Недостиг на витамини Б12 и Д

• 778
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте,
От поне 6г имам постоянен недостиг на вит.Д и нисък вит.Б12(на долна граница или под нея).
Използвах спрей, пих хапчета, сега съм на капки вит Д.
Интересно ми е някой с недостиг на тези витамини разбрал ли е причината за това?
Търся я в моя случай, но така и не намирам.

# 1
  • Sofia
1. В България масово сме с дефицит на вит Д. Такава ни е географската ширина. Трябва да си го следим, и ако е ниско, да си го набавяме допълнително.

2. Б12 - Изследвали ли сте се за мутации в гените MTHFR 677, MTHFR 1298 и MTRR?

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 13:44 от Brin de muguet

# 2
Къде я търсите? Когато има дефицити на витамини, първото което трябва да се провери как е стомашно-чревния тракт. За да има дефицити, то те не се усвояват от храната. Най-често червата не са добре т.нар. пропускливи черва, които почти винаги са такива от някакви хр.непоносимости.
Също така тези два дефицита са типични при хора с хипофункция на щитовидната жлеза, така че е хубаво и тя да се провери.
И както е казала дамата преди мен, за дефицити на витамини от група В е хубаво да се провери за мутации, свързани с усвояването им.
За В12 е важно да се приема правилната форма и в подходяща доза, обикновения В12 минаващ през стомах т.е. гълтане на таблетка, нищо не прави.

Във форума има отделни теми за дефицити както за В12 така и за Д

# 3
1. В България масово сме с дефицит на вит Д. Такава ни е географската ширина. Трябва да си го скефим, и ако е ниско, да си го нсжавяме допълнително.

Не, не съм, ще ги изследвам мутациите.
Аз съм с отстранена 40%щитовидна жлеза, но всички хормони към момента са в норма. Не пия лекарства на този етап.
Имам и отстранен жлъчен мехур, но мисля, че няма връзка.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 14:38 от Dessi*

# 4
  • Sofia
Възможно е да има връзка с щитовидната жлеза.
Аз бях с дефицит (12!, както каза моят ендоктинолог - направо го няма) на вит Д и много ниско Б12. С хипофункция съм на щитовидната жлеза.

Пия си хормона за ЩЖ и наред с него Б комплекс и вит Д. Ако не приемам от време на време вит Д, веднага спада. Трудно се поддържа нормално ниво без добавки.

# 5
  • Melmak
Трябва да си оправите дефицитите. За витамин д мога да кажа, че масово лекарите изписват много ниски дози. Откакто започнах да чета и сама да се оправям с добавки витамин д, качих нивата и оправих дефицита.

Проблемът е, че масово българите сме с дефицит, но който не го е изследвал, той не знае за него.

И б12 също.

Има тук теми и за б12, и за витамин Д, съветвам ги да ги прочетете. Може да имате дефицит от пропускливи черва, от щж или просто от недостиг. Аз оправих дефицита, но продължавам да пия поддържащи дози витамин Д.

# 6
Трябва да си оправите дефицитите. За витамин д мога да кажа, че масово лекарите изписват много ниски дози. Откакто започнах да чета и сама да се оправям с добавки витамин д, качих нивата и оправих дефицита.

Проблемът е, че масово българите сме с дефицит, но който не го е изследвал, той не знае за него.

И б12 също.

Има тук теми и за б12, и за витамин Д, съветвам ги да ги прочетете. Може да имате дефицит от пропускливи черва, от щж или просто от недостиг. Аз оправих дефицита, но продължавам да пия поддържащи дози витамин Д.
В момента вит Д ми е 15, а долната граница 30. Изписаха ми Виг@нтол 2х20капки на седмица. Преди месеци използвах спрей, но нямаше ефект.
Благодаря на всички, ще прочета старите теми.

# 7
Дефицит на В12 може да има заради т.нар. пернициозна анемия (витамин В12– недоимъчна анемия).
Дължи се на недоимък на т.нар. "вътрешен фактор" в стомаха, наблюдава се при атрофия на стомашната лигавица. Затова е добре В12 да се приема под формата на метилкобаламин, чрез усвояване от кръвоносните съдове в устата - подезични таблетки и др., или инжекции Б12.
Предполагам, че е възможно отстранена жлъчка да играе роля. Но това е мое предположение, не съм чела по въпроса.
https://medpedia.framar.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F% … D1%82%D0%BE%D1%80

Цитат
Основен етиологичен фактор на витамин B12-недоимъчна анемия, причинена от недоимък на вътрешен фактор, е стомашната атрофия, която води до липсваща секреция на стомашен сок, включително на вътрешен фактор. Вътрешният фактор представлява термолабилен гликопротеин, който се синтезира от париеталните клетки на фундуса и тялото на стомаха. Нарича се още гастромукопротеин. Две молекули вътрешен фактор свързват една молекула витамин В12 в димерно съединение, в състава на което вътрешният фактор предпазва витамин В12 от влиянието на чревните бактерии и подпомага неговата резорбция.

Мутацията MTHFR е свързна с намалено усвояване на фолиева киселина ( вит. В 9), която не виждам да е изследвана. Фолиевата киселина, В12 и В6  са във връзка.

ПС При мен, вит Д беше 14 ( 80-200), равнява се на 5,6 ng/ml. Ендокриноложката ми изписа вигантол по 6 капки дневно ( равнява се на 42 седмично), т.е. колкото и на теб. След 3 месеца изследване без да го спирам ( да не пия само в деня на изледването) за уточнване на дозата.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 15:02 от Diorela

# 8
  • Melmak
С тази доза витантол няма и да си оправите дефицита. Дори да нямате мутации, пропускливи черва и т.н. Приемате твърде ниска доза, губите си времето.

# 9
  • София
1. В България масово сме с дефицит на вит Д. Такава ни е географската ширина. Трябва да си го скефим, и ако е ниско, да си го нсжавяме допълнително.

Не, не съм, ще ги изследвам мутациите.
Аз съм с отстранена 40%щитовидна жлеза, но всички хормони към момента са в норма. Не пия лекарства на този етап.
Имам и отстранен жлъчен мехур, но мисля, че няма връзка.

Не пиете хормон с 40% отстранена жлеза ли?

# 10
С тази доза витантол няма и да си оправите дефицита. Дори да нямате мутации, пропускливи черва и т.н. Приемате твърде ниска доза, губите си времето.

Ако се отнася до мен, имам по-голямо доверие на лекарката и подхода й.
Мутация MTHFR имам, но тя няма връзка с вит. Д, а с фолиевата киселина.

# 11
  • Melmak

Ако се отнася до мен, имам по-голямо доверие на лекарката и подхода й.
Мутация MTHFR имам, но тя няма връзка с вит. Д, а с фолиевата киселина.

Постът ми не беше към теб, а към авторката на темата.

# 12
Ок. Но като гледам тя приема същите дози вигантол, като мен. А резултата й е доста по-добър от моя.

# 13
  • Melmak
Ок. Но като гледам тя приема същите дози вигантол, като мен. А резултата й е доста по-добър от моя.

Аз коментирам нейния, защото тя пише и търси съвет. За това не коментирах твоя, понеже разбирам, че ти не търсиш мнение. Казвам го с добър тон и чувства, да не звуча груба.

Ендокринолози и други специалисти изписват единствено вигантол. Дават някакви дози, които са ниски за дефицитите на пациентите. Майка ми е с ужасен дефицит, пак нещо такова й изписаха. На мен също. На моя близка с две скорошни раждания, остеопороза и много нисък витамин д, пак няколко капки вигантол.

И аз се бях подлъгала да приемам такива дози и нищо не се случваше. Рових, четох. Лекарите често не си актуализират знанията. В България сме с масов дефицит и дори след оправянето му, се налага да продължаваме с добавките, за да поддържаме нивото на витамин Д.

Аз, сама за себе си реших да приемам по-високи дози витамин Д. Ендокринолози съм обикаляла яко, не един и не два. Все едно и също - вигантол, даже обясняват как не бивало кръвните стойности да са на горна граница.

За съжаление читави ендокринолози почти няма. Не само за витамин Д, а за други проблеми, които имам, ходя.

Оправих си дефицита като около година приемах по 10 000-20 000 iu дневно, което ако някой български лекар чуе, ще припадне.

# 14
Лекарката, при която ходим с дъщеря ми е много добра. Веднага я изпрати на ямр на хипофиза, за разлика от друг, който искаше първо да вкара тсх в норма и тогава чак да гледат хипофизата. Оказа се с пролактином. Вкара й тсх и пролактина в норма. При мен също нещата се подобряват. А и това, което ми каза за вит. Д, ми звучи много логично - изследване без спиране, само в деня да не пия. Каза, че без вигантол знаем какво е, целта е да видим с тази доза как ще е . Имам доверие.  Скоро ще станат 3 месеца, ще видя как е. Нямам големи очаквания при моя дефицит.
От малкото ендокринолози, които ми казват и за вит В12 и фолиевата. Другите кават, че от вит. В не разбират. Но аз имах късмета да ходя при д-р Кадъм, която ми даде добри наставления за В12 и фолиевата и сега мога и сама да си следвам нейните наставления.

Общи условия

Активация на акаунт