Забрана на мобилни телефони в училище

• 20 942
  • 581
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Да, просто как иначе, направо да кажем на радиовълните до къде да стигат и имат право да се разпространяват или защо пък да не екранираме училищата, все прости технически решения ... А и да си спомним какво е 2G, че сме позабравили - това е GSM, от преди има няма 30+ г.
...освен ако се скапе нейде мрежата или някой е с "Нокиа с фенерче" не се сещам да се ползва 2G-то, че и бабите вече са у ФБ.
Пък ако някой преминаващ или в училището му потрябва по спешност връзка ще търчи при директорът, който ще е мрежовия оператор, ако може да се и лицензира пред държавата, но как ще стане, че чИстотите са чужди още дълго, но пък пари в училищните бюджети все ще се намерят да плащат незнайно на какво основание на операторите за ползването .... още едно лесно и просто техническо решение

# 466
  • пустинята Гоби
Калъфите за телефони, тип на баба калъф за очила, които има в училищата в чужбина са идеално решение.

Голяма част от родителите, които познавам и не ползват “Родителски конктрол” не го правят, защото така им е по-лесно. Според мен една част са технически неграмотни (да, знам че приложението е лесно, ползвам го), друга част сякаш искат детето да се научи на контрол само.

# 467
Той и този родителски контрол е до време и после са като отвързани. Наблюдавам го с племенничките и с други познати тинейджъри, които са били с ограничения на екранното време.

# 468
После отвързани добре, но ако тате и мама не дадат пари,  се опрятат и отиват да се трудят, а ограничаването на екранно време до този момент, поне е довело до формирането на някакви други умения, различни от превъртане на клипчета, които умения да монетаризират.

# 469
Той и този родителски контрол е до време и после са като отвързани. Наблюдавам го с племенничките и с други познати тинейджъри, които са били с ограничения на екранното време.
Родителският контрол е до 18. Някъде там се очаква мозъка да узрее, да осъзнае отговорностите си, а и да започнат истинските такива...
Поне да сме намалили вредното влияние в по-уязвимата възраст.
Аз се радвам на всяка "спечелена" минута без телефон. Пък после да става каквото ще.

# 470
Всички тийнове около мен и сина ми са с родителски контрол на телефоните. Между 13 и 16 години са, някои почти на 17. Синът ми на 13 години също е с родителски контрол, но той сравнително отскоро ползва телефон (около година) и няма никакъв шанс да го махна в обозримото бъдеще. В зависимост от обстоятелствата мога да му дам допълнително време, но това се случва рядко. От два дни иска профил в Инстаграм. Няма да го огрее.

# 471
А и да си спомним какво е 2G, че сме позабравили - това е GSM, от преди има няма 30+ г.
...освен ако се скапе нейде мрежата или някой е с "Нокиа с фенерче" не се сещам да се ползва 2G-то, че и бабите вече са у ФБ.
Хайде не се напъвай да изкарваш, че не разбираш какво значи GSM. Да взема да изброя "клетки за 2G, 3G, 4G, 5G" по-добре ли ще е? Вълните както и да вървят, при наличие на клетка в коридора на училището ще видиш зор телефонът ти да се свърше с отсрещната сграда.

# 472
Аз съм от тези, на които детето няма родителски контрол върху телефона. Това е моят начин да се научи на самоконтрол, а аз да си самотерапевтирам страховете. Иначе, когато в 6-ти клас предложих да сменим слушалката със смарт устройство, тръгна да си настройва родителски контрол съвсем самосиндикално. Защото другите деца го имат. Била е с повреда на телефона по време на преход при ужасни метео условия. Аз оцелях 3 дни.
През деня си държи настройка на самолетен режим или на не безпокойте. Толкова е независима, че редовно си забравяше телефона в училище или на някоя комисия. 
Всъщност, от училището не са ни спускали заповеди за рестрикции на нещо, което и досега е било така.

# 473
Всички тийнове около мен и сина ми са с родителски контрол на телефоните. Между 13 и 16 години са, някои почти на 17. Синът ми на 13 години също е с родителски контрол, но той сравнително отскоро ползва телефон (около година) и няма никакъв шанс да го махна в обозримото бъдеще. В зависимост от обстоятелствата мога да му дам допълнително време, но това се случва рядко. От два дни иска профил в Инстаграм. Няма да го огрее.

Аз също съм с родителски контрол. Скоро ме ядоса много, че "домъкна" 2-ка и го резнах на 20 мин. на ден. Тъй съм рахат. Опита се 2-3 пъти да иска допълнително, но не го огря!
 Вие по колко време им отпущате?

# 474

Аз също съм с родителски контрол. Скоро ме ядоса много, че "домъкна" 2-ка и го резнах на 20 мин. на ден. Тъй съм рахат. Опита се 2-3 пъти да иска допълнително, но не го огря!
 Вие по колко време им отпущате?

За двойка всичко заминава в шкафа за една седмица при нас 😆 Ако е в нормално учебно време, има час на ден, но той не използва и него - в училище са забранени телефоните, трябва му около половин час да се прибере и у дома не го използва. Като пътуваме или сме на концерт, е по-сложно, че тогава иска да прави снимки и клипчета, има повече свободно време и тогава може и още един час да му дам, ако съм преценила, но пък няма таблет. С една дума, гледам да го ограничавам, говоря и обяснявам защо, но е сложно.

# 475
  • София
Никога и на Ников от децата не сме слагали родителски контрол.
За нас е важно те сами да се научат да спазват правилата и да знаят кое и кога е редно.
Не сме имали проблеми с изкл. на дребни нарушения, които после те сами осъзнават, че не са били правилни.

# 476
Против съм цялата образователна система, характерна за която е назначаване на учители с връзки и обсъждане на деца в учителската стая, на което съм се нагледала, също и против забраната на телефони - има достатъчно варианти да не се използват в съответния час, но останалото ми звучи крайно както всичко там. 😄 С удоволствие бих премахнала МОН.😅 Това, което помня от образованието ми, беше как учител по география носеше някакъв малък лаптоп в часовете и когато ни даде упражнения, започваше да си цъка на него. Други учители пък си закъсняваха, правеха си каквото искаха и то само поради факта, че авторитетът е в техни ръце. Затова изцяло против.

# 477
Образуванието ни е пълем шийт.
От време на време на места има проблясъци, но системата ги смачква.
Много голяма част от родителите се заблуждават, че в Училище учат децата, нищо подобно. Учителя си пее урока и хич не му дреме, кой кво е научил. Ако аз и съпругата ми не се занимаваме с тях, имаме двама ученика( 3 и 5 клас) , са потънали подобаващо. Много мога да пиша по темата, ноо смисъл невиждам.

# 478
Да, съгласна съм да се забранят телефоните по време на часовете. Защото учениците се разсейват и не учат. Но децата трябва да имат връзка с родителите си. Особено в големите градове. Сега в момента, и двете ми деца учат в кварталното училище, което е залепено за оградата на кооперацията ни. Ама, от другата година очаквам това да се промени. Не мога да стоя е ужас къде са, как са, понеже не разполагат с начин да се свържат с мен. Пък и друго има - много преписват на контролните. Направо, учителката тях ли оценява, или Чата оценява? Завчера учителката по английски написала забележки, че ползвали Чата да си напишат домашните. Аууу - и ученичките, и майките им - вой до небесата пред директора. А които са си писали сами, с грешки, очевидно, са били поощрени. Но, това е някаква бяла лястовица. Колко учителки ще се съгласят да си причиняват подобен ужас?? Ще им пишат оценки, и ще се приберат с по-малко главоболие вкъщи. Все пак, и те да хора. И не са длъжни да възпитават ни деца, ни родителки.

# 479
Учителите ползват телефони, защото цялата комуникация - заповеди от директор, учебна програма, графици и тн е онлайн. Да не говорим, че вече няма хартиени дневници - всички оценки, отсъствия и забележки се пишат от телефон или лаптоп.

Защо приравняване учениците с учителите?  "Щом децата няма да имат телефони, нека и учителите да нямат пък, хак да им е на простите даскали" - общо взето това е мнението на майки, които защитават своите скъпоценни отроци без да влагат грам мисъл , кое е добре за децата им.

Не виждам смисъл да се забраняват телефоните на учителите. Смартфоните вече са инструмент и част от работния процес.

А и 50-60 годишните учителки не стоят в тикток и не си правят селфита по цици за инстаграм, за разлика от голяма част от ученичките.

Плюс това учителят е възрастен, има самоконтрол и не е закърмен с телефон в ръка от 2 годишна възраст, както са масово днешните ученици.

Ако все пак учителят не си върши работата и злоупотребява, гледайки приложения за забавление в часа, то тогава да се санкционира от директор. Такива са процедурите засега и е хубаво, че така ще останат.

Моите деца казват, че класната им постоянно излиза от стаята да говори по телефона по време на час.

Общи условия

Активация на акаунт