Забрана на мобилни телефони в училище

• 21 017
  • 581
  •   1
Отговори
# 405
  • пустинята Гоби
Ако ми забранят да ползвам телефон на работа, няма да е същото като да забранят телефон на дете. Защо се дават смешни примери, все едно сме в 6 клас. Аз разбирам майчините притеснения, но съм сигурна, че училището ще прояви разбиране и най-вече че децата ще имат някакъв достъп до телефони.

# 406
  • София
Какво значи да ти забранят? Бабите по държавнат работа могат пък на мен ще ми забранят, така ли? Недейте да сравнявате деца с възрастни. Докато ние знаем кога може и кога не и можем да се оправим в дадена ситуация, те не могат.

# 407
Аз не държа детето ми да има достъп до телефон в училище. Писах преди, ние живеем на 12 минути от училището, тя от училище се прибира директно в къщи и ако няма да може да го ползва в междучасията, няма да го носи въобще. Това с което няма да се съглася е да не й разрешават телефон през междучасието, а да я задължават да го носи за образователни цели, защото за мен е въпрос на принципи. I.R дъщеря ми знае какво може да се прави и какво не. Никога не си е вземала телефона в час, винаги е на безшумен режим в училището, никога не снима други хора, не само в училището, но и извън него, не качва нищо в интернет. Ако на 15-16 не започнем да ги учим какво може и какво не, то кога. След 2 седмици съм на родителска среща и мога да споделя какво са решили в нашето училище.

# 408
В училище какво има да се оправят? Нали има учители, помощен персонал, медицински сестри. И точно в час ли ще търсят родителите за помощ?
Когато дъщеря ми беше ученичка искаха телефон на родител за връзка. Както в ДГ.
Това е достатъчно за оправяне.
Наистина, да се чуди човек как сме живи, като даже и домашен телефон нямахме, камо ли мобилен.
Да свикват, че не всичко е разрешено.
За междучасията - може би от гледна точка на  безопасност се прави, има много грозни сцени, качени впоследствие в СМ. Поне на територията на училището да се избегнат такива.

# 409
Обаче има хора, които така и не могат да схванат, че светът не се върти около тяхното единствено или техните само две деца. В училище има стотици деца и не може учебният процес и въобще цялата система да се съобразява с всяко и с параноични майки.
Доколкото знам, има възможност за индивидуална форма на обучение. Ще си стои детето вкъщи с телефона, майка му ще може по всяко време да му се обажда. Ще се явява просто на изпити и толкова.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 15:05 от Ирена_

# 410
Единият ми сън завърши, другият ще е в 11 клас. Ще ми е интересно да видя кой учител или директор може да спре 17-18 годишни младежи да си ползват телефоните през междучасията. По какъв начин ще го направи и какъв е смисълът въобще. Те имат почивка. Всеки сам си решава дали ще търчи да си купи нещо за ядене, дали ще пуши цигара извън двора или ще си гледа нещо на телефона в класната стая. Никой дори няма да пипне с пръст големите.

# 411
Мога да кажа как са измислили забраната за междучасията в елитни училище в съседен град. Сложили са ключ и катинар на един голям шкаф в класната стая, телефоните се събират преди първия час, шкафа се отключва след последния. Но учениците не се местят по кабинети и не ползват телефоните за учебни цели.

# 412
Намира се начин, ако има желание.

# 413
Ами като не искате децата ви да са с телефони в училище, не им купувайте или ги дръжте у вас тези телефони. Как пък няма да си държа детето на индивидуално обучение - научила съм го, че телефонът не се ползва в час. Извън часа имам право да зная къде е детето ми, вкл.да го проследя. Нека съм параноична, аз знам през какво съм минала с това дете. То също има право да го ползва, за да заснеме това, което не може да запише - това е ползване с образователна цел. Или като не може да пише бързо - в училище не му е мястото, нали? Интеграция един вид, толерантност към различните... или както каза един родител - "Абе, за такива нямаше ли отделни училища??"

# 414
Мога да кажа как са измислили забраната за междучасията в елитни училище в съседен град. Сложили са ключ и катинар на един голям шкаф в класната стая, телефоните се събират преди първия час, шкафа се отключва след последния. Но учениците не се местят по кабинети и не ползват телефоните за учебни цели.
В училището на сина ми има 1100 ученици, доста голям шкаф ще е нужен. Местят се от стая в стая, класовете свършват по различно време. А и не мога да си представя колко време ще е нужно сутринта, за да минат 1000 ученици и да си оставят телефоните.
Да пишат забележки на ученици, които си ползват телефоните по време на час. Или каквито ще наказания да им измислят. Нямам нищо против. Но да ограничават учениците през тяхното свободно време, а междучасието е свободно време, е абсурдно.

# 415
  • пустинята Гоби
На всички ни децата бяха с телефони в училище. Има закон, някои го подкрепят, други не. Как ще се прилага е отделен въпрос. Кой какво иска изобщо няма значение, предполага се, че закона и училището ще решат. Аз какво ще купя или няма да купя, няма да реши проблема на Пенка, която държи детето ѝ да е с телефон в училище.

# 416
Законът още не е влязъл в сила, вероятно през ноември. Няма как да подкрепя нещо, което не е измислено като хората. Хем не могат да се ползват мобилни телефони в училище, хем с образователни цели може. Ако телефоните са забранени изобщо в училище ок, детето ми би предпочело въобще да не носи телефон, който да му заключват в някакъв шкаф, все едно е престъпник. Но не, в закона е разрешено да се ползват с образователни цели и като нищо ще ни задължат да осигуряваме телефон за кахута например. Преди две години точно от училището ме задължиха да прехвърля дъщеря ми от предплатена карта на абонаментен план, защото децата нямат право да ползват Уай фая им, но пък учителите им дават задачи, свързани с това. Щом не желаят децата да ползват телефони в училище, да осигурят за учебни цели устройства, каквито преценят в училището, че са необходими. Аз на родителската среща няма да подпиша, че съм съгласна да й заключват телефона, за това е необходимо съгласие на родител. Просто да кажат дали да носи ( и да го оставя в калъфа в час) или изобщо да не го носи.

# 417
С това, да ползват телефон за учебни цели не съм съгласна. Ако е нужно устройство, училището да го набави. Не с личния телефон.

# 418
Дева, вие имате ли дете в училищна възраст?

# 419
Нямам. Защо? И моето е било доскоро и имам мнение.

Общи условия

Активация на акаунт