Забрана на мобилни телефони в училище

• 14 240
  • 460
  •   1
Отговори
# 435
Може ли все пак да обясните как спира преписването това приложение?
Възпитанието как да го коригират учителите? Затова са правилата и ограниченията. Който не се възпира сам, да се научи да спазва правила.
1. Не могат да снимат теста и да го разпространят на другите паралелки.
2. Не могат да правят скрийншоти и да пускат въпросите през ИИ.
3. Приложението така разбърква въпросите, както и отговорите (ако въпросът е с избираем отговор), че на практика всеки ученик получава индивидуален тест. Учителят може да подготви 50 въпроса, но да конструира теста с 30 - така всеки ученик наистина получава индивидуален тест.
4. Учителят може да ограничи по 1 въпрос на страница - така учениците съвсем не могат да се консултират помежду си, защото всеки има различен въпрос на своята страница, и отговори ли, не може да се върне, за да поправи, след като някой му е подсказал.
5. Учителят може и да зададе време за отговор на всеки въпрос.
6. Излязат ли от приложението, получават предупреждение. Излязат ли втори път, тестът се предава автоматично.

# 436
Дева, след като нямате дете в училище, защо се чувствате длъжна да се изкажете за правила, които засягат чужди деца?

# 437
  • София
Който няма деца в училищна възраст, няма ли право на мнение за внуците си или за племенниците си и т.н.?
Пък и мненията в темата на тези, които имаме деца в училищна възраст, не виждам да се вземат предвид от МОН.

# 438
Струва ми се, че дамата няма такива. Все по-често ми се случва хора около мен без свои или дори близки деца да твърдят, че знаят всичко за отглеждането на чуждите... трагикомично е.

# 439
  • София
Дамата, дай Боже, ще има внуци един ден. За останалите ѝ роднински деца нямам представа и не е наша работа. И допреди няколко години имаше ученичка.
Темата е за коментари и всеки има право на мнение. Не е само за отделни потребители.

# 440
Аз знам кое е това приложение. Нищо не пречи тези индивидуалните варианти да бъдат разпечатани и раздадени на учениците. Да решаваш какъв да е тест, взирайки се в екрана на телефона, е безумно. И моите са правили такива, за техен късмет по-често на компютър и по-рядко на телефон.

# 441
Моята го е правила на телефона в къщи, като имаше онлайн обучение миналата зима, заради грипа. Децата не бяха оформени и приложението спаси положението. За такива случаи не е зле, но когато са присъствено взе си мисля, че има и други начини да не се преписва. Иначе нашите за образователни цели ползват някакви приложения в Гугъл класрум, от които не разбирам особено, но още в осми клас ни предупредиха, че е добре смартфоните им да са съвместими с тях, не става например с хуауей. Понякога им дават и домашни в тях.

# 442
Аз знам кое е това приложение. Нищо не пречи тези индивидуалните варианти да бъдат разпечатани и раздадени на учениците. Да решаваш какъв да е тест, взирайки се в екрана на телефона, е безумно. И моите са правили такива, за техен късмет по-често на компютър и по-рядко на телефон.
И следващата паралелка ги получава.
При не всеки учебен предмет може до безкрайност да се правят варианти.
Безумно е да висят с часове в ТикТок, гледайки тъпотии, че и после да ги копират. Безумно е да изпадат в истерия, защото не могат да си влязат в профила в IG.

# 443
Струва ми се, че дамата няма такива. Все по-често ми се случва хора около мен без свои или дори близки деца да твърдят, че знаят всичко за отглеждането на чуждите... трагикомично е.

Дъщеря ми е студентка в НБУ, скоро ще стане учител по НЕ и темата лично ме интересува.
Защото пък като ученичка, вечните оплаквания на РС бяха за телефоните. Не от нея, но като цяло от класа. И не говорим за квартално училище, а за елитна езикова гимназия.

# 444
  • пустинята Гоби
Гугъл класрум се ползва за предаване на домашни или за даване на учебни материали от учителите, пак за учене вкъщи. Само в час по компютри се ползва в нашето училище, от училищните компютри. Иначе няма какво да се прави в тази платформа, тя е за онлайн обучения и домашни, нищо повече от това.

# 445
А защо няколко майки имате проблем детето да ползва телефон за образователни цели, но не в междучасието? На мен ми звучи като win-win ситуация. Ползва се за добри цели, но не за загуба на време.

Бих се радвала да разбера как се използва образователно в детайли. Не бих се учудила наистина и да са просто проекти за точене на пари.

За преписването - ок, но ако нямаше телефони на първо място, то този проблем е решен.

Ако толкова много държи човек да си говори с детето, има класически телефони без смарт функции.
Категорично смятам, че е по-смислено е за децата да си общуват в междучасието от колкото да си стоят на телефоните. Вчера гледах двама тийнейджъри седнали един до друг на пейката и си гледат телефоните и дума не си обелват.

Реално, единствената причина заради, която бих предпочела да няма телефони или да се ползват само за образователни цели е наличието на камера.

# 446
  • пустинята Гоби
За мен е безсмислено да се ползва телефон за образователни цели в училище. Теста каква образователна цел е, това е изпит, спокойно може да се направи на хартия. Хич не ми се връзва, че така се спира преписването, който иска да препише, ще намери начин. Образователно е да ползваш приложения, да търсиш в Гугъл, да гледаш клипове и да четеш учебни материали. Това се прави вкъщи, в училище имат проектори, компютри, зор вече и телефоните да включат. Естествено, че ако решат учителите, няма мен да питат, но това е моето мнение. В нашето училище госпожата по математика им праща домашни понякога във вайбър, а в час само по рисуване ползват телефоните - за вдъхновение (демек за прерисуване, отново безсмислено).

# 447
Твърдо съм за забрана на телефони не само за учениците, но и за учители и служители в училище. Прави впечатление, че и даскалите са непрекъснато втренчени в мобилния.
Малко се говори по темата за забрана на служители да ползват телефони и в ясли и ДГ, което е много важно, защото  така ще се обръща внимание на децата. Аз имам наблюдения за ужасяващото масово използване на телефон в  частна ДГ “Киндер оазис” в Младост. Там изпращаха непрекъснато снимки и клипчета на родителите от всякакви упражнения, игри и всичко, което правят по мобилните телефони на родителите. Е, това е ДГ не “Биг  брадър” шоу, нали? Този бомбардамент от клипове и снимки мога да определя, като свидетелство за ужасно качество на предлагана услуга. Те там нямаха друго за правене освен да се снимат с децата и да изпращат по мобилния снимки и клипчета.
Забрана на телефони и за служители в учебни заведения и в частните ДГ е наложително, като и подкрепям инициативата на министъра - без мобилни телефони.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 08:08 от mamaalina

# 448
Не във всяко едно училище имат проектори и добри компютри, за това учителите поставят задачи, които да се изпълняват и на смартфоните. Аз не съм против, особено за големи деца, обаче мнението ми е редно да им се осигурят оборотни устройства за тази цел, за да са равнопоставени децата, не едно дете да има смартфон за 200лв, друго за 1000лв. Но когато всички, освен две-три деца, за които родителите им нехаят и идват и без учебници, и без тетрадки имат, пращаш си и ти детето, със смартфон, подходящ за учебната дейност. Аз съм писала първия хубав смартфон купих още в начален курс именно заради училището, в лятното училище бяха учили търсене в Гугъл и моята не беше успяла да го направи на телефона с копчета. После покрай ковида купих специален телефон за онлайн обучението, не й беше удобно на компютъра и все се разваляше звуковата връзка. В осми клас мина на абонамент от предплатена карта, пак по искане на училище. Говоря за различни училища и различни учители.                               А колкото до това, че децата не умеят да общуват, всяко дете си е различно и общуването определено не става насила. Пиша го като бивше свръх затворено дете и необщително дете, а пък сега обичам да съм сред хора, даже не харесвам хоум офис, че се депресирам. За щастие майка ми ме подкрепяше, а не ме буташе да играя и общувам насила. А и в пъти предпочитам дъщеря ми да си рови в телефона в междучасието пред това да пуши зад училището, да се натиска с момчета или да танцува чалга на чина. Говоря за мойто дете и средата, в която е, не за вашите, да не се засегне някой.

# 449
Учителите ползват телефони, защото цялата комуникация - заповеди от директор, учебна програма, графици и тн е онлайн. Да не говорим, че вече няма хартиени дневници - всички оценки, отсъствия и забележки се пишат от телефон или лаптоп.

Защо приравняване учениците с учителите?  "Щом децата няма да имат телефони, нека и учителите да нямат пък, хак да им е на простите даскали" - общо взето това е мнението на майки, които защитават своите скъпоценни отроци без да влагат грам мисъл , кое е добре за децата им.

Не виждам смисъл да се забраняват телефоните на учителите. Смартфоните вече са инструмент и част от работния процес.

А и 50-60 годишните учителки не стоят в тикток и не си правят селфита по цици за инстаграм, за разлика от голяма част от ученичките.

Плюс това учителят е възрастен, има самоконтрол и не е закърмен с телефон в ръка от 2 годишна възраст, както са масово днешните ученици.

Ако все пак учителят не си върши работата и злоупотребява, гледайки приложения за забавление в часа, то тогава да се санкционира от директор. Такива са процедурите засега и е хубаво, че така ще останат.

Общи условия

Активация на акаунт