албумин в урината.

# 730
Аман от такива "лекари". Много го щадят тоя бюджет що се отнася до най-ценният и липсващ сегмент на обществото: децата на хората, които работим и внасяме данъци и осигуровки в хазната.
А що се отнася до онзи сегмент дето нищо не внася... на тях всичко им се полага безплатно и веднага. Да не уточнявам, знаем за кого говоря, че ще ми изтрият поста за расизъм.

# 731
  • UK
А за какво са прегледи без да има причина или подозрение за някакъв проблем?

# 732
  • Пловдив
Защото педиатър, без техника и знание няма как да "види" тазобедрените стави и всякакви проблеми с костите. Вижда ли се с просто око, значи и родителят ще е видял, че има проблем. Много по-лесно е бебе да носи "гащи" примерно, отколкото дете, което ходи. Отделно всеки ортопед казва и след прохождане децата също да се преглеждат, защото ако стъпва криво и т.н. да се хване навреме.
Всяка превенция в медицината е полезна - все едно защо ходим на АГ два пъти в годината или на ехограф на млечни жлези.

# 733
Защото си има квалифицирани специалисти, които са учили да имат или да разсеят подозрения за проблем и да предложат начин за отстраняването му. Ние като родители не сме специалисти, но сме длъжни да осигурим на детето си превенция по-важна от лечението, за да не се стига до такова. Чак и законът го е позволил в случая.😊

# 734
Бяс ме хващат такива докторки. Бих й показала къде официално пише какви прегледи ми се полагат и ще настоявам за направление. И бих я сменила. Тя утре ще ми каже, че не е болно детето и не може направление за пулмолог, а накрая ще се окаже с пневмония в болница. Помисли за друг вариант. Ще береш ядове с нея. Когато си най-стресирана при някакъв проблем, само тя ще ти липсва да те обърква.
Аз имам спомен, че нашия педиатър каза, че ни се полага ортопед на 6 месеца, но ние вече бяхме минали на частно. И ползвахме само тези за кръв, урина и ехография на коремните части.

Общи условия

Активация на акаунт