Начинаещи шофьори

• 2 881
  • 86
  •   1
Отговори
# 15
Зависи от по-опитния шофьор. Аз татко на няколко пъти исках да го свалям от колата и ми донесе повече напрежение. Най-големите си тъпотии съм ги правила именно с него. В главата си имам вече алгоритъм как ще направя 1, 2, 3, той отстрани почва да ми дава акъл да направя нещо друго, обърквам се и резултатът е някоя глупост.

И до сега ме дразни като тръгна да правя някоя маневра и ме попита "Сега какво правиш?"

# 16
  • Варна
Повечето опит и шофьори просто не са в състояние да седят кротко на дясната седалка без да се обаждат и да дават наставления. Аз съм шофьор от почти 30 години, смея да кажа добър, а баща ми все още ми къса нервите като седна да шофирам и той се вози. За новак е направо пагубно. Стой си там за кураж, вози се и го остави да си прави грешките и да си носи последствията. Човек така се учи.

# 17
Повечето опит и шофьори просто не са в състояние да седят кротко на дясната седалка без да се обаждат и да дават наставления. Аз съм шофьор от почти 30 години, смея да кажа добър, а баща ми все още ми къса нервите като седна да шофирам и той се вози. За новак е направо пагубно. Стой си там за кураж, вози се и го остави да си прави грешките и да си носи последствията. Човек така се учи.

Има грешки и грешки. Не можеш да оставиш неопитен шофьор да се забие в предния заради лошо избрани дистанция и скорост или да изпусне завой. Та има неща, за които не може да се мълчи.
Но иначе мъжете и повечето жени имат различно пространствено виждане и затова мъжете рядко издържат да гледат безучастно женски маневри Simple Smile

# 18
  • Варна
Тези неща, които цитираш, се учат още на курса. Не е работа на седящия на дясната седалка да ги обяснява, новакът шофьор вече трябва малко от малко да ги знае. Иначе нямаше да има книжка.

# 19
Да, малко от малко и на теория. Но ти вярваш ли си, че младият шофьор има усета за спирачен път или инерция когато се качи в колата без инструктор и понастъпи газта?  Да вземеш изпита значи, че покриваш един минимум и толкоз. После идва усъвършенстването и по-добре някои грешки да се избягват. Онзи младеж, дето уби момче и момиче на булеварда също е имал книжка, ама...

# 20
Карах два дни с майка ми и баща ми, след като си взех книжката. О, Боже Господи, едва ги издържах. На втория ден ги свалих от колата, след като докато паркирам единия дава наставления да завия на ляво, а другия ми бута волана на  дясно. Имам книжка от 8 години и до скоро баща ми се опитваше да ми дава наставления от къде да съм минела. Един ден просто му казах, че който е шофьор,той избира маршрута и вече не ми се меси.
Истината е, че трябва стаж зад волана. С него идват добрите рефлекси и добрата преценка.

# 21
Ами аз си карам сама. Мъжа ми е на работа, няма как да е с мен а аз си имам моите си задачи. И откакто взех книжка винаги съм с колата. Не се притеснявам да карам, натоварения трафик също не ме притеснява. С паркирането се справям също, не изпитвам затруднения. Но когато се случи да ме натискат си казвам О Боже нещо грешно ли правя въпреки че знам че не е така Но..... спазвам по голяма дистанция от останалите коли така ме е посъветвал мъжа ми. Шокирам се когато гледам какви нередности се случват на пътя. Страшно е ...

# 22
Нередности се случват и извън пътя. Просто с тези на пътя тепърва се сблъскваш и за това се шокираш. И това ще мине с времето. За мисленето, че правиш нещо грешно, въпреки че знаеш, че не е така, вероятно проблема идва от друго място, нямащо нищо общо с шофьорските ти умения. Следващият път, когато ти се прокрадне тая мисъл, веднага я парирай със следната: "Нищо грешно не съм направила. Това че този зад мен е изнервен си е негов проблем, който няма нищо общо с мен." Или нещо подобно.

# 23
Малко след като взех книжка в БГ, заминах за Англия и там карах с чичо известно време, докато се науча да карам като нормален човек ,а не по стар български обичай като хванат от гората, а след като ме глобиха и един път за паркиране на аварайки и да паркирам правилно. Laughing  Научих се, че да какво е караш с дистанция , а не да виждаш къде има одрано на бронята на предния автомобил, дистанцията трябва да е по голяма ако има стикер за дете, защото може да намали или спре внезапно, че дори и в кола дамите са дамите и трябва да ги улесняваме, а не да ги притискаме на пътя. Ако трябва да спрем, дори да помогнем с паркирането ако мястото е тясно. Само не разбирах кога псуваме докато шофираме и бибиткаме все едно сме на сватба.

# 24
Но..... спазвам по голяма дистанция от останалите коли така ме е посъветвал мъжа ми.

A, точно това е много интересен въпрос. От една страна е много правилно за да имаш време за реакция. От друга страна ако дистанцията е само косъм по-голяма някой джигит напира да се набута и, което е по-лошо, веднага след това набива спирачки за да не удари предния. И затова аз пък съм казвала на дъщеря ми да не оставя място да и се набутват. Естествено, това не важи за прав участък с висока скорост, но в трафик, на кръгово и прочее работи.

# 25
Но..... спазвам по голяма дистанция от останалите коли така ме е посъветвал мъжа ми.

A, точно това е много интересен въпрос. От една страна е много правилно за да имаш време за реакция. От друга страна ако дистанцията е само косъм по-голяма някой джигит напира да се набута и, което е по-лошо, веднага след това набива спирачки за да не удари предния. И затова аз пък съм казвала на дъщеря ми да не оставя място да и се набутват. Естествено, това не важи за прав участък с висока скорост, но в трафик, на кръгово и прочее работи.
Мисля ,че на пътя важат правилата на пътищата, а не на джунглата или както казват в Дупнишко - Кой е по-маличок, че чека не важи Laughing

# 26
Мисля ,че на пътя важат правилата на пътищата, а не на джунглата или както казват в Дупнишко - Кой е по-маличок, че чека не важи Laughing

На пътя БИ ТРЯБВАЛО да важат правилата за движение по пътищата. Но за съжаление...

# 27
спазвам по голяма дистанция от останалите коли така ме е посъветвал мъжа ми.
Колко дистанция трябва да спазваш, или по-скоро колко дистанция те посъветваха да спазваш? Grinning

# 28
спазвам по голяма дистанция от останалите коли така ме е посъветвал мъжа ми.
Колко дистанция трябва да спазваш, или по-скоро колко дистанция те посъветваха да спазваш? Grinning

Метрите да са половината от скоростта, че най-лесно се помни.

# 29
Помни се, ама е абсурдно. Холът ми е 9 метра. Така като го гледам не мога да си представя, че ще карам някъде в София на дистанция 3 хола със скорост от 55 км/ч. Че то ще ми се набутат поне три коли на толкова дистанция, никой няма да ми позволи такъв лукс. А ако се гласиш да изпреварваш трябва да си на няколко метра от предния иначе няма да се получи.

Общи условия

Активация на акаунт