Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 91

• 28 999
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
Момичета, знаете има ли причина натоварването с глюкоза, което се прави за откриване на гестационен диабет, да се прави между 24-28 седмица? И дали има проблем, ако се направи на по-късен етап, след 30 седмица?
На мен ми я направиха на по-късен етап, към края на пременноста т.е. след 30 седмица. Тогава АГ забеляза, че бебечето качва повече и коремчето му дебелее и ме изпрати на обременяване. Оказа се, че съм с гестационен диабет. Попринцип ако няма доктора някакви съмнения/притеснения няма смисъл да си правиш изледването, защото си е тежко за организма. Ако има причина, не виждам проблем да се прави и в края на бременността. Просто ти дават да изпиеш вода с глюкоза и те боцкат 3 пъти, няма нищо страшно. Най-страшното е това, че е твърде сладко и може да ти се доповръща.

# 331
Момичета, знаете има ли причина натоварването с глюкоза, което се прави за откриване на гестационен диабет, да се прави между 24-28 седмица? И дали има проблем, ако се направи на по-късен етап, след 30 седмица?
На мен ми я направиха на по-късен етап, към края на пременноста т.е. след 30 седмица. Тогава АГ забеляза, че бебечето качва повече и коремчето му дебелее и ме изпрати на обременяване. Оказа се, че съм с гестационен диабет. Попринцип ако няма доктора някакви съмнения/притеснения няма смисъл да си правиш изледването, защото си е тежко за организма. Ако има причина, не виждам проблем да се прави и в края на бременността. Просто ти дават да изпиеш вода с глюкоза и те боцкат 3 пъти, няма нищо страшно. Най-страшното е това, че е твърде сладко и може да ти се доповръща.

Благодаря за отговора. А какво последва след като Ви го откриха? Диета само ли? Четох, че в такъв случай раждането трябва да е секцио, така ли е наистина?

# 332
Аз бях с инсулинова резистентност преди да забременея, както и диабетици в семейството, така че моята ендокриноложка задължително каза обременяване с глюкоза в 6ти месец. Лекарите препоръчват в 6ти месец (към края) да се направи това обременяване, защото на повечето жени тогава им се “отключва”. Кръвната захар може да е била в норма до тогава, но изведнъж да скочи. Иначе и аз знам, че на доста бременни след 30та седмица ако лекарите забележат нещо може да препоръчат да се направи изследването.
Не знам при Пастелка как е било, но на някои дами дават инсулин, други само с диета регулират, но това е работа на лекарите те да преценят 🙂
За раждането секцио не мисля, че е на 100% задължително, просто зависи как се отразява на детето. Ако всичко е наред може и естествено. Моето АГ знае, че има вероятност да ми се открие ГД, но към момента (25та седмица) бебето и околоплодните води напълно си отговарят със седмицата и нищо не ми е говорено за секцио.

П.С. Има цели 6 теми за гестационния диабет така че може да прочетеш и там какво са писали дами, които са го имали и вече са родили 😊

# 333

Благодаря за отговора. А какво последва след като Ви го откриха? Диета само ли? Четох, че в такъв случай раждането трябва да е секцио, така ли е наистина?
Зависи какво е положението. При мен не беше много зле захарта и спазвах диета. Аз лично от опит препоръчвам секцио. Обедиха ме, че няма проблем с естествено раждане да се роди малката. Аз приех. Приеха ме за предизвикване. 12 часа страшни болки и накрая секцио. Беба се оказа твърде голяма за естествено именно заради диабета. Позната има същата история... В момента съм с инсолинова резистентност и отново спазвам диета. Важно е след като родиш да влезеш бързо във форма. Килограмите влошават положението. Част от лечението си е отслабване (въпреки че след бременност е доста трудно се налага). Вашия ендокринолог ще ви даде напътствия.

# 334
  • Благоевград
Обикновено ГД се отключва между 20 и 24 г.с. При някои жени, при които има рискови фактори, се проявява и по-рано. Колкото в по-ранен ход на бременността се диагностицира, толкова по-добре за бебето и майката.

# 335
Аз съм с инсулинова резистентност от години и моята ендокриноложка ми препоръча да направя обременяването два пъти - веднъж в 3 месец (14г.с. бях) , втория път беше сега ( 28г.с.).  Слава богу всичко е наред. Наистина е доста неприятно изследването, но е хубаво да се направи, за да се види, че всичко наред. Например моя близка го отключи в 6 месец, а никога не е имала проблем със захарта. И съответно решиха, че ще ражда секцио, защото бебето е твърде голямо. Почти 4 кг.

# 336
Аз го правих в24г.с. Моят АГ ги прави профилактично, нямах проблеми със самото изследване. Имах проблем да издържа толкова време без храна😀, но веднага след това отидохме да хапнем, така че се успокоих бързо. Бях се наплашила от всички мнения колко е гадно, мен глюкозата си ме вдигна.
Просто глюкозата е много концентрирана - доста сладка напитка всеедно, но не е кой знае какво. Мен ме дразнеше самия глад и че бях уморена от това, че не съм яла толкова часове.

# 337
Някой хора го понасят леко, други не. Мен повече ме мъчи не липсата на храна, а на вода. Че е гадно да пиеш концентрирана глюкоза разтворена в малка чаша вода... Ужас.... Ама че 3часа после не близваш нито капка вода е по - неприятно според мен.

# 338
Няма проблем да се пие вода по време на обременяването

# 339
На мен не са ми давали да пия вода при провеждането на такъв тест.

# 340
Много странно, водата не е никакъв проблем по принцип

# 341
Аз три пъти правих, в 20гс, към..25гс може би не помня точно.. и след като родих. Вода съм пила, но по мъничко, да не би да компроментирам резултата, ако прекаля.

Иначе, междудругото, първият път ми стана толкова зле като се прибрах, че бях на косъм да звъня на бърза помощ, уплаших се защото ми прималя, студена пот ме обля, разтреперих се неконтролируемо и имах чувството, че ще загубя съзнание. Усещането като да падне рязко кръвното..нещо подобно. Изядох всичко което видях около мен, сладко, солено, пих вода и ми размина. Добре че не се случи докато шофирах. Споделям евентуално ако има вероятност на някой да се случи, да имате нещо да хапнете с вас под ръка и вода задължително.

Другите два пъти нямах никакъв проблем, но и веднага след това закусвах и пих доста вода.

# 342
В Бодимед като правих обременяване ми бяха казали, че мога да пия малко вода докато чакам трите часа да минат.

# 343
Здравейте, при изследвания в 10 седмица ми излезе завишено ЦРП. При норма до 5, моят е 6.08. На лекар съм утре, но някой има ли представа да ми подскаже от какво може да е това?

# 344
Аз за всеки случай ходих с Мм - за да не шофирам така, заради глада пък и после не знаех как ще съм.
Аз пих вода. Не съм се наливама, но по някоя глътка приемах. Правих в цибалаб.

Общи условия

Активация на акаунт