Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 33 258
  • 778
  •   2
Отговори
# 105
ThedogBella, ПЕТ скенерите обикновено не са затворени като ЯМР. Тялото се плъзга през тунел, като се покрива само част от него поетапно. Покажи снимки от нета на сестра си за да види какво представлява. За другите въпроси не знам.

# 106
Здравейте, момичета. В няколко поста се засяга темата с ниските левкоцити, дано съм ви полезна с моя опит. При мен също по време на лъчетерапията паднаха под долната граница и после поне 5 месеца ми бяха ниски. Тъй като съм на верзениос, онкологът ми каза, че все ще са ниски, това е от лекарствата и просто трябва да ги следим, а ако много паднат, ще спрем в лекарството. На последните кръвни изследвания левкоцитите ми бяха в норма, малко над долната граница, но в норма. Тъй като не съм пила никакви лекарства и не съм променяла нищо в ежедневието си, се разрових да видя какво вдига левкоцитите. Моето обяснение е СПАНАК - седмицата преди изследването хапвах повечко спанак под различна форма (на салата, с ориз, на супа, лазаня, баница), а той се оказа една от храните, които вдигат левкоцитите. Така че пробвайте, сега му е сезонът, много е полезен за нашата диагноза и дано има резултат и при вас.

# 107
  • Добрич
Здравейте момичета, сестра ми мина 6те химиотерапии и в сряда и предстои първия ПЕТ скенер в Сити клиник.
Определено е доста притеснена. А има и клаустрофобия. В листовките, които са и дали, пише, че може да вземе леко успокоително. Доколкото видяхме на снимките скенера е отворен.
Но все пак да попитам - Вие ползвахте ли някакви успокоителни?
Ще съм ви много благодарна за всякакви съвети.
И още, не сме сигурни кога дават резултатите от скенера. Същия ден ли става разчитането?

Вижте снимките под публикацията, апаратът е като пръстен, не като тунел.

Линк

# 108
Момичета,  имам въпрос относно ТЕЛК решения,  днес ми беше разглеждането на документите по освидетелстването ...Резултат 50% за една година. !!!
 При все че при доказан рак на гърда първия ТЕЛК е за две години 80 %. Изхождам от тази информация...При вас как са решенията...да пусна ли и обжалване?

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 13:18 от manka mg

# 109
  • Sofia
El-e, благодаря за инфото! Лично на мен, ще ми е много полезно.

ThedogBella, аз също не се чувствам комфортно в тесни пространства. Добре, че ЯМР за гърди лежиш по корем иначе не знам ....Правила съм КТ , също е пръстен. Не съм се чувствала некомфортно. Така, че спокойно.

Manka, решението ти според мен е за обжалване. Някъде из темата имаше съвети какви са стъпките. Успех!

# 110
  • Добрич
Момичета,  имам въпрос относно ТЕЛК решения,  днес ми беше разглеждането на документите по освидетелстването ...Резултат 50% за една година. !!!
 При все че при доказан рак на гърда първия ТЕЛК е за две години 80 %. Изхождам от тази информация...При вас как са решенията...да пусна ли и обжалване?

Процентът зависи от периода след операцията. При мен, докато ТЕЛК се наканят да се произнесат мина година от операцията и съответно решението ми също е за една година, обаче в твоя случай процентите са като за петата година от операцията.

При доказан скорошен рак на гърда, НЕЛК би трябвало да се произнесе  и или да вдигне процентите или да върне в ТЕЛК за ново разглеждане.

manka mg, кога ти е била операцията?

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 14:46 от Вела

# 111

Процентът зависи от периода след операцията. При мен, докато ТЕЛК се наканят да се произнесат мина година от операцията и сътветно решението ми също е за една година, обаче в твоя случай процентите са като за петата година от операцията.

При доказан скорошен рак на гърда, НЕЛК би трябвало да се произнесе  и или да вдигне процентите или да върне в ТЕЛК за ново разглеждане.

manka mg, кога ти е била операцията?
Операцията ми беше на 10.07.2024 г.

# 112
  • Добрич
Тогава пускай жалба. Трябва да спазиш срока от две седмици от получаването на ЕР. Можеш да подадеш жалба през системата за сигурно електронно въчване, по пощата, с куриер или на място.  Нямаш право да добавяш нови документи при обжалването.

# 113
Нямам думи! Всички братя в махалата са с ТЕЛК, а с онкологично заболяване те режат. Сякаш са инструктирани да бавят, да режат, да пестят и то за сметка на тези, които с години са внасяли. Коя е тази комисия , в кой град? От Социални грижи сумата е 44,66лв от 50 до 70,99%. В НОИ коефициента също е от 50 до 70,99% -0,5. Ако след обжалването ти определят над 71% инвалидност, тогава се качваш по-нагоре в скалата.Това е минимума:
1. над 90 на сто – 115 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст
2. от 71 до 90 на сто – 105 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст
3. от 50 до 70,99 на сто – 85 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст
Може да опиташ.

# 114
Нямам думи! Всички братя в махалата са с ТЕЛК, а с онкологично заболяване те режат. Сякаш са инструктирани да бавят, да режат, да пестят и то за сметка на тези, които с години са внасяли. Коя е тази комисия , в кой град? От Социални грижи сумата е 44,66лв от 50 до 70,99%. В НОИ коефициента също е от 50 до 70,99% -0,5. Ако след обжалването ти определят над 71% инвалидност, тогава се качваш по-нагоре в скалата.Това е минимума:
1. над 90 на сто – 115 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст
2. от 71 до 90 на сто – 105 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст
3. от 50 до 70,99 на сто – 85 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст
Може да опиташ.
Комисията дала "експертното си решение " е в Габрово. Най- вероятно не четат документите...нямам друго обяснение, иначе съм и осигурена, работеща, на 43 съм с 23 години не прекъснат трудов стаж. Ще обжалвам, проверих и съм в правото си. За съжаление институциите ни са "гола вода"...

# 115
  • Добрич
manka mg, желая ти успех и дано по-бързо се произнесат от НЕЛК.

# 116
И аз съм в потрес от институциите...то бива некомпетентност,то бива цифровизация...
Днес ми се подкосиха краката,когато дъщеря ми каза,че е получила имейл,със задължения към НАП...нововъзникнали,по стари задължения...Fearful
Четох,четох...и разбрах,цитират номера на платежния документ,вкл и дата 12.24г,с която съм погасила всичко,за 6 г...и ми казват ,че трябва да ги внеса..в срок .по начин...66 реда...задължения..как да не се ошашавиш...
Пълна лудост,намерих и човек(открих,макар късно)да потвърди ,че няма никакви задължения...
Споделям,защото на мен ми коства много нерви,направо ме изтощава тази безумна битка с институциите...
Имайте предвид...

# 117
  • София

Да, за лобуларния карцином се препоръчва ЯМР, не ПЕТ КТ.  Д-р Вълкан Иванов попита по телефона д-р Виктор Йорданов и това беше неговият отговор.

На КТ също се вижда.

Предполагам, че ПЕТ КТ не може да засече добре съвсем малки образувания (под 5 мм), а фокусите може да са с малки размери.

Като стана въпрос за по-късна реконструкция, все се каня да ви питам нещо. Обръщам се най-вече (но не само) към тези, които са правили реконструкция на по-късен етап, като преди това са имали лъчетерапия.

Моя позната е с мастектомия на гърдата, мина лъчетерапия и сега и предстои реконструкция. Казали са и, че заради лъчетерапията е задължително първо да поставят мастна тъкан. Един или два пъти, като ще вземат от гърба или корема. После експандер и накрая имплант.

Въпросът ми е, всички хирурзи ли работят така, със задължителната мастна тъкан, заради лъчетерапията?

Вела, малко късно отговарям, но сега видях, че има нова тема.

Не всички работят така, при мен доц. Романски на гърда с квадрантектомия и лъчетерапия сложи директно експандери, а след 6 месеца импланти. Може би имаше значение, че мастектомията и експандера са 3 години след първоначалната операция и лъчетерапия, нямам представа. Другата гърда месец преди това мина мастектомия, без други екстри. Аз всъщност дори първоначално не исках импланти, а операция със собствена тъкан/мускул, но той каза, че не вижда откъде ще събере от мен за две гърди материал, била съм твърде слаба за това. Той много внимателно подходи с размера на експандерите и съответно на имплантите - предложи не много големи такива, за да не стане проблем точно за кожата с лъчетерапия, страхуваше се дали ще издържи с по-голям имплант. Даже извинително ми каза - Ти си с големи гърди, но ще трябва да ги направим по-малки. Аз пък се зарадвах, че ще имам по-малки гърди, цял живот съм била чашка С и Д и ми беше писнало от големи гърди, та въобще не спорих, сега ми е много по-удобно да спортувам и да не се съобразявам с големите си гърди.

# 118
Здравейте, имам няколко въпроса към миналите през трудният път слез диагнозата. Става въпрос за свекърва ми, януари след напипване си откри бучка след прегледи и биопсия беше определен инвазивен лобуларен карцинон. След това мина КТ и ЯМР на които се потвърди по Birard VI. Преди 10дни беше операцията при д-р Вълкан Иванов от който сме изключително доволни, направи мастектомия на дясната гърда и е изчистил всичко както трябва и 5лимфни възли. Но сега ни претеснява какво следва и на къде да се ориентираме. Може ли да препоръчате добър онколог за Варна и не само като цяло който има опит за България, понеже най-вероятно ще се наложи химеотерапия+лъчетерапия и хормонална???

# 119
Здравей, Авокадо67, всичко ще бъде наред Simple Smile
Ако сте от Варна д-р Вълкан Иванов обикновено насочва неговите пациенти в онкодиспансера към св.Марина, при проф.Цонев (консулта е платен, 2023г беше 100лв), но разбира се, вие можете да изберете и диспансерното наблюдение да е в откото в кв.Аспарухово към Окръжна. И двете опции според мен са ок. Аз лично, когато ми бе готова епикризата, отидох при проф.Цонев с всички документи от откриването на тумора, ехографски, хистологии, епикризата, и професора ме консултира и задвижи документите ми, за да ме диспансеризира в св.Марина. Там до седмица някъде имах протокол и минах първо лъчетерапия. В лъчето началник е проф Енчева, тя е съпруга на проф Енчев, който е един от най-добрите онко неврохирурзи в областта на глава. В лъчето работят млади хора, аз лично съм доволна, минах 30 лъчета. После имах и все още имам хормонална терапия. Следят ме там, викат ме на разни дати, пет скенер ми правят долу-горе на година, тази година ще ми е втория такъв. В общи линии това мога да споделя, но важното е че всичко е минало, свекърва ви ще е жива и здрава и всичко ще бъде наред с нея, сигурна съм.
Много здраве и успех от мен. Ако мога да съм полезна с друго, ще споделям..
Д-р Калчев казват, че е добър онколог, но не съм ходила при него, той май работи в Сити и към онкото в Аспарухово. Аз лично нямам онколог и се следя само в диспансера.
Кис ю all, babys Simple Smile
И така го усещам, но ще се допълня.. всеки усеща рака и последиците от него по различен начин.. аз лично споделям и апелирам да се споделя, защото много хора подценяват профилактиката и не се следят.. а ако се хване навреме проблема, по-лесно минава.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 23:34 от anonymous78

Общи условия

Активация на акаунт