Недостиг на витамини Б12 и Д

• 781
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
1. В България масово сме с дефицит на вит Д. Такава ни е географската ширина. Трябва да си го скефим, и ако е ниско, да си го нсжавяме допълнително.

2. Б12 - Изследвали ли сте се за мутации в гените MTHFR 677, MTHFR 1298 и MTRR?
Не, не съм, ще ги изследвам мутациите.
Аз съм с отстранена 40%щитовидна жлеза, но всички хормони към момента са в норма. Не пия лекарства на този етап.
Имам и отстранен жлъчен мехур, но мисля, че няма връзка.

Не пиете хормон с 40% отстранена жлеза ли?
Да, не пия нищо. Преди 16г съм оперирана, като причината беше голям възел на единия лоб. От тогава тсх ми е около 2, отскоро около 1,7. Само през едната ми бременност беше около 4 и нещо към края, но казаха, че тогава е нормално. През 6месеца си пускам изследвания, нищо, че лекарите казват, че може през 12. От 1 година обаче рязко качвам килограми и не знам дали не започва да не работи добре, въпреки изследванията.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 23:07 от Dessi*

# 16
А как са ви щитовидните хормони Т4 и Т3, защото  ТСХ е хипофизен хормон и въобще, ама въобще не е определящ как е жлезата, въпреки, че лекарите гледат само него.

# 17
А как са ви щитовидните хормони Т4 и Т3, защото  ТСХ е хипофизен хормон и въобще, ама въобще не е определящ как е жлезата, въпреки, че лекарите гледат само него.

# 18
  • София
При мен е наследствена анемия + хомозиготни мутации и проблеми със щитовидната жлеза. Колкото и каквото да пия, стоя в долните граници и малко под тях. Когато не пия нищо, падам до критични показатели. Приемам ежедневно Б12, Д3 и желязо, както и фолиева киселина, иначе усещам неособено приятни симптоми. От близо 2 години спрях (контролирано) лекарствата за ЩЗ, но приемам добавки.

# 19
Dessi* да за изрязана жлеза са доста прилични резултатите. Но Т4 е хубаво да бъде над средата на границата, т.е. към момента си има хипофункция, която може да е от недостига на витамини. Защото дефицитите влияят много на работата на жлезата. Вземете си добри витамини в достатъчни дози и попълвайте, би трябвало да се подобрят нещата. Глюкозата е висока обаче, това инцидентно ли е, друг път засичали ли сте така?

# 20
Dessi* да за изрязана жлеза са доста прилични резултатите. Но Т4 е хубаво да бъде над средата на границата, т.е. към момента си има хипофункция, която може да е от недостига на витамини. Защото дефицитите влияят много на работата на жлезата. Вземете си добри витамини в достатъчни дози и попълвайте, би трябвало да се подобрят нещата. Глюкозата е висока обаче, това инцидентно ли е, друг път засичали ли сте така?

Инцидетно е според мен, но ще я следя. Понякога си меря глюкозата сутрин и над 5,5 не ми е била.

Общи условия

Активация на акаунт