Забрана на мобилни телефони в училище

• 21 152
  • 581
  •   1
Отговори
# 390
Хайде да свикнат мамините дечица да задържат малко импулсите. Като иска да говори с мама, да дочака да се прибере. Мама също. Едни лигави са се навъдили, и от двете страни.

# 391
  • София
В стария ни клас от 5 до 7 имахме проблемни деца и всяка седмица ставаха инциденти през междучасието, доста  /за съжаление/ от тях изискваха незабавно родител да дойде и да вземе детето. Учителите се сменят, нямат контрол и не може да бъдат намерени.
Сестра също липсваше.
А сега ми кажете като стане такова нещо, как децата да се оправят без телефон?

# 392
Хайде да оставим 16 годишните сами да си преценят дали ще гледат нещо на телефона в междучасието и как ще си почиват в регламентираното за това време. Познавам 16 годишни, които работиха това лято. По тази логика, хайде да им забранят да си ползват телефоните в регламентираните почивки, щото са непълнолетни. Много от 16 годишните, съученици на дъщеря ми излизат да пушат зад училището през междучасието, пият енергийни напитки, пускат чалга на телевизора в класната стая, натискат се с гаджетата си, няма такива, които да играят на гоненица в междучасието. Енергийни напитки са внасяни и в класната стая. Та на фона на това си мисля, че не е проблемна дъщеря ми и някои други деца, които си седят на чина и си ровят в телефона. Тя не желае да яде, каквото и да било в училище, да си налива бутилката ходи всяко междучасие, но пак остава време.

# 393
  • София
Хайде да свикнат мамините дечица да задържат малко импулсите. Като иска да говори с мама, да дочака да се прибере. Мама също. Едни лигави са се навъдили, и от двете страни.
И ако има да се каже нещо важно е лигавщина? Айде стига с глупавите изрази. Може да му прилошее на детето, може да се наложи да каже, че няма да има последен час и да бъде взето по-рано и т.н. и .т.н

# 394
  • София
Ритник в корема достатъчно не-лигаво ли е?

# 395
При ритник в корема няма да се чака да се обади на родител и той да дойде. Трябва да има по-бърза и адекватна реакция на място. Телефоните няма да са през 9 земи в десета. При реална нужда винаги може да се даде телефона или учител да се обади на родител.

За дългия ми родителски стаж (18 г училище, 9 г д.г. и ясла) обажданията да си прибера дете са били винаги от учител. Обаждания от дете са били "Тръгвам си, не ми е добре", без които спокойно може да мине.

Лятно време, не говорим за вашата дъщеря. Всеки случай е частен. Няма да се прави отделна наредба за 16-годишните, за 8-годишните, за кротките, за дивите...
Какво е "нещо важно"? За тях всичко е важно. Да се научат да различават "важно" и "спешно" от "иска ми се" и "скучно ми е". Как се е оцелявало до не толкова отдавна без телефони?

Моите деца понякога ги наказваме без телефон за 1-2 дни. Нищо им няма. Даже като се съберат повече дни, някак се очовечват.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 16:54 от aaa73

# 396
  • София
Раздувате темата излишно...Има забрана, а не да е до тях, в чантата на бюрото или при госпожата.

# 397
  • пустинята Гоби
Ох, как сме оцелели без да звъним на мама през 5 минути за нещо важно… И не, не ми се случва никога да използвам подобни сравнения, ама тук се прекалява. Децата имат усти да кажат на учител, че не им е добре, не са в Алкатрас. По цял ден се клюкарят в училище и с какви ли не глупости занимават учителите, няма да кажат ако им е зле…Дрън, дрън.

Но така или иначе строги забрани няма да има, все пак живеем в България.

# 398
  • София
Едно време и комунизъм е имало. Ако ще гледаме едно време няма да има никакво развитие.

# 399
Законодателството третира по различен начин непълнолетните и малолетните, защо да не може да има две различни наредби? Непълнолетните могат да носят наказателна отговорност, вечерния им час е различен, имат право да разполагат с банкови карти на тяхно име, могат да пътуват в чужбина без международен паспорт, само с лична карта. След определена възраст могат да работят почасово съвсем легално, с осигуровки. Не че нещо ще им стане, ако не ползват телефони в междучасията, но не мога да обясня на дъщеря ми защо трябва да носи телефон за кахута в час, пък междучасието да не може да го пипа. Защото някой така е решил, за мен не е разумно и логично обяснение, защото се стремя да възпитам мислещ човек, а не с примиренческо мислене.

# 400
Законът си е закон, не е примиренческо мислене, затова в България не се спазват законите, поради подобни тълкувания.

# 401
Ако искате да възпитавате мислещ човек, то би трябвало да сте наясно, че законите не са нещо, което някой е решил, а някой, който е бил избран с вот при избори и ако имате проблем със закони и правила, които сте длъжни да спазвате има канален ред да изисквате промяна. На мен това, което описвате ми звучи като обратното на мислещ човек.

# 402
  • пустинята Гоби
Комунизмът какво общо има, на запад, в развитата цивилизация, телефони не са позволени в училище и някак оцеляват, да им се чудиш как.

# 403
То в някои страни има закони, които задължават младежите да отидат войници и да се бият срещу други държави и такива закони ли бихте учили децата си да спазват? Споко няма да нарушаваме закона, най-много да й купя едно Тамагочи, за да има с какво да се занимава в междучасията. Но ако забранят телефоните през междучасията, няма да носи телефон за кахута в часовете, да им осигури таблети министъра. В цитираните от вас държави, никъде не принуждават родителите да осигуряват телефони за образователни цели.                                                                      Пак да питам, ако ви забранят да ползвате телефон в обедната почивка, ок ли сте с това?

# 404
  • София
Има, като гледаш назад то много неща е нямало. Дай и сега да ги няма 😆

Общи условия

Активация на акаунт