Начинаещи шофьори

• 2 878
  • 86
  •   1
Отговори
# 60
Аз пък не съм съгласна с карането с придружител. Личното ми мнение е, че всеки трябва сам да кара, сам да изпита нещата, сам да си избира маршрут, да вижда ситуации и да ги отработва. На млад шофьор, който тепърва свиква с колата и с трафика, който се опитва да гледа навсякъде и главата му бръмчи, само му трябва някой да му дудне от съседната седалка, да му налива още информация и да го кара да мисли и да шофира по неговия начин. Всеки е за себе си и трябва сам да намери мястото си зад волана. Аз така мисля и така практикувам.
Абсолютно, докато не се качих да карам сама,  бях супер стресирана от човека до мен, него ли да слушам, пътя ли да гледам, другите шофьори ли да следя. Разбира се , трябва да се избира в началото лесен и безопасен маршрут, предварително в Гугъл мапс да се проучи. Ако има да се минават трудни кръгови например, може с google street view да се проучат предварително. Също така карането сутрин рано или късно вечер с цел проучване на определен маршрут е много полезно.

# 61
  • 1st floor
Имам въпрос за левия крак върху съединителя. Вчера ми попадна клип в нета как петата не трябва да стои на пода и да движиш крака само в глезена.Трбява педалът да се пада в предната част под пръстите и още малко след тях и когато го отпускаш, да вдигаш целия крак заедно с петатат от пода, за да се отпуска плавно и да не тресе колата. Днес ще видя какво правя, че май обратното...А вие? Simple Smile

# 62
Петата ми стои на пода само когато не ползвам съединителя. Не ми тресе колата.

# 63
и когато го отпускаш, да вдигаш целия крак заедно с петатат от пода
Точно така. Петата ми стои на пода само когато бързо въртя скоростите назад

# 64
Нямам представа как ми стои петата, но нямам проблеми.

# 65
  • 1st floor
Нямам представа как ми стои петата, но нямам проблеми.
И аз така, радко се тресе колата. Grinning Уж щях да видя сутринта как ми стои петата и забравих.

# 66
Хейй, понеже в момента се уча да карам, някой има ли съвет как да преценяме страничата дистанция и габаритите на колата Grin ако някой друг е имал затруднения с това ще се радвам да сподели

# 67
Нямаме. Номерът е да знаеш къде е мине предната гума
Скрит текст:
Намираш някое междублоково пространство и спираш така че предната ти лява гума да стъпи на бялата разделителна линия. Сядаш вътре в колата наместваш се както обикновено седиш докато караш и запомнящ къде бялата разделителна линия се вижда на предното стъкло. Ако не можеш, залепи нещо на таблото колкото може по-близо до стъклото. Това ще ти е маркер отляво.
Повтаряш същото упражнение с дясната страна. Така винаги ще знаеш като погледнеш напред откъде ще минат предните ти гуми.

# 68
Май повече я интересуват калниците, вратите и бронята, за да не се драска и да не се удря в други коли или предмети.
Решението е едно - опит. Но не пречи първо да отиде някъде на широко и другарче да го играе колче, а тя бавно да минава покрай него.

# 69
Като знаеш къде ти минават гумите може да си оставяш колко ти душа сака дистанция

# 70
И обратното, ако си знаеш габаритите много лесно си определяш къде са ти гумите. Въпрос на гледна точка Simple Smile
Така като учехме детето да прави завой на рало със ските повтаряхме да натиска на единия крак, но тя се научи като го осъзна да разтоварва другия. Което е все същото Simple Smile

# 71
Аз например се ориентирам къде ми минават гумите по пръскалките на чистачките. Като цяло работата е на опит и усет. Освен това огледалата се гледат непрестанно. Знам си предницата горе-долу колко ми е и също отзад. Знам на колко започва да пищи парктроника. Ако си поогледаш колата сама може да си набележиш ориентири.
Да си знаеш габаритите на колата е също важно. Има един много рядък знак  за максималната допустима ширина на автомобил при който ако не влизаш в размера трябва да обърнеш. Лично аз не съм го срещала, но съществува.

# 72
Хейй, понеже в момента се уча да карам, някой има ли съвет как да преценяме страничата дистанция и габаритите на колата Grin ако някой друг е имал затруднения с това ще се радвам да сподели
Карам сама от 3 месеца и на мен ми е изключително трудно при разминаване в тясна уличка и напаркирали коли да преценя дали минавам или 🥲 Както и успоредното паркиране...
Гледам да намаля максимално скоростта и изключително бавно да се размина с препятствията. Парктроник би помогнал.

# 73
  • 1st floor
А пък на мен проблем ми е карането назад. При паркиране всичко е ОК, научих се. Но ако трябва да измина по-голямо разстояние на задна, кривя нещо колата, ако искам да е права или пък, ако искам да извие леко, тя прави друго. Simple Smile Изключително рядко ми се налага и не мога да го обиграя и да свикна. Всеки път когато ми се наложи, изпитвам дискомфорт. А ако има и разни други участници около мен - чакащи коли или движещи се около мен пешеходци, съм близо до паника кое от всичките огледала да гледам и накъде да карам.

# 74
Според мен това с габаритите на колата е въпрос на практика. Но това с карането назад, по-скоро е въпрос на умение за ориентация. Имам една позната, която веднъж возих и минах известно растояние назад, тя каза, че е абсурд тя да успее само на огледала да кара назад. Изобщо избягвала, не можела. Но пък може и да свикнете, знам ли.

Общи условия

Активация на акаунт