Болки в кръста - без диагноза

• 807
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте, реших да пиша в тази група с надежда, че някой е със сходен проблем като моя и може да ми помогне с лечение/ специалист. Имам болки между кръста и корема/ в областта на талията/  - точно под ребрата в меката част, като самата болка се усеща много навътре, не боли както схванат кръст, гръб, плешка и т.н. Не съм схваната, мога да се движа свободно, но усещам човъркаща болка вътре в мен в меката част в талията. Болката се появява почти единствено, когато съм права или в движение, когато седна и си почина минава. Болката не е свързана с честота и сила на физическо натоварване, тоест може да ме заболи от 2 мин. седене права, а може и да не ме заболи с часове вървене. Ходила съм на четири невролога и на два физиотерапевта, правила съм рентгенови снимки и ЯМР - точна диагноза няма - освен, че имам изкривяване и сколиоза, което си често срещано. Всеки казва различно, но никой не ми даде точна диагноза или лечение.Коремни органи не са, правих ехография.Казват, че може би е Блокиран прешлен, нерв и тем подобни,но нищо конкретно. Хапчета не помагат никакви- без рецепта съм пробвала всичко, с рецепта съм пила може би около 10 различни - диклофенак, етодин, зинат и т.н. Нищо не помага - дори 1 час облекчение след приемане. Правя упражнения всеки ден, ходя на масажи, опитвам се да стоя правилно/работата ми е на компютър/, но това не са начини за облекчаване на болка. Единствено ми помогна д-р Златко Бъклев/страхотен специалист/ с физиотерапия, при която имаше няколко месеца облекчение, но при повторно лечение ефект нямаше. Вече съм отчаяна - не знам какво ми има и не знам какво да правя. Проблемът започва и много да ми влияе психически - всеки път, когато ме заболи не знам дали ще мине днес, утре или ще направя криза, страх ме е и не мога да правя нормално неща- да чистя, да се разходя, да стоя правя някъде, камоли да ми се наложи по продължително движение или спорт. Моля, ако някой има подобен проблем или опит да сподели. Последно ходих при д-р Илия Тодоров - каза, че може би са блокирани прешлени, но не беше категоричен - изпука ме, не ми мина. Мисля да пробвам с алтернативи като иглотерапия.

# 1
Не разбрах къде точно се усеща болка. Тоест отстрани, отпред или отзад?

# 2
Здравейте, прикачвам една снимка, за да е по-лесно. Болката е отстрани

# 3
Черен дроб и жлъчка преглеждала ли си?

# 4
Щом е от дясната страна, и според мен има общо с черен дроб и жлъчка. Ето затова попитах.

# 5
  • Банско
Премерете си дължината на двата крака при специалисти  за правене на стелки! При мен имаше болка само от едната страна на кръста и това се получава, защото единия ми крак е по-къс с 6 мм. Затова мускулите започват да болят от другата страна, защото се получава асиметрия и те се опитват да компенсират.
Направиха ми индивидуални стелки, като преди това ми измериха стъпалата и краката, и всичката болка изчезна още от първия ден носене. Може и да не съм права, но след като сте правили толкова много изследвания, пробвайте и това. Най-малкото ще ви оправят стойката и може пък да ви помогне Simple Smile

# 6
При мен десният крак е по-къс. Понякога усещам натоварване в левия, но по-скоро в областта на ходилото.  Със сигурност е хубаво да се проверят (и изключат) различни възможности.

# 7
Скенер на коремни органи с констраст, за да се уточни веднъж завинаги диагнозата.
Истината е, че при проблеми с гръбначния стълб от всякакъв вид, може изходящите нерви да дават странни усещания в краката, корема и т.н. Явно лекарите до момента така са обяснили нещата.
За това мисля, че е най-добре да се направи скенер на корема с контраст, да се огледат всички коремни органи, защото една жлъчка също може да дава тези оплаквания. А на ехограф съвсем не е сигурно дали гледащия е огледал добре и дали е видя, ако има нещо за виждане.
Ако скенерът на корем не покаже нищо особено, значи наистина болките идват от гръбначния стълб.
За това е много важна профилактиката на гръбначните изкривявания още от детска възраст - не че някой ще забележи на плажа една лека сколиоза, а защото с времето започват такива състояния с болки, дискофорт, промяна на стойката, на походката и т.н.
Авторката, явно търсите някакви нетрадиционни лечения, но каквото и да правите, запомнете едно : Никога, никога не ходете при някакви хора, дори да ви показват медицински дипломи за "изпукване". Едно грешно трепване, половин милиметър грешка да стане и може да се парализира човек. И медицината познава такива случаи.
Моят съвет е да помислите за балнео-санаториално лечение например Павел баня. Но това при условие, че се уточни със сигурност, че проблемите са от гръбнака, а не от коремни органи.

# 8
Съгласна съм. Ако се изключи проблем с черен дроб/жлъчка, тогава може да е неврологично или от гръбнака. Първо да се установи със сигурност причината, после да се пристъпи към облекчаване/лечение.

# 9
Четох  наскоро ( в последните години ) някакви материали за остеопатията и специалистите практикуващи я.
Основната идея е че всяко неправилно разположение на кости от скелета, неминуемо дава отражение на вътрешните органи с течение на годините. Като по-големите деформации го правят принципно по-бързо и по-значително.
Но тези лекари май са доста редки, а наистина добрите от тях са много малко .

# 10
Премерете си дължината на двата крака при специалисти  за правене на стелки! При мен имаше болка само от едната страна на кръста и това се получава, защото единия ми крак е по-къс с 6 мм. Затова мускулите започват да болят от другата страна, защото се получава асиметрия и те се опитват да компенсират.
Направиха ми индивидуални стелки, като преди това ми измериха стъпалата и краката, и всичката болка изчезна още от първия ден носене. Може и да не съм права, но след като сте правили толкова много изследвания, пробвайте и това. Най-малкото ще ви оправят стойката и може пък да ви помогне Simple Smile

Благодаря, ще проверя тази възможност !

Относно жлъчката - правила съм ехография на коремна област /жлъчка, пик. мехур, бъбреци, черен дроб, панкреас, слезка/ и всичко беше наред и от там не съм задълбавала за скенер, а и защото болката я има 99% при движение или право състояние, а гастроентерологът ми каза, че при проблеми от коремната област болката не се повлиява от това в какво състояние е тялото, уж... И другото, че болката не е постоянна, а е на моменти и стават "кризи", имаше период без болка от 2 3 месеца, ако е жлъчка или черен дроб може ли да има такава пауза без болка?

Напълно сте прави за изпукването - за мен беше неочаквано , предполагах, че ще предложи някакъв вид физиотерапия, но той си ме изпука докато ме преглеждаше, няма значение така и не помогна. Търся алтеранитивни варианти, просто защото "стандартните" досега не са ми дали нито диагноза, нито лечение. Може би ще е добре да погледна жлъчката и черния дроб отново по обстойно, за да видим дали не са пропуснали нещо тогава. Благодаря ви Simple Smile

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 13:14 от СисиСт

# 11
Жлъчка и черен дроб обикновено се повлияват от начина на хранене. Има периоди на обостряне на симптомите, както и такива, в които няма оплаквания.
Разбира се, възможно е да има друга причина и да не е свързано с тях.

# 12
Премерете си дължината на двата крака при специалисти  за правене на стелки! При мен имаше болка само от едната страна на кръста и това се получава, защото единия ми крак е по-къс с 6 мм. Затова мускулите започват да болят от другата страна, защото се получава асиметрия и те се опитват да компенсират.

Благодаря, ще проверя тази възможност !

Относно жлъчката - правила съм ехография на коремна област /жлъчка, пик. мехур, бъбреци, черен дроб, панкреас, слезка/ и всичко беше наред и от там не съм задълбавала за скенер, а и защото болката я има 99% при движение или право състояние, а гастроентерологът ми каза, че при проблеми от коремната област болката не се повлиява от това в какво състояние е тялото, уж... И другото, че болката не е постоянна, а е на моменти и стават "кризи", имаше период без болка от 2 3 месеца, ако е жлъчка или черен дроб може ли да има такава пауза без болка?

Напълно сте прави за изпукването - за мен беше неочаквано , предполагах, че ще предложи някакъв вид физиотерапия, но той си ме изпука докато ме преглеждаше, няма значение така и не помогна. Търся алтеранитивни варианти, просто защото "стандартните" досега не са ми дали нито диагноза, нито лечение. Може би ще е добре да погледна жлъчката и черния дроб отново по обстойно, за да видим дали не са пропуснали нещо тогава. Благодаря ви Simple Smile
Имаш ли температура? И също така изследвала ли си CRP и СУЕ? Една позната беше така 1 година и настоя да й се махне апендикса. Оказа се това. След премахване на апендинкса болката мина. Ако е от дясната страна може да е някакъв хроничен апендицит, рядкост са, но ги има.

Общи условия

Активация на акаунт