Забрана на мобилни телефони в училище

• 21 195
  • 581
  •   1
Отговори
# 375
  • София
И аз от това се страхувам. Че деца, които наистина имат нужда от телефон поради обучителни или здравословни проблеми, ще им бъдат взети телефоните, ще стане някой инцидент и ще гръмнат новините с поредната трагедия.

# 376
Да, има риск. Като малък имаше по-сериозни проблеми, до ден-днешен след писмено изпитване примерно има навика да ми пише - мина изпитването, не се притесних, не ме боли глава и всичко е наред. Ами, ако не е наред??? Ще се обърне ли към възрастен, ще бъда ли уведомена?? До 4 клас нямаше телефон, единия път закъсняха да ми се обадят, повърнал, почти колабирал...
П.п.преди време изчезна 17-годишно дете със СОП, телефона оставен на класната, детето не го откриха. Момиче беше, някъде из Западна България май. Звъняло на майката от чужд телефон, тя не успяла да вдигне... изтръпвам..

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 23:37 от Летящ змей

# 377
  • пустинята Гоби
Законът е написан така, че точно по обяснените от Вас причини да могат да се ползват телефоните - “ да не използват мобилни устройства за комуникация в училище, освен за строго образователни цели, по здравословни причини или при форсмажорни обстоятелства”. Аз не мисля, че някой ще събира телефоните пред вратата и ще остави деца в нужда без комуникация с родител.

# 378
  • някъде по морето
Слушах интервюто по Нова.
Децата щели да си ги държат в раницата и да не ги ползват.
Как си го представят????
При малките - може би.
А как става това при 19  годишни абитуриенти?

# 379
  • Пловдив
Ще стане ако въведат и оценка за дисциплина. Като си играеш на телефона или го използваш за цели извън учебния процес и двойчица за дисциплина, съответно намален успех.

# 380
  • София
Абе хора има оценка за дисциплина от както аз бях дете и прибират телефоните на бюрото в кутия също горе долу от тази ми възраст... Какво ново да въведат, че да се престане с простотиите?

# 381
Абе хора има оценка за дисциплина от както аз бях дете и прибират телефоните на бюрото в кутия също горе долу от тази ми възраст... Какво ново да въведат, че да се престане с простотиите?
Няма оценка за дисциплина.
Прибират телефони, но се вадят резервни. Учителят какво по-напред да прави - да варди и да се разправя или да води учебен процес? Има 40 мин., учебните програми са раздути.

# 382
  • София
Има и до ден днешен такава. Щом в първи клас започват да говорят как ще имат и дисциплина за оценка значи има.

# 383
  • София
Не, няма въведена.

# 384
Има наказания: Забележка, Преместване в друг клас, Предупреждение за изключване и Изключване.
Оценки за дисциплина няма. Но ако горното се прилага, може и да има ефект. За съжаление, много рядко се прилагат за нарушения, освен за отсъствия.

# 385
  • София
Еми добре значи просто са си ги писали формално явно и ще продължават.

# 386
Нямам дете в училищна възраст, но съм за забраната. Телефонът трябва да е в раницата, с изключен звук.
Както на мен ми е забранено да ползвам телефон на работното си място, така и на тях. Ще го поглеждат в междучасията, никаква драма не виждам. Въпрос на дисциплина, крайно време е да научат значението на думата.

# 387
Deva не в раницата, в специални кутии до дъската стоят телефоните в час в класа на дъщеря ми. Драмата тук е да не се ползват и в междучасията, за което лично аз съм против, специално за ученици в гимназията. На нас не ни е драма и дъщеря ми да ходи въобще без телефон, живеем на 13 минути пеша от училището, но категорично не съм съгласна, хем да искат да носят телефони за учебни цели, хем да не могат да ги ползват в междучасието.

# 388
А за какво смислено могат да ги ползват в междучасието?
Междучасието е за почивка, подготовка за следващия час, игра, разходка, движение, храна, вода, тоалетна.
Като цъкат в междучасието, после мляскат, пият, подскачат, говорят в час, защото не са го направили навреме.

# 389
  • София
Ако на някой му е скучно в час пак ще си намери с какво друго да се занимава не и да слуша в часа. Пък какво ще прави през свободното си време не смятам, че някой трябва да го ограничава. Може да иска да звънне на родителите си, за да каже нещо например.

Общи условия

Активация на акаунт