Забрана на мобилни телефони в училище

• 21 202
  • 581
  •   1
Отговори
# 360
  • пустинята Гоби
Проблемът не е че малки деца носят телефони, а че учителките им ги дават, че да си починат.

# 361
  • София
По мое време имаше телефони и учителките се оправяха с 20 деца… Интересни времена ще са били. По едно време решиха да сложат камери във всяка стая. После решиха телефоните да прибират при учителите и те така.

# 362
  • пустинята Гоби
То с телефони всеки може, как по мое време са се оправяли с по 25-30 деца без телефони, не знам.

# 363
  • София
Можеха да ти хванат интереса. Сега като ще го пращам първи клас четящо и смятащо как да очаквам, че ще му е интересно?

# 364
Аз от учителките от началния етап на детето съм много доволна, писала съм преди в темата с колко много неща ги занимаваха, ако искате прочетете, за да не се повтарям. Всички деца ходеха с удоволствие на занималня, дъщеря ми се сърдеше, че рано я вземаме. На повечето ми съученици и на мен занималнята беше супер омразна, родителите които имаха връзки "освобождаваха" децата от занималня. Другите завиждаха и ги обиждаха, че са връзкари. Тя беше и гадна занималнята по мое време, нямаше игротеки, нямаше занимания по интереси, осем часа си на чина. Имаше и хубави неща в онези времена, най-вече, че бяхме млади, но не може да се отрече колко много неща са по-добре сега (да кажем, не навсякъде).                              След 16 и нещо, когато вече родителите идвахме да си вземем децата им се даваха телефоните. От 8 до 16 са били без тях. И те не всички са се възползвали. Имаше деца до четвърти клас си носеха играчки, куклички, пъзели, камиончета, моята беше от тях. И вадеха тях, вместо телефоните.

# 365
  • пустинята Гоби
Няма нужда от подробности, безумно е деца да са с деца, а да играят с телефони. Сами не могат ли да си играят? Аз съм била на училище по цял ден, такава беше системата и нямах търпение да стане време за игра след часовете. Нашите деца до 4 учат, после до 6 са навън. След 4 клас няма вече оправия, през междучасията са лепнати за телефоните, но преди това защо?

# 366
  • София
Забелязала съм, че не могат да се забавляват освен ако не играят bro stars или друга дивотия. Долу децата имат, но моето няма ни телефон ни такава игра. Децата са по на по 7+ години. Като им вземат телефоните почва да им става цитирам “Тъпо”…
Така или иначе ще дойде времето да започне да има телефон в ръцете си и се надявам да го използва разумно (до колкото е възможно). Предпочитам обаче да може да ми се обади като по-голяма. Аз нямах телефон до 8-ми клас и търчах до вкъщи да звънна по стационарния…

# 367
Ще чакам с нетърпение да видя как ще посмеят да глобят някой😆Те не глобяват, защото са превишили скорост на улицата ама ще ме глобавят, че детето се е направило на интересно и не си дало телефона!
Може би не живеем в една и съща държава!
.    

Това е и част от проблема. На всички е ясно, че телефоните пречат, и и създават възможности за нарушаване на правилата без ответното наказание насреща. И се създава атмосфера на безнаказаност , която ще ги съпътства и като възрастни. За съжаление.

Преди дни дъщеря ми разказваше на изумена връстничка , която живее в Германия и учи в гимназия , как съучениците ѝ преписват на тестове, как дават един телефон на учителя и преписват от втория , как по време на час някои гледат клипчета или си чатят. Всичко това в добра гимназия, с правила и отношение към учебния процес. Просто повечето деца на тази възраст не са достатъчно зрели за да си поставят сами границата и да я спазват въпреки безпорядъка в цялото ни общество. “Германчето” така и не можа да осъзнае целия контекст, в който се случва това и как си го позволяват това при положение , че са в час и има учител в стаята. И при тях телефоните са забранени, но това се спазва.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 12:11 от Koriandar25

# 368
Ние не можем да се сравним с немците. В българското семейство често се говори срещу държавата, законите се наричат глупави и всичко е в посока да прецакаш системата. И разбира се  това започва от училище - това е първата система.

# 369
Ние не можем да се сравним с немците. В българското семейство често се говори срещу държавата, законите се наричат глупави и всичко е в посока да прецакаш системата. И разбира се  това започва от училище - това е първата система.
Само че трябва да започнем отнякъде. А най-ефективно ще е от първата система.
Никоя нация не е дисциплинира и съвестна изначално - постига се с бъркане в джоба за всяко нарушение, и най-дребното.

# 370
почва да им става цитирам “Тъпо”…

Според приятелка психоложка това не касае само телефоните. Това е класика в поведението на съвременното поколение - да им става тъпо и скучно. Защото са свикнали някой или нещо да ги държи ангажирани, с интересни неща. Вижте съвременните играчки и техните количества във всеки дом - лишават децата от  всякакво въображение

# 371
  • София
Е, не им ставаше “тъпо” докато нямаха телефони и таблети… Сега им е тъпо, нали..

# 372
Когато синът ми каже, че му е скучно, вадя сборника с диктовки, спрежения и задачи по математика и на секундата си намира занимание или проявява желание да разходи кучето. След 3-4 пъти така вече не чух ‘скучно ми е’.

# 373
  • пустинята Гоби
И едно време имаше деца, на които им е тъпо и скучно, не е някакво ново състояние на подрастващите. И сега децата, ако им се ограничат устройствата си намират други занимания, въпреки мрънкането!

# 374
Синът ми се налага да снима домашни, чертежи, цели задачи или уроци, особено по математика. СОП е, понякога не успява да запише и дописва вкъщи. Според учителите и според мен, с това не пречи на никого, и не ползва телефона по друг повод. Т.е., ще му бъде забранено да наваксва липсващата бързина и моторика, и да мога да го проследявам в междучасията с локализация, за да не се отклони . Специални благодарности на министъра и останалите умници изказвам. Аз смятам, че това го поставя в риск от отпадане и във физически риск в междучасието. Връща се с батерия 85-90 % на доста стар телефон, не носи зарядно, очевидно не виси на него.

Общи условия

Активация на акаунт