Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 34 682
  • 778
  •   1
Отговори
# 150
Haidi, няма ден в който да не си  оставям диагнози. Страха пробължава да е все толкова голям- 7г след поставяне на диагнозата. От 6г само се следя. Този месец ще ходя на ЯМР платено, защото ми е влязла муха в главата. Страха продължава да е много голям!
В голяма степен при мен причината е, че от 4г се борим за майка ми, а там нещата не са добре.
Гледам да се занимавам с други нетипични за мен неща, за да съм заета да уча.
След диагнозата записах магистратура, смених изцяло месторабота.  Сега постоянно съм на курсове и надграждам.
Заех се с обработката на малка зеленчукова градина. Там има много за учене- кое, как, кога...
Държа мозъка зает, иначе той си измисля негови пътечки и става страшно.

# 151
  • София
Хайди, всичко ще бъде наред! Hug

Всички сме така - 9 години след диагнозата не мисля за това постоянно и не си търся винаги някакви болки, но усетя ли нещо нетипично се сещам именно за рака - че се е върнал. Не знам дали има отърваване някога от тези мисли - вероятно не, просто с времето ще се сещаме по-рядко за това, няма да го мислим постоянно. Но сме преживели травма и както ми каза психотерапевтката на дъщеря ми по повод нейният проблем, който според нея е отключен от болестта ми -  Цялото семейство сте минали през изключителен шок, всеки е излязал от тази ситуация с някаква травма и няма как да се правим, че нищо не се е случило - и ти, и мъжът ти, и детето ти. Просто трябва да работим върху това, добре е, че се виждаш с терапевт - наистина помага.
На мен това, което ми помага е спортът, йогата, ските, разходките, трябва физически да съм заета, за да изгоня този постоянен стрес. Също като ДЗ започнах да уча нов език, немски, за да е по-трудно и ангажиращо. Joy Стремя се често да се виждам с приятели /моите пък страшно много ме подкрепиха и никой не се отдръпна/, да ходим на театър, ресторанти, екскурзии. Пътуването много ме зарежда - като пристрастена съм към обикаляне по света, много лош въглероден отпетатък оставям. Grinning

Ти пък - с твоите Асат и Алат си направо слънце, аз моите съм вдигала доста повече с обикновен парацетамол или пък вино. Blush Не се вглеждай толкова много - обикновено наистина трябва да са няколко пъти увеличени, за да има проблем. Намери какво те зарежда и го прави - може да е градинарство, учене на език, пеене /ние  вкъщи взехме караоке и това са едни от най-зареждащите ни вечери, когато си правим такава - никой от нас не пее особено добре, но е прекрасна антистрес терапия, за ужас на съседите Joy/.

# 152
Здравейте! Да се включа и аз по повод лечението в Шумен. За баба и за цялото семейството беше голяма борба- борба за лекарства, борба да събираме 100 мнения и да ги премисляме кое е най-правилното. Накрая стигахме след няколко месеца до така желания таргет. Преди това направена консултация с други доктори. ПЕТ скенер не й беше пускан за 3г лечение. Поискахме си го сами. И накрая успяхме да се преборим и за него. В момента се лекува успешно там с таргетна терапия. Ходи на ПЕТ в Бургас. Няма прогресия. Пожелавам на всички много сили и търпение! Не се отказвайте! Успешна борба и само чисти скенери!

# 153
  • София
Хайди, горе главата! Всичко ще е наред сигурна съм!
Но страх винаги ще има според мен. Уж съм голям ербап, но заболили ме нещо веднага се шашкам. Въобще психиката ми не е ок определено след цялата тази гадост.
А тъпи, прости, ограничени и нетактични хора винаги ще има. Режете ги и хич да не ви пука! Както казва една позната "Да сме живи, че много здрави измряха".
Хайде лек ден, мацки и никакво предаване!

# 154
Горе главата, поне се знае какво е, и че се лекувате. Гледах интервюто с дъщерята на Гала. Ами, ако не и бяха счупили ребро, дали щеше да направи ЯМР? Да попитам и нещо за ТЕЛКА. Трябва ли да има 6 месеца непрекъснат болничен, за да се подадат документи за ТЕЛК? След болничния от операцията, кой издава последващите болнични - онко комисията ли?

# 155
До 180 ден болничните се издават от ЛКК в болницата където се лекувате, след това имате право на още 3 пъти по 60дни от ТЕЛК комисия. Общо имате право на до 360дни без прекъсване за период от две години.А за самия ТЕЛК се подават документи , когато решите , че повече няма да ползвате болнични за основното си заболяване или след 360дни болничен .

# 156
  • Sofia
Ерос, документи за ТЕЛК могат да се подадат винаги. Стига пациента да не е в болничен. Предпочитат се болничните, когато се знае, че се взимат повече пари. Само имайте предвид, че излезе ли ТЕЛК решението не могат да се ползват болнични за същото заболяване.
Болничните след операция се издават от мястото, където ще се лекува.

# 157
Ерос напиши ги.Трябва всичко да се знае.От всякъде има доволни и недоволни.Само да кажа,че в Аспарухово и Шумен рядко пращат на Пет,защото нямат,а това е важно за проследяването.Тя ако няма химио,ще ходи само на диспансер,за да й пускат кръвни и образни.Тимчева ли препоръча теста.
Една позната на сестра ми й казала, че се наложило да си иска блокчетата от св. Марина, за да ги носи в София в Трансхеликс. След няколко дни от Трансхеликс и се обадили, че на блокчетата имало 3 вида ДНК.
Преди няколко дни сестра ми отиде да си иска блокчетата - 3бр. са тези, които и казаха от Трансхеликс, че са нужни за теста. Та от Терапията и казват, че ще и ги дадат до 3 дни. Отива да ги вземе на третия ден, не можело да и дадат само 3 блокчета, трябвало да и дадат всичките, доста са и съответно са поставени в две кутии. Тръгва си тя и по пътя вижда, че на едната кутия пише, че са от 2024 година. Шок и ужас, дали са нейните. Вече имаме едно наум. Връща се, а просто били объркали годината като я пишели. Поправили я с химикал.
Ааааа, само да допълня, че на тази нейна позната /нейната операция е гинекологична/, от Трансхеликс са й казали, че това не е рак, а хематом. Та така момичета, ако са я излъгали сестра ми и аз Ви лъжа.

# 158
  • Варна
Ерос,това какво общо има с онкото в Терапията.Патологията и онкологията са в отделни згради.На сестра ми биопсията,беше в Аспарухово,за второ мнение при Калчев в Терапията,после я изпращах за мутации в Трансхеликс и в още една лаборатория,за друга мутация..Никой не каза,че има грешка.Стъклата са номерирани и като ми ги даваха от Окръжна ги проверяваха едно по едно,по списък,после аз пак ги проверявам.Грешки винаги стават,не казвам че не може.Затова биопсиите се дават за второ мнение.

# 159
Когато отидох да си поискам блокчетата от лабораторията в Терапията, за да ги изпратя за Ендопредикт в Трансхеликс поискаха да подам молба и да изчакам 4 работни дни. Неприятното беше, че реагираха като обидени. Все едно, че ще проверявам техния резултат от ИХХ. Предоставиха ми ги всичките "да си ги изпращам където искам". И аз така ги изпратих до Трансхеликс и така ми ги върнаха. Снимах си номерата за сигурност.
И сега всички проби са у мен.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 15:50 от Aelita_62

# 160
Здрасти!
Когато излезе резултата от трансхелиос ли беше, може пак да върнеш блокчетата в терапията, ако не се лъжа, те да ги съхраняват..
Аз така направих с моите блокчета, но от окръжна болница - взех си ги, после им ги върнах.
При мен резултата от Кънчев се покри с този от терапията при Калчев.
Успех, дано всичко е наред:)

# 161
До 180 ден болничните се издават от ЛКК в болницата където се лекувате, след това имате право на още 3 пъти по 60дни от ТЕЛК комисия. Общо имате право на до 360дни без прекъсване за период от две години.А за самия ТЕЛК се подават документи , когато решите , че повече няма да ползвате болнични за основното си заболяване или след 360дни болничен .

Да Ви попитам, ако сте наясно. Сестра ми още чака резултатите от теста и все още не се води никъде на лечение. Ако случайно изтече болничния от ЛК, който и дадоха след операцията, кой може да издаде междувременно нов болничен?

# 162
Аз лично се върнах на работа след операцията за времето докато ми започне лечението . Ще и издадат болничен от началото на химиотерапията/ с всяка вливка нов/ или лъчетерапията. Нека другите кажат как са процедирали като има прекъсване.

# 163
Ерос, аз процедирах така: след операцията ми издадоха болничен за 30+3 дни първоначално. Докато ми излезнат всички резултати и мина комисия болничните ми свършваха и отидох отново в болницата, където ме оперираха и ми продължиха с още 30 дни. Следващият болничен ми издадоха от болницата, в която провеждам ХТ. И така до сега. Без прекъсване са ми до момента.
Аз имам друг въпрос обаче. Следващата седмица ще ми издадат последните 25 дни (от 180) . След това кой трябва да ме изпрати на ТЕЛК, от онкологията ли ще ми дадат нещо или как се случва подаването до ТЕЛК за удължаване на болничен? Планирам да се възползвам от максималните 360 дни.

# 164
  • Sofia
LadyMillion, ЛКК дава направление за явяване на ТЕЛК. Т.е. от болницата където в момента се лекуваш.

Цитат:
При това положение имате право на 180 дни годишно болнични или общо 360 дни за 2 календарни години. След изчерпването на тези 180 дни, ако едно лице отново е с временна нетрудоспособност ЛКК има право да изпрати това лице на ТЕЛК отново за удължаване на болничните.

Ерос, ако има "дупка" от времето на изтичане от един болничен до следваща терапия/лечение и взимането на нов болничен трябва личният лекар да те изпрати на ЛКК. До колкото знам ( поне така се случи при мен) личният лекар няма право да издава болничен за заболяване, което до сега е издаван болничен от ЛКК. Единият вариант е да се върне на работа, като може да ползва платен и/или не платен отпуск до момента на започване на лечението. Другият вариант е личният лекар да я изпрати на ЛКК.

При мен се получи следната ситуация. Ползвах непрекъснати болнични от началото на юли до средата на октомври за химиотерапия. След това ми предстоеше операция, която беше насрочена за началото на ноември. За периода в който останах без болничен реших, че вместо да  отида на ЛКК, да си ползвам платен и неплатен отпуск. Болничните ми бяха прекъснати. Като това се яви плюс за мен, защото с новите болнични се започна отброяването на първите 180 дни отначало. Така от началото на ноември до сега съм в непрекъснат болничен.

Общи условия

Активация на акаунт