Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 91

• 28 873
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
Момичета след прием на Утрогестан има ли такива, на които после им прилошава? Световъртеж и гадене? Благодаря предварително!

# 151
При орален прием да. При вагинален не би трябвало..

# 152
При орален прием, бях 3х2, около час след приема му директно заспивах, все едно припадам, за части от секундата усещах как ми се замайва и все едно губя съзнание. Единия път ядях и буквално ми се клюмна главата с хапката в устата, имах секунди да я глътна и след това съм заспала. Заспивах за поне час и нещо. При вагиналния нямах проблем - единственото неудобство беше, че трябваше нон стоп да ходя с ежендевни превръзки, защото малко по малко си поизтичаше, а затова и при вагинален е по-удобно с таблетките по 300мг, защото не слагах на няколко часа, а 2 вечер или 1 сутрин и 1 вечер.

Относно резултатите - с напредване на бременността предстои още повече да започнат да спадат кръвните показатели и резерви. По възможност е желателно в началото на бременността да имаш "запаси", а хемоглобин и желязо да не са в долните граници, за да може постепенно да се набавят, а не в последните седмици да са спаднали доста под нормата и да се налагат вливки и по-големи дози, при които някои имат странични ефекти, трудно усвояване за кратко време и т.н.

# 153
Нормите в лабораториите съгласно СЗО са норми да си жив. Не норми да си здрав.
Обърнете внимание, че имате още повече от половина бременност напред и тя изисква още по - големи ресурси. Които е добре да се компенсират от сега, а не когато изпаднете в дефицити дори по "норми"

Това на базата на какво? Няма какво да плашим жените заради нормалните им изследвания. Говорете с лекаря и него слушайте

# 154
Ако лекарят е в час със съвременните изследвания и медицински заключения ок, ако не е, ще им каже "всичко е в норми" без да ги посъветва да увеличат приема на месо, яйца, желязо съдържащи храни и да подбере нужните препарати.

# 155
Отново питам, на базата на какво е това? Това, че нормите били само да си жив, а не здрав, е пълна глупост - иначе щяхме всички да изпомираме с ниски стойности, а аз бях доста време с нисък хемоглобин и ето, бях жива. Има широки граници на това какво е нормално. Няма какво да плашим бременните, че нещо им има. Ако им има, лекарят ще каже и може даже да назначи лечение - например на мен ми вливаха желязо, защото по друг начин нямаше ефект.

Слушайте си лекаря

# 156
Отиваме в оффтопик, но давам семпъл пример: до 2000г нормата за глюкоза на гладно беше 5. Сега е 6, в някои лаборатории даже 6.5. Но спонсори на СЗО стават Кока кола и Нестле. Нататък се сещайте сами Wink Нормите са широко разгънати, за да не лягат върху здравните каси твърде много нуждаещи се от медикаменти. В условия на нисък и понижаващ се хемоглобин се наблюдава от косопад до депресия (привет, след родилна). За да се пускат изследвания периодически и това да се изисква дори по ЗК, значи е важно не просто човек да си каже "всичко ми е в норма", а да следи тенденциите на покачване/понижаване на показателите и да взима своевременно мерки дори в храненето както вече споменах. Един еритроцит живее средно 45 дни. Тоест пълната кръвна картина не се променя толкова бързо и лесно както в положителен, така и в отрицателен аспект. Затова е нужно своевременно да се тълкува направения мониторинг.
Ако питаха дали всичко им е в норми, нямаше да питат. То всичко им е. Тук даваме приятелски насоки от опит.
И не случайно отбелязах че зависи от лекаря, щото могат да случат на такъв като Вас дето бързо да ги отреже "всичко е в норми" няма H и L, което и без лекар се вижда. Никой никого не плаши.😉

# 157
Хубаво е да се тълкува своевременно, така е. Но от лекар.

# 158
Здравейте, момичета. Вчера бях на втора фетална морфология и ми казаха, че плацентата ми е задна, ниско прикрепена. Жената ми обясни, че има голяма вероятност да се вдигне, защото и матката ще расте още. Обаче тук четох доста мнения по въпроса и повечето твърдят, че се вдига до 20та седмица, а аз съм вече 22ра. Въпросът ми е има ли и други момичета тук с този проблем, и също дали са ги посъветвали нещо. Четох, че на повечето са препоръчали по-малко натоварвания, почти без секс, почивки, без вдигане на тежко и т.н.
П.С. не съм имала кървене до момента.

# 159
Здравейте, момичета. Вчера бях на втора фетална морфология и ми казаха, че плацентата ми е задна, ниско прикрепена. Жената ми обясни, че има голяма вероятност да се вдигне, защото и матката ще расте още. Обаче тук четох доста мнения по въпроса и повечето твърдят, че се вдига до 20та седмица, а аз съм вече 22ра. Въпросът ми е има ли и други момичета тук с този проблем, и също дали са ги посъветвали нещо. Четох, че на повечето са препоръчали по-малко натоварвания, почти без секс, почивки, без вдигане на тежко и т.н.
В коя седмица последно я гледахте? И моята е задна ниска, но при преглед в 21 г с видяхме, че е почнала да се вдига. Още не е колкото трябва, но казаха, че след като е почнала би трябвало да се вдигне достатъчно.

# 160
В коя седмица последно я гледахте? И моята е задна ниска, но при преглед в 21 г с видяхме, че е почнала да се вдига. Още не е колкото трябва, но казаха, че след като е почнала би трябвало да се вдигне достатъчно.
2рата фетална преди два дена ходих, пише 21+2 въпреки че по моя календар съм 22ра, но нищо.

# 161
Моята май за пръв път я гледаха около 15г.с. и казаха, че е предна ниска, не плацента превия, но сравнително ниско разположена и за по-крайно заключение искаха да изчакат 20г.с. Тогава (вкл. на втората фетална в 22г.с.) ми казаха, че се е вдигнала леко, вече не е опасно ниско, че да създаде проблем, но все още се водила леко ниско. На всякакви прегледи след 25г.с. вече се води предна висока, та явно в последствие е "мигрирала" още нагоре. Не са й обръщали повече внимание относно къде е разположена, качила се е до стандартно място явно. От днес съм в 34г.с. и вече й гледат само степента на зрялост.

# 162
Моята май за пръв път я гледаха около 15г.с. и казаха, че е предна ниска, не плацента превия, но сравнително ниско разположена и за по-крайно заключение искаха да изчакат 20г.с. Тогава (вкл. на втората фетална в 22г.с.) ми казаха, че се е вдигнала леко, вече не е опасно ниско, че да създаде проблем, но все още се водила леко ниско. На всякакви прегледи след 25г.с. вече се води предна висока, та явно в последствие е "мигрирала" още нагоре. Не са й обръщали повече внимание относно къде е разположена, качила се е до стандартно място явно. От днес съм в 34г.с. и вече й гледат само степента на зрялост.
Мен точно това ме притесни, че при повечето се качва там до 20-22ра седмица. Но щом докторката каза, че има шанс да се качи, се опитвам да вярвам на докторите. Ще я проследяват.

# 163
Моята със сигурност се беше покачила още нагоре след 22г.с. В 22ра се падаше някъде на нивото точно под пъпа, а сега вече е над него. Много се бях притеснила, когато ми бяха казали, че е ниско и редовно по прегледите в тях седмици питах колко "опасно" ниско е. Да, в 22ра беше вече на безопасна височина, но все още я водиха ниско, но първия път като гледаха ми казаха че се намира на няколко см от шийката/родовия канал и трябва да се проследява. На консултацията в 25г.с. просто АГ каза "предна висока, добре си е, стандартно разположение е" и приключи оглеждането къде е.

# 164
Здравейте искам да попитам най хубавата фолиева киселина ? Според вас ?

Общи условия

Активация на акаунт