Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 33 316
  • 778
  •   1
Отговори
# 555
Скъпа, ХрисАни, аз имах синки, но спокойно, това е нормално, няма нищо страшно и ще мине, ще видиш Simple Smile При мен ми взеха проба от 4мм тумор, от под мишницата, успяха да вземат едва две проби, да го наречем две нишки, после стана т.н. синкав около педя по протежението отстрани на гърдата и мишницата, но мина за около месец. Не ме болеше, даже се смяхме с доктора, че ме е оформил цветно Simple Smile Всичко ще бъде наред!
На новичките искам да кажа, че съм сигурна, че ще се справите с тази борба, не е лека, но не е и трудна, борба като борба.. дух трябва, и вяра, всички в темата сме с вас, а съм сигурна, че и извън темата има кой да удря по едно рамо Simple Smile
Прегръдки от мен на всички.. кис ю all, babys!
Ps: Като почвате хормоналната, а и не само, минете през кардиолог, че аз година и малко  след старта, вдигнах 200км и сега съм на хапчета и за кръвна, луда работа Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 556
Аз започнах лазерни процедури при доктор Димитрина Николова МЦ " Вежен". Гледах едно видео с нея в Една от осем. Там има и всеки месец безплатна консултация. Все още нямам никакъв ефект, но съм направила две. Много е внимателна и мила и цените са поносими. Надявам се да има ефект, като приключа ще споделя.

# 557
Момичета, ЯМР дава с голяма достоверност злокачествено или доброкачествено е образуванието. Гледа се кривата на насищане с контраста. Ако поема бързо, прави пик и спада бързо е 95 процента злокачествено. Не знам дали го обяснявам правилно, сигурно някой лекар ще ми се смее, но доктор Йорданов нещо такива ми обясни. Един рентгенолог може да по ЯМР образа да разбере дали е злокачествено. Още нещо, много често тройнонегативен рак се бърка с фиброаденом, защото лезиите му са овални и гладки на образ. Ra,твоето има бърза крива на насищане и БИРАДС 4, което не е много добре, отивай на кор биопсия и не се страхувай, каквото ида е, хванато е рано. И не давай да те режат направо, да ти правят отворени биопсии, тънкоиглени, и каквото се сетиш. Само кор биопсия! Др. Мариела Василева прави кор биопсия, както и Виктор Йорданов, Кр. Шопов също може да видиш.
Аз имах приключения, преди две седмици започнаха отново зверски болки е главата, не можете да си представите за каква болка става въпрос....Болка до припадък, като ме простреля, и залитам. Започнах да си пия хапчетата за стрес и да чакам, ама не, продължава, и излетях на ЯМР, очаквайки нещо крайно лошо. ЯМР се оказа чист, главоболие от стрес...гръмовно, изтощително, до припадък. Sad
Друго, аз още бе съм подала документи за ТЕЛК, мина година и нещо от началото на терапията, операцията ми беше края на юни, чета че искат документи 12 месеца назад, операцията ми беше края на юни. Химиотерапията ми свърши края на май, май ще ме отрежат и нищо няма да ми присъдят, ако подам сега? Май съм закъсняла.

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 13:05 от haidi

# 558
haidi,не мисля че е фатално,закъснението ти.В момента много бързо се случват нещата с ТЕЛК.
Като документи,събери от последните скенери,хистологии и т.н., всичко,доколкото разбирам е преди,12 м.Каквото имаш от онколог,и личния пуска направление.

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 13:24 от неда2

# 559
Химиотерапията ми започна на 5 февруари и свърши на 21 май. ЯМР след химиотерапия ми е от 5 юни. Мисълта ми е, че епикризите от химиотерапията си ми преди 13-14 месеца, ама ще пробвам.

# 560
  • София
Не мисля, че могат да ти откажат инвалидизиране от телк, във всеки един момент можеш да подадеш документи за това заболяване. Сложи и някоя по-нова епикриза - от диспансер, скенер, Ямр - каквото имаш.

# 561
Haidi, във всеки момент може да се подаде за ТЕЛК, стига да не сте в болничен. Имам приятелка, който подаде 4 години след терапиите - дадоха й пожизнен 50 процента направо. Не могат да откажат при рак, доколкото знам, просто процентът е по-нисък с минаването на времето и ако няма усложнения.

# 562
  • Варна
Haidi,вземи от онкото етапна епикриза.Да не би да имаш синозит.Синът ми беше със зверско главоболие много време и не минаваше от нищо.На КТ излезе сфеноидален синузит,който е без хрема и не изтича.

# 563
  • Sofia
Haidi, не е късно за ТЕЛК. Поискай етапна епикриза там където си на диспансер, в нея е описано всичко от самото начало - терапии, операция и ако си правила генетичен тест. Всъщност етапната епикриза в повечето случаи е напълно достатъчна, поне моята лична ми каза нея да приготвя, заедно с направлението да приложа. Аз за пълнеж и да има повече документация за справка качих в медицинска експертиза всичко с което разполагам.
За ЯМР - то мога да потвърдя, че е единственото образно, което може категорично да покаже какво е образуванието, точно както Haidi го обяснява. При мен се случи именно това. Лекаря, който направи разчета беше категоричен, че става въпрос за рак, биопсията беше за да се определи какъв точно е вида.

# 564
Haidi,вземи от онкото етапна епикриза.Да не би да имаш синозит.Синът ми беше със зверско главоболие много време и не минаваше от нищо.На КТ излезе сфеноидален синузит,който е без хрема и не изтича.
Мен ми е стегната челюстта. Пръскам се от болка в двете челюсти и оттам тръгва цялата болка по главата, иначе имах налеп в синуса на ЯМР, ама аз бях накрая на боледуване със сополи като правих ЯМР. Мисля на лицево челюстен да ходя заради тия челюсти.
 Ще поискам етапна епикриза, значи. Ок, мерси много за информацията.

# 565
Haidi, потвърждавам за етапната епикриза, сега погледнах моята, която вадих миналата седмица - точно е описано всичко от началото, даже как ми е открит рака, въпреки че не е станало при тях. Но ти за всеки случай можеш да приложиш и по-старите документи, нищо не губиш, най-много да ти ги метнат настрани като ги приемат или при разглеждането да не ги прочетат.
Сложи последните изследвания непременно, макар че и тях трябва да ги пише в етапната епикриза, но да имат там бюрократите да четат, макар да е почти сигурно, че никой няма да ги погледне дори.
Аз като се явявах миналата година на комисията (още ставаше лично), човекът от комисията метна настрана всички други изследвания и прочете само абзаца с диагнозата от етапната епикриза - там където пише стадирането. Дори не отгърна другите страници от епикризата.  И погледна дали имам производствена характеристика, без да я чете. Нито разлисти ямр, скенери, нито нищо.
Така че, ако искаш да вземаш телк, подавай, сигурно няма да вземеш 80 процента, както е първите две години, а направо по-малкшя процент, но пак ще е достатъчен за пенсия, и каквито други бенефити има. 
Ако не ти е проблем за работата, направи го. (Чувала съм, че за някои работодатели е проблем.) Аз съм доволна, може да са малко пари, но поне ги получавам редовно и покриват изследванията и лекарствата.
Също така повтарям съвета, който получих тук - ако имаш само един екземпляр на епикризите и ще подаваш на хартия, направи си хубави цветни копия и дай тях. Неразличими са от оригиналите и никой не се заглежда. Те и без това веднага ги сканират и прикачват в електронното досие, не виждам защо ги вземат и на хартия, но в бюрокрацията обикновено няма голям смисъл.
Ако подаваш по електронен път няма значение.

# 566
  • Варна
В нашата болница,правиш копие на оригинала и заверяват с техен печат на регистратура.Така пуснахме за Телк.

# 567
Моят работодател ще ми направи Производствена характеристика, много са внимателни и разбрани.
Извинявайте, че питам, ама колко долу горе е прословутата пенсия, знам че са лични неща,де. Поне 600-700 лв взимат ли се? Мен ме осигуряват на пълна заплата и съм със 17-18 години стаж. Друго какво има като облечения, повече отпуск, знам че се влиза по забележителности безплатно или с намален билет. В чужбина важи ли това с облекчението по музеи и прочее?

# 568
Моят работодател ще ми направи Производствена характеристика, много са внимателни и разбрани.
Извинявайте, че питам, ама колко долу горе е прословутата пенсия, знам че са лични неща,де. Поне 600-700 лв взимат ли се? Мен ме осигуряват на пълна заплата и съм със 17-18 години стаж. Друго какво има като облечения, повече отпуск, знам че се влиза по забележителности безплатно или с намален билет. В чужбина важи ли това с облекчението по музеи и прочее?
Haidi, моят случай е по различен. ТЕЛК-а ми е 100 %. Стаж имам над 36 години. Инвалидната пенсия, която ми дадоха е малко над 2000лв. Това не може да ти е ориентир, но от други познати, горе-долу като теб, знам, че поне към 1000 лв. получават.
Отпуската започва от 26 дни.
За чужбина не знам какво трябва да имаш, за да ползваш привилегия. Някой беше споменал за карта от съюз на инвалидите.

# 569
  • Варна
Haidi,сестра ми взема със 100% Телк,666лв,но едва събра 5г.стаж.Друга позната пак 100% Телк,почти 1000.Има някакви %.Мисля,че Вела може да обясни.Безплатна винетка,талон за паркиране,ако си 1група,теглиш 50% от второто пенсионно.

Общи условия

Активация на акаунт