ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 4

• 56 643
  • 834
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив
Решавам да се намеся тук, въпреки че синът ми е 05 набор. Но е от същото училище на питащата, с профил мат. Имаше 8 двойки от МГ набор 04, тоест 2023 г, когато наистина изпитът е бил доста по-сложен. Миналата година не съм чула за някой от Пловдив с двойка, но истината е, че от мг ги наплашиха и се явиха малко деца. В Руската имаше много с второ ДЗи Мат ПП, и на всички резултатите са отлични или близки до отличен. Таьи година обаче не знаем каква ще е трудността. При кой е по профил мат? Моето мнение е, че и трите групи по профила са с мн добра подготовка. Това беше и причината да изберем и за сегашния осмокласник същото училище. Не е само езика, а е профила математика. Друг е въпросът сегашния министър да не ни обърка нещата.

# 511
  • София
2023 e нормално да има повече двойки. Средният успех тогава на всички училища, включително и МГ Пловдив, бяха значително по-ниски, в сравнение с останалите години, откакто има ДЗИ ПП. ДЗИ МАТ ПП от 2023 година уплаши доста хората и затова броят на явилите се през 2024 е доста по-малък.
Няма да обърка министърът нещата на сегашните осмокласници. Виж, на сегашните шестокласници може да ги обърка доста сериозно.

# 512
  • Пловдив
Viara, Мая Янева им води профила. Добра е, но въпреки усилията, които полага дъщеря ми, има двойки, тройки и тук-таме четворки. Това ме накара да се замисля дали изобщо да избира ДЗИ мат. Има аналитично мислене и ООП й върви с лекота, но с профила нещата са доста по-сложни. И понеже ни стресираха с двойките в МГ, започнахме да мислим за друг вариант, макар че езиците пък хич не й вървят, се оказа.

# 513
  • София
Пристигам с въпрос за здравните осигуровки.
Децата ни всъщност докога се водят ученици - 15 май, 30 май?

# 514
До края на юни.
Виж, тук на сайта на фег има писмо от нап и видеоразяснения за здравните осигуровки:
https://www.feg.bg/za-vas-zrelostnici/

Иначе има унита, които плащат осигуровките на децата лятото, провери как е в уасг.

# 515
  • София
Мерси, Мария! ❤️

# 516
  • София
В СУ са публикували актуално указание на НАП във връзка със здравните осигуровки на абитуриентите.
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/studenti/administrativno_ … avno_osiguryavane
Според него, зрелостниците трябва сами да се осигуряват за летните месеци, което според мен означава, че университетите започват осигуряване от началото на учебната година. Поне по мои проверки повечето работят така.

# 517
Да, су не осигуряват лятото, но мисля ТУ осигуряват. Различнете унита имат различен подход, затова всеки да си провери случая.

# 518
Обърнете внимание и на дните.
Ако унито започва на 20.09, до 20.09 си се дължи здравна осигуровка.
Да не се подведе някой, че има щом ще има плащане за септември някакво, може да си отметне месеца. Тези 20 дни ще му висят дължими.

# 519
Това не е вярно

# 520
  • София
УАСГ дават следната информация:

"Новоприетите студенти от 1-ви курс започват да бъдат осигурявани от месеца, в който започва учебния процес. Месеците в периода между завършването на училище и започването на академичната година в университета, не се покриват за сметка на държавния бюджет, което означава, че всеки завършил ученик, който е приет във висше учебно заведение, трябва да внесе за своя сметка здравноосигурителните си вноски."

# 521
  • София
В крайна сметка няма нищо фатално дори да не се внесат въпросните вноски.До три месеца не се прекъсват здравно осигурителни права.

# 522
Щом пише от месеца, наистина може и да е целия месец, но аз ще си проследя това.
Със сигурност, ако си работещ и при смяна на работа имаш някой ден пауза, тези дни ти зависват. Затова приех, че и със студентите може да е така. Иначе е чудесно, ако те броят студент от началото на месеца на старта.

Те правата не прекъсват, но тези пари си се дължат и ще трябва да се платят в един момент, при това с лихва.

# 523
Това не е вярно. Има телефон на НАП, има сайт, може да си провери всеки.

# 524
  • Пловдив
И аз тръгнах да пиша, че не е вярно, но се отказах, защото не е тук мястото да разясняваме КСО и ЗЗО Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт