Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 21

• 39 281
  • 794
  •   1
Отговори
# 210
  • при Arctic Monkeys
Не мога да кажа. За сметка на това аз си плащам данъци като поп. Осигурявам си хората на реални заплати и храня напоително бюджета всеки месец. За другите не отговарям.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 19:43 от karmacoma

# 211
Първо идва спад на сделките, после следва спад на цените. На практика потенциалните купувачи са показали че не искат или доста вероятно не могат да платят тези цени. От сега нататък според мен украинците ще са нетни продавачи и ще допринесат за спад на цените. Който се надява че приемането на еврото ще помогне да си провери лихвите в другите евро страни. Иначе ако не се вдигнат лихвите големи играчи могат да правят безрисков арбитраж като заемат ниски лихви от Бг и купуват облигации с по- висока лихва. Другата простотия дето се спекулира тука че големи фондове ще дойдат да купуват апартаменти след еврото няма как да стане При толкова ниска възвръщаемост. Те не дойдоха преди 10 години когато беше добра доходността камо ли сега. Най- много да дойдат да строят и да допринесат за увеличено предлагане.

# 212
А увеличили се предлагането, цените пак ще дръпнат на долу.

# 213
  • при Arctic Monkeys
Ама то се говореше че и руснаците ще продават и ще наводнят пазара с имоти. Не се случи такова нещо, както виждаме. Не виждам и причина украинците купили и устроили се тук да си ходят. Къде ги пращате, да се връщат в Украйна при войната ли? Нали разбирате, че те там едва ли ще се върнат дори войната да свърши.

# 214
  • Варна
Реенвестирах успешно миналата година. Продадох имот в топ локация на главен булевард в Идеален център. Недостатъците от шума и перманентния теч ще ги спестя. Имах известни колебания за покупка на имот на първа линия в курортен комплекс. Но закупих имот стара тухла, с реална квадратура. Не се нуждаеше от ремонт. Леко освежаване и нови модни акценти промениха успешно интериора. Все още не е отдаван под наем. Но в момента мога да го продам на цена + 35 % от инвестираната. Собственик в същата кооперация има особен интерес към имота. Имам известни колебания дали да се отдава за нощувки или да си остане пасив.

# 215
.....
Понеже аз имвестирам нестандартно, сега с нестандартно питане - как вървят % обезщетения от РЗП.. питам да не се мина Simple Smile
Не е нестандартно, съвсем нормално е. Между 20 и 30 %.
Сооред мен, нестандартно е примерно (навремето, тия дето сме с деменция и нелк, си беше масово явление), когато "инвестираш" в  марки или картички.
Пп Viviana97, ще ти разваля малко сметките, но ако не беше продала стария имот, съм почти сигурен, че сега можеше да му вземеш 30-40% повече. В повечето случаи,този тип "реинвестиции" са само въртене на едни пари плюс допълнително плащане на такси , нотариуси, брокери, майстори, материали и др.

# 216
Пенкоман, този до гората ми е къща, районът е с ниска плътност и застрояване. Другото е в урбанизираната кочина, с новата канализащия, 70% плътност 5-6 етажа през улица 6м. Не сме мислили изобщо, че някой ще предяви интерес, обаче комуникативните места свършвали. Трябва само да проучим кандидат строителя и инвеститора , абе дойде ни като гръм преди празниците Simple Smile Старите собственици явно знаеха за промяната в плътността на застрояване, защото се обаждаха да питат дали не искаме да им го продадем обратно.. на актуализирана цена. Сало такъв цирк не съм гледала  Simple Smile

# 217
  • Варна
Е, ти поне си оправна, няма да те прекарат. В кой район беше, че не ми се рови из темите назад?

# 218
  • Варна
Ники 23, имота беше с нетипичен статут. Ползвах добра отстъпка за нотариалните такси. Нямам разходи за ремонти. По- интригуващи са твърденията за т.н. имотен балон. Отдавна са алогични.
Penkoman, твоите абстрактни планове за инвестиции в крайни райони и баири също са забавни понякога. 😸

Последна редакция: нд, 20 апр 2025, 02:25 от Viviana97

# 219
Няма лошо в инвестициите в крайни райони.
Цените се качиха стабилно в целия град.

# 220
  • Варна
И какво им е лошото на инвестициите в периферията:
- имаш шанс да нацелиш джакпота с комплекс/район, излиза едни гърди напред
- имаш бюджет и за паркомясто и има как да купиш
- имаш лесен достъп и ти е широко по време на ремонта
- цените се увеличават процентно като в центъра
- диверсифицирал си в няколко вместо в един скъп имот и това ти дава повече сигурност при наемите - не зависиш от един наемател, както и гъвкавост - при нужда можеш да продадеш един от имотите, а да запазиш другите
- имаш понякога парк, парно, морска/езерна гледка без да плащаш огромни цени
- не си в съседство с баби, изкъртени тротоари и разни мизерии както е в центъра

А, това са гори и последни етажи и баири си е за мое удоволствие, то не е за инвестиция. Искам офис / жилище на последен етаж с огромна тераса.

@Бойко навремето беше проект точно на Меркел и имаше май и някакви немски фондации Ханс Зайдел и Конрад Аденауер в играта, вие така като му слушате изказванията нали не се залъгвате как сам се е издигнал и развил.

@Василев не съм го проучвал, но то няма и нужда, как изведнъж и откъде се взе финансиране за кампаниите му, а реално не съм чул нищо кой знае какво революционно да казва. Като ми прави лошо впечатлние как сменя партии една след друга и как ползва някакви "сензационни записи" дето реално не са били секретни, да се издигне. От далеч ми мирише на проект и зависимост. Не виждам органично, а платено развитие при него.

# 221
Ето малко статистика от щатите за промяна на цените спрямо Март миналата година. Всичките тези градове със спад имат един общ знаменател- по време на Ковид по- платежоспособни хора се преместиха там и допринесоха за възхода на цените, обаче сега потока свърши и доста се връщат откъдето са дошли и местното население не може масово да си позволи цените. Нещо звучи ли познато?

# 222
Вчера се поразрових малко из обявите за парцели в 3-4 района и ми направи впечетление че имаше няколко обяви от Българо-Американска банка. Явно някой инвеститор е изгорял защото бяха с инвеститорски мащаб.

# 223
Не знам, доколко купуват или само живеят под наем, но вчера на църквата Св.Николай Чудотворец, за пръв път се почувствах малцинство във Варна. Всичко на опашката беше рускоговорящо. Не знам дали са украинци или руснаци, но бяха много.
По-скоро може да се замислим колко българи вече нехаят за вярата в бог и че са православни християни. Руснаци, украинци, и други руско говорящи православни народи вярват и тачат християнската църква и бог. Но не е само това, да вземем  държавите с мисюлманско самосъзнание - например съседна Турция , Инстанбул, джамия до джамия, коя по-голяма и красива. Всеки ден тонколони от всяка джамия огласяват с  петте молитви.
Причината не са другите(в случая украинци или руснаци) , причината сме ние.

И да не е само спам, в момента цените на жилищата в големите украински градове и столицата се продават за без пари. Предполагам от хора, които смятат да не се завръщат. Но пък има други, които купуват и искат да се върнат. Тези хора не са можели да си позволят да помислят, че могат да имат пари за такива жилища, а сега са на безценица и са напълно достъпни. Хората купуват мечти от миналото,но  дали ще се реализират за в бъдеще за тях или за децата им или за внуците им, зависи само от правителството им.

Последна редакция: пн, 21 апр 2025, 22:28 от Huku23

# 224
Христос Воскресе! Някой може ли да ми даде информация за новоизникналата сграда над Мол Варна: кой е строител, как ви се струва мястото като локация?

Общи условия

Активация на акаунт