Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 21

• 40 281
  • 794
  •   1
Отговори
# 375
Скоро ми се появи публикация на кмета за приетия бюджет на Варна : 2,5 мил. за улици и 7 мил. за нова билетна система. Доста крадене ще падне от новата билетна система.
Иначе аз преди месец бях във Варна и бях потресена от състоянието на улиците и тротоарите. От мръсотията и.....кучетата.И преди 20 години ги имаше, но сега популацията им е нарастнала. Отделно въздухът е наситен с финни прахови частици. Имах чувството, че ги усещам докато дишам. А детето ми винаги започва да кашля още щом слезем на летище Варна.
Като цяло качеството на живот доста се е понижило.

Трагично е положението. Замислям се за някаква къща извън Варна, но дори и село не мога да си харесам, за вилна зона да не говорим

# 376
  • Варна
И аз съм със същият проблем. Защото няма имот, ама наистина няма имот, който да съм купил и всичко да е както трябва що се отнася до най-важното за мен - шум, май само на едното място няма нещо фрапиращо и пак имам леки забележки.

Най-голямото разочарование е моят собствен дом, купен и обзаведен с голяма желание преди няколко години, с хубаво местоположение, разпределение, подземно паркомясто обаче отгоре ми се паднаха едни наематели, с които постоянно си имаме разправии и аз успях да ги науча да спазват правилата почти през цялото време, но сега с това тяхно куче е нетърпимо, особено като започнат да се гонят и играйкат. Нямам идея как да изляза от тая ситуация. Ако бях аз щях да търся някакви дресьори ли, треньори ли да му изградят някакви навици..., ама тия са от тези дето пари за такова нещо няма да дадат.

За вилните зони чета, за селата и навсякъде едно и също. Преди няколко години продадох къща във вилна зона до Варна - ами пътя понеже го бяха оправили въпреки, че парцела беше поне 500метра навътре, ако не и повече вече не се чуваха само птички и пчелички. Съседа единия вечерта дънеше чалга, а другият го беше обърнал на стопански двор със селскостопанска техника, която разораваше пътя и шумеше. Разхождаха някакви кучета из калните улици и те се изхождаха там....

Сега гледам за Ракитника - АТВ-та и шум от мотори из уличките почивните дни, прах....боклуци

Няма, едно място няма нормално...и какво ми остава? Идеи? На такива години съм вече, че трябва да се установя някъде, не може през 5-6 години на ново място, ...и какво да купя парцел тука, да строя и в първия ден в който седна да си пия айряна на балкона като съм набутал 200-300 000 евро вече някакъв пръдльо да вземе да ми развъжда кучета до мен или да реже дърва, да пали гуми и какво ли не....

# 377
Съгласен съм с горния коментар. Аз лично предпочитам затворени комплекси понеже там има по-строги ограничения, колкото по-строги ограничения има толкова по ми харесва общо взето.

Може би трябва да се решат какво искат хората най-накрая. Всеки път някой като започне да пробутва реформа да ограничава нещо, тръгва недоволство, че се ограничавала свободата, полицейска държава, репресии. Явно повечето хора са толкова глупави, че не се сещат, че когато имат право на голяма свобода то и всеки един друг човек го има това право и може да го използва както си иска. Не може само за теб да важи свободата, за останалите да са ограниченията. Трябва да се избере, ще се търпи ли свободата на всички или предпочитаме ограничения за всички.

# 378
  • Варна
80% от хората според тях си имат само права, но не и задължения. През последните 35 години ни се е учило за морал, ни за задължения, ни за култура, ни за поведение, ни за ценности. И в крайна сметка каквото става с една градина без плевене, това става и с нас като народ - връщаме се към обичайното за Вселената състояние на хаос и това ще е така не докато се сменят поколенията защото това няма да проработи, винаги ще има носители на тарикатщината. Не случайно Мойсей е обикалял десетилетия в пустинята с избягалите от Египет евреи, докато умре и последният, който помни какво е да си роб...., те така и при нас, ще се оправим ако се случи нещо фрапиращо като например някакъв нов политически режим, всичко друго е фантазия.

# 379
Херинга, нима смяташ, че селските къщи паянта и керпич не са влизали в сметките по соца и на всеки е подаряван апартамент?
Чувал ли си за гражданството, за работата на стратегически обекти за да ти позволят "да ти дадат" апартамент, т.е да ти позволят да купиш, за жилищните лихвоточки, дето бая народ изгоря с тях, комисия определяше какъв и къде апартамент "да вземеш" - ако не си партийно величие, партиен секретар или гъзолизец, за 4ри членно семейство взимаш двустаен, често и гарсониера е това, което ти предлагаха. Цената във Владиславово, Младост, Чайка и Левски бяха еднакви, връзките определяха къде ще "вземеш" жилище Simple Smile
Сигурно са влизали, но тогава хората са си живеели там. Сега, от поне 10на години върви един човекопоток от малките населени места към 5-6 големи града. Това имам предвид, че има много хора (включително и аз), които имат някакви имоти из селата в които никой няма да се върне вече или поне в близкото бъдеще. Но, те влизат в този процент.

# 380
Факт е, че имаш собствен имот, на който плащаш данъци,  този имот си стои и само по твоя воля не желаеш да го ползваш. По същия начин да считаме ли безимотни всички, които затвориха къщи и апартаменти и заживяха в чужбина?
Познавам млади хора с 2 апартамента във Варна, купени със собствени средства, отделно наследствени имоти в по-малки общински центрове, но тези хора в момента живеят под наем в София.. Та те сега безимотни ли са за статистиката?

# 381
Факт е, че имаш собствен имот, на който плащаш данъци,  този имот си стои и само по твоя воля не желаеш да го ползваш. По същия начин да считаме ли безимотни всички, които затвориха къщи и апартаменти и заживяха в чужбина?
Познавам млади хора с 2 апартамента във Варна, купени със собствени средства, отделно наследствени имоти в по-малки общински центрове, но тези хора в момента живеят под наем в София.. Та те сега безимотни ли са за статистиката?

Мисля, че не се разбираме. Аз говоря за хора, които са дошли в големият град да работят и живеят, но са под наем. Обаче, се водят имотни, защото имат някаква къща на село, в която няма никога да се върнат

# 382
И как точно да отчетем, че Иван не смята да се връща в къщата си на село?  Има села, в които имотите са по-ценни от апартамент в града, я виж в Кичево, няма да говоря за софийското Лозен, пловдивското Марково

# 383
Във Варна кои са предпочитаните места/райони за покупка на къща/парцел в момента? На мен ми е трудно да харесам дори без да гледам цените, а само картата. Вилните зони от северната страна са на баири с черни и тесни пътища, как да дадеш стотици хиляди за къща и цял живот по такива пътища да ходиш. Дори в елитните квартали като Траката и Бриз където може да дадеш 1 милион за къщата получаваш(там поне е равно, не си на баира) тесен черен път в масовия случай. Аз за такава цена очаквам да има пред къщата двулентов асфалтиран път с тротоари и осветление. На юг в Аскарухово няма много предлагане, там са и малки къщите с по 200-300 квадрата парцели. Вилните зони от нея страна Ракитника, Боровец и останалите си стават далеч от града, в час пик когато всъщност ще се налага да се пътува ще си отнема до 30 минути да се стигне до града и ползата да се живее там спрямо в някое село като Кичево или Приселци вече е съмнителна.

# 384
  • Варна
Траката и Бриз не са равни, всички вилни зони без изключение са на баири, вече самите места някои може и да имат голяма, малка или никаква денивелация. Предпочитани са Зеленика, Евксиноград, Трака, Манастирски рид, Св. Никола инфраструктура никъде няма и дори и 1 000 000 да дадеш за къща до теб може да има кокошарник, а пред теб в най-добрия случай еднолентово асфалтирано пътче. Трябва много да се внимава кой ти е съсед, дали не си много близо до булевард заради шума и дали няма да построят кооперация до теб защото вече масово строят и из вилните зони. Аз който съм от тук и вече имам доста опит с имотите, дори неограничен бюджет да ми дадеш пак ще ми е трудно да избера. За другите, които нямат моите знания съвсем не знам...

# 385
Кой ти гледа пътищата и околната среда. Купувай сега за 1 милион, след 5 години ще е 2 милиона. Не съм чул някой да се оплаква, че му е зле стандарта и ежедневието след като цената на имота му расте. Всеки който се оплаче, го съветвам да продава и да бяга, но не искат. Искат да си живеят в кочината, която й расте цената.

# 386
  • Варна
Да, ама тая работа е до време. Променят се разбиранията. Съдя и по себе си. Едно време първият апартамент в далечната 2007-ма го купих без паркомясто, нямах парите, то нямаш и предлагане и ми беше ок - сега абсурд да взема без паркомясто. Също и абсурд да взема друго освен последен етаж. И хората започват бавно с повишаване на стандарта да си искат и да си търсят. Кой кара вече кола без климатик? И в един момент масово ще има проблем защото хората няма да си харесват средата.

# 387
Дано си прав, аз не съм чак такъв оптимист.

Градската среда се развива в много лоша посока. И новите "квартали" без изключение са трагични. Все по-компримисни и недомислени.

Но това не спира купувачите, които не се притесняват да харчат средноевропейски пари за имоти без път, без паркинг, без достъп, без градски транспорт, без отстояния, без зеленина и пр.

Ако средния купувач при да кажем 700евро на м2 би приел определени компромиси, не виждам и не разбирам защо ги приема при цени от по 2000+++ евро на м2.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 14:52 от Анонимен

# 388
Те сега говорят, че вече няма място за строене, какво остава като се осъзнаят каква кочина са натворили и живеят? Къде ще се местят тогава? Ако до сега не е имало пари да се оправи кочината, какво те кара да си мислиш, че след 5-10 години като им се вдигнат критериите, ще има пари, че и място? Каквото е надробено е надробено и ще се сърба. Да не говоря, че дори и по някакъв магичен начин се намерят пари и площ за рестарт, от къде ще вземат пари хората да си купят на ново или кой ще им купи старото? То будали в България няма, всички са тарикати.
Та никак не съм оптимист, че нещо ще се промени. Просто ще е скъпо и гадно.
Мога да дам Кайро като пример. Старото Кайро е толкова насрано, че никой не може да продаде и да се измъкне от там. В съседство държавата построй Ново Кайро, което е модерно, луксозно и добре направено, НО хората нямат пари да си позволят да си купят там. Чуждестранни инвестотори купуват и врътват ключа. Египтяните си живеят в старото гето, а новия лукс стой празен.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 15:05 от Gogo1979

# 389
Те сега говорят, че вече няма място за строене, какво остава като се осъзнаят каква кочина са натворили и живеят? Къде ще се местят тогава? Ако до сега не е имало пари да се оправи кочината, какво те кара да си мислиш, че след 5-10 години като им се вдигнат критериите, ще има пари, че и място? Каквото е надробено е надробено и ще се сърба. Да не говоря, че дори и по някакъв магичен начин се намерят пари и площ за рестарт, от къде ще вземат пари хората да си купят на ново или кой ще им купи старото? То будали в България няма, всички са тарикати.
Та никак не съм оптимист, че нещо ще се промени. Просто ще е скъпо и гадно.
Мога да дам Кайро като пример. Старото Кайро е толкова насрано, че никой не може да продаде и да се измъкне от там. В съседство държавата построй Ново Кайро, което е модерно, луксозно и добре направено, НО хората нямат пари да си позволят да си купят там. Чуждестранни инвестотори купуват и врътват ключа. Египтяните си живеят в старото гето, а новия лукс стой празен.

За съжаление във Варна няма нова и стара Варна! До старите панелки никнат нови сгради, долепени една до друга с различен цвят и архитектура, същото е и до старите къщи в Трошево и Погреби! Ужасна инфраструктура! Няма въздух, само пясък и прах! Никаква зеленина, а секат дървета на поразия. Толкова жалби съм написала за това до Общината. Отговорите са, че строителят щял да възстанови дърветата /как по-точно?/.

Общи условия

Активация на акаунт