Съкращение

• 2 150
  • 52
  •   1
Отговори
Здравейте, затварят мястото на което работя, обмислят да ни принудят да напусне по взаимно, естествено никой не е съгласен. Какви права имаме в такъв случай?

# 1
Първо НЕ се поддавате и не подписвате по взаимно съгласие. Така както го описваш на мен ми звучи, че законово правилното основание е по чл. 328 ал.1, точка 1 или 2 според случая /закриване на предприятието или на част от него/. Тогава първо работодателят дължи предизвестие 1 месец или колкото ви е, второ ако не си намериш работа до 1 месец ти дължи 1 заплата, трето евентуално имаш право на по-добре платеното обезщетение за безработица. 1 и 2 го касаят достатъчно и не му отърват, защото иска да спре да ти дължи заплата веднага.  

По взаимно минава най-тънко затова иска така, но е изцяло в твой ущърб, не го прави.  Мисля, че ако ти не
предприемеш нищо си се водиш на работа и не може просто да спре да ти плаща, нека някой друг да се включи.

Аман от тарикати.
П.П. Поне ще се отървеш най-сетне от този работодател ако е същият от предни мнения.

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 14:19 от Miss_Kaprisse

# 2
Здравейте, затварят мястото на което работя, обмислят да ни принудят да напусне по взаимно, естествено никой не е съгласен. Какви права имаме в такъв случай?

Първо и основно правило : не подписвайте никакви документи.
Не попълвайте молби за напускане.
Ако ви дадат заповед за напускане, първо вижте по кой член ви съкращават и проверете дали ви устройва, преди да подпишете.
Мисля, че в най-добрият случай ще ви платят две заплати и отивате на борса.
При затваряне на определен бизнес няма пречки да ви съкратят. Просто нека е при възможно най-добри условия.

# 3
  • Melmak
Не подписвай нищо по взаимно съгласие, освен ако не ти дадат 4 или повече заплати!

Иначе трябва да те съкратят с борса или с предизвестие. Мис го е обяснила. Не се поддавай на атаки, заплахи. Винаги можеш да се свържеш с инспекция по труда и да си направиш консултация с тях!

# 4
Първо НЕ се поддавате и не подписвате по взаимно съгласие. Така както го описваш на мен ми звучи, че законово правилното основание е по чл. 328 ал.1, точка 1 или 2 според случая /закриване на предприятието или на част от него/. Тогава първо работодателят дължи предизвестие 1 месец или колкото ви е, второ ако не си намериш работа до 1 месец ти дължи 1 заплата, трето евентуално имаш право на по-добре платеното обезщетение за безработица. 1 и 2 го касаят достатъчно и не му отърват, защото иска да спре да ти дължи заплата веднага.  

По взаимно минава най-тънко затова иска така, но е изцяло в твой ущърб, не го прави.  Мисля, че ако ти не
предприемеш нищо си се водиш на работа и не може просто да спре да ти плаща, нека някой друг да се включи.

Аман от тарикати.
П.П. Поне ще се отървеш най-сетне от този работодател ако е същият от предни мнения.

Същият е да, затварят само част залата в която работим, но доколкото помня бяха накарали да подпишат молба за напускане с подпис без дата..... И сега не знам как да процедирам, има 4 месеца до затварянето, никой не ни е уведомил, кога точно ще се състои и какво ще се случи

# 5
  • Melmak
Как подписвате така празни документи? Утре ще ви връчат тази молба и ходи обяснявай после..

# 6
Щом затваря частично, може да ви пусне в неплатен, вместо да ви освобождава, търси си работа и изчезвай от там.

# 7
Щом затваря частично, може да ви пусне в неплатен, вместо да ви освобождава, търси си работа и изчезвай от там.
  затваря в София, но в други градове има

# 8
Мисля че по взаимно имаш право на 4м.по 18 лева, а ако те съкратят може до 1 година борса(за пари не знам колко, но е повече). Никакъв подпис, в моя град така прецакаха много хора от едно предприятие. С какъв акъл са подписали не знам.

# 9
Мисля че по взаимно имаш право на 4м.по 18 лева, а ако те съкратят може до 1 година борса(за пари не знам колко, но е повече). Никакъв подпис, в моя град така прецакаха много хора от едно предприятие. С какъв акъл са подписали не знам.
Принуждават.... а, периода на получаване на борсата от стажа ли зависи или

# 10
Да, зависи от осигурителния стаж за времето след 31.12.2001 г.

до 3 години - 4 месеца

от 3 години и 1 ден до 7 години - 6 месеца

от 7 години и 1 ден до 11 години - 8 месеца

от 11 години и 1 ден до 15 години - 10 месеца

над 15 години - 12 месеца

# 11
Не подписвай нищо за напускане.
Само за съкращаване.
Вече ако подпишеш празен документ или предварително молба за напускане е много, ама много глупаво и тогава не може да ти се помогне.
Мислете малко и си търсете правата.
И има ли право в неплатен отпуск да я пускат.
Никой не може да те принуди!!! Никой.
Просто не подписваш. Заявяваш им по кой член да те съкратяват и друг документ не подписваш.

# 12
Ехе, те са го променили, повече стаж трябва за година на борсата.
Как ще те принудят?Освен да фалшифицират подписа.

# 13
Има роботодатели, които, още при назначаването, искат от работника да популни и молба за напускане без дата, предполагам това има предвид авторката.

# 14

Същият е да, затварят само част залата в която работим, но доколкото помня бяха накарали да подпишат молба за напускане с подпис без дата..... И сега не знам как да процедирам, има 4 месеца до затварянето, никой не ни е уведомил, кога точно ще се състои и какво ще се случи

Аз нищо не разбрах от това? Кой е подписал молба без дата, авторката, други нейни колеги, бивши служители на същия работодател? На мен не ми се връзва ако работодател да се е подсигурил предварително с въпросните молби, а сега да се мъчи да ви прилага натиск да напускате. И как така ви принуждават, знаеш точно кога ще затваря въпросната зала, а в същото време никой не ви бил уведомил?

Общи условия

Активация на акаунт