ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 4

• 56 652
  • 834
  •   1
Отговори
# 495
Браво на момичето на Мария 007!

Аз от таблицата за ТУ-Варна нищо не разбрах, Енергетиката е защитена специалност, дори вчера говорих с позната, която е самотна майка и едва връзват двата края, че ако детето влезе в защитена специалност не само няма да плащат такса, но и имат по-високи стипендии.. Сега седя и се чудя аз ли съм изтървала нещо в последните дни от гениалностите на МОН и ми е съвестно да не подведа жената

# 496
  • Някъде в Европа...
Браво на момичето на Мария 007!

Аз от таблицата за ТУ-Варна нищо не разбрах, Енергетиката е защитена специалност, дори вчера говорих с позната, която е самотна майка и едва връзват двата края, че ако детето влезе в защитена специалност не само няма да плащат такса, но и имат по-високи стипендии.. Сега седя и се чудя аз ли съм изтървала нещо в последните дни от гениалностите на МОН и ми е съвестно да не подведа жената
Скаридка, в сайта на ТУ-Варна има таксите - на раздел Прием..Ние януари платихме такава, каквато пише в таблицата там, и съответно сега в таблицата на МОН е същата...
Ето..пише, че са освободени:

# 497
На сайта на ТУ знам какво пише Simple Smile, знам и колко са стипендиите за децата от ЕЕ. Но знам и как МОН изправи на нокти унитата с новите си идеи, много след като им минаха съветите за такси и прием ..

Таксите на ВВМУ само аз ли не ги видях в проекта на МОН? Не говоря за курсантите, а за гражданските специалности

# 498
Тези таблици в проекта са изготвени от самите унита. Затова и са разностилови.

# 499
  • Някъде в Европа...
Тези таблици в проекта са изготвени от самите унита. Затова и са разностилови.
И аз така мисля, просто това обявяване от МОН е стъпка от процедурата.
Та, Скаридка, мисля, че нямаш повод за притеснение..За НВУ-то специално са същите, които бяха гласувани на АС...

# 500
Здравейте, искам да попитам с кои неща (матури, приемни изпити и тн.) се кандидатства в НМА “Панчо Владигеров”, специалност “Балетна педагогика”и с кое е най-конкурентоспособно? Уча в музикално училище и от се занимавам активно с балет. Също бих се радвала за повече информация как бих могла да започна работа в Софийската опера?
Благодаря предварително!

# 501
  • София
Не става ясно нито какво искаш да учиш,нито какво си учила в музикалното...С толкова неизвестни няма как да ти дадем съвет

# 502
Не става ясно нито какво искаш да учиш,нито какво си учила в музикалното...С толкова неизвестни няма как да ти дадем съвет

При копирането пропуснах да добавя информацията:
Здравейте, искам да попитам с кои неща (матури, приемни изпити и тн.) се кандидатства в НМА “Панчо Владигеров”, специалност “Балетна педагогика”и с кое е най-конкурентоспособно? Уча в музикално училище, профил “Балет”и от се занимавам активно с балет. Също бих се радвала за повече информация как бих могла да започна работа в Софийската опера?
Благодаря предварително!

# 503
  • София
Ето тук е цялата информация за кандидатстването в НМА: https://nma.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC/%D0%BA%D0%B0%D0%BD … 0%BD%D0%B8%D0%BA/
За специалност "Балетна педагогика" може да се кандидатства и с приемни изпити, и с оценката от държавния изпит по теория и практика на професията.

# 504
  • Пловдив
Здравейте! Нахлувам в темата с няколко въпроса, които напоследък ме вълнуват. Дъщеря ми завършва 11 клас, но искам да обмислим по-отрано вариантите за ДЗИ догодина.
Тя учи в езикова гимназия с първи език Немски, втори-Руски. Тава са и двата профилиращи предмети, третият е Математика.  Немският се оказа грешка, която тя осъзна още в 8 клас, но категорично отказа да се мести в друго училище. Като цяло не е от ученолюбивите, едва закърпва положението с 3-ки и 4-ки по повечето предмети. Интересува я само математиката, затова и записа този профил. Наясно сме колко труден е предметът и матурата по него. Майка ми е учител по математика и й помага.
Намерението й е да кандидатства Математика в Пловдивския университет, ще държи КСИ.

Въпросът ми е какво се случва, ако не успее да вземе втората матура? По БЕЛ ще се справи, но за математиката е малко под въпрос. Матура по немски няма как да държи, а по руски също не е ясно, дали ще се подготви достатъчно. Ако я скъсат на матурата и се наложи да отиде на поправителен, какво се случва с кандидатстването в университет? Ще я допуснат ли до КСИ при 2-ка на ДЗИ? И изобщо има ли опция за кандидатстване при слаб резултат на ДЗИ?

# 505
Ако имаш 2 на някое от задължителните дзи не получаваш диплома. На кси можеш да се явиш (за ПУ не съм наясно, но в СУ си се записваш без диплома и се явяваш), но няма как да те класират без диплома.

Бабата, учител по мат, може най-точно да ви ориентира дали детето е за 2 или нещо различно от 2 по пп математика.

# 506
  • Пловдив
На пп математика има 3-ки и 4-ки, трудно й е, но има интерес. На ООП няма никакви проблеми, това е единственият предмет, на който е само с 6-ци, въпреки че г-жата им е строга и изискваща.
Притеснява ме това, че миналата година е имало 20 двойки на ДЗИ по математика в Математическата гимназия.  Щом там има двойки, какво остава за децата от другите гимназии.

Бях чела някъде, че дори с 2 на ДЗИ можеш да си изискаш диплома, но не съм сигурна доколко тази диплома ще е валидна при кандидатстване и при записването.

# 507
  • София
Не, с 2 на задължително ДЗИ не можеш да вземеш диплома. Само на допълнително 3/4 ДЗИ двойките нямат значение и може да се вземе диплома. Сигурно това сте чела.

# 508
Тя щом е профил мат не може да се яви на дзи ооп мат.
М.г. дзи мат беше доста лесно, много ме съмнява 20 двойки от мг да е имало. 2023 беше по-трудно, но пак 20 двойки от мг (предполагам за мг Пловдив става въпрос) е доста невероятно.

# 509
  • София
Миналата година средният успех на МГ Пловдив на ДЗИ МАТ ПП е 4,97 при 52 явили се. Този успех не може да се постигне при 20 човека с 2, дори и всички останали 32 да са били с 6:00 /което и също толкова невероятно/. Ако са 20 общо от всички МГ в страната - може.

Общи условия

Активация на акаунт