Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 33 274
  • 778
  •   1
Отговори
# 570
  • Русе
Мисля,че размера на пенсията зависи от определения процент инвалидност а не от стаж и заплата, аз вземам 702 лв при 74%

# 571
Пенсията е много относителна - то се взима предвид стажа и осигуровките. Изчислява се прогнозна пенсия към дадения момент и после се умножава по коефициент който зависи от %та ТЕЛК и това вече е крайния размер който ще се намали ако %та ТЕЛК се намали след няколко години (живот и здраве)

# 572
Аз имам 15 години стаж, но тотава заплатите бяха много малки. Пенсията ми при 80% инвалидност е 609 лева.  Предполагам, че сега като ми намалят процента, ще падне на 400.
Плюс това има 90 и няколко лева от социалните месечно, безплатна годишна винетка, талон за паркиране на инвалидни места и моята половина от данъка за колата е с намаление. Може би има някакви данъчни облекчения и за жилище, но не съм проверявала.
За мен тези пари са добре дошли, защото постоянно има някое платено изследване, което трябва да направя, въпреки уж изцяло безплатното ни здравеопазване
Майка ми казваше, че който не е доволен на малкото, няма да е доволен и на многото, така че аз съм доволна.
Дано само не ми забавят много новото решение, въпреки че е моя вината, че не подадох в тримесечния срок

# 573
Пенсията за инвалидност зависи от процента инвалидизиране; от годините стаж; от размера на осигурителния доход
С карта от Съюза на инвалидите влизахме безплатно аз и придружител навсякъде в музеите в Италия и Испания.
Карта за Градски транспорт с намаление, безплатна винетка, 50 процента от данък сгради на основното жилище, помощ от социалните, 2 пътувания в двете посоки с влак, отстъпки за кино, театър, концерти.

# 574
  • Добрич
Размерът на пенсията за инвалидност зависи първо от процентите (групата), определени в ЕР на ТЕЛК. При 5 години стаж има минимална сума:

От там нататък се определя индивидуален коефициент, който зависи от осигурителния доход и годините стаж. Майчинството също се брои за стаж, в случай, че не влиза в трудовата книжка се носят актовете за раждане на децата.

Помощта от АСП е:

От лятото размерът на пенсиите леко се вдига:

Картата от Съюзана инвалидите (плаща се членски внос) е международно призната и дава намален или безплатен вход на много места :

За други отстъпки (карта за градски транспорт, данък на жилище, намалена такса за лична карта и шофьорска книжка, винетка, син стикер за паркиране, данък за автомобил (до 160 к.с. и до 2000 куб.см)  се изисква копие от ЕР на ТЕЛК
Има и необлагаема сума за ДОД - 7920 лв, която важи за цялата година, независимо от датата на ЕР. Може да се върне чрез работодателя (най-добре), а може и чрез декларация в НАП.

Допълвам,  ако сте били регистрирани  в Бюрото по труда и сте получавали обезщетение, също се брои за стаж. В случай, че не ви го пише в трудовата книжка (преди не ги пишеха) си вземете и удостоверение за стажа от Бюрото по труда.

В Добрич членската карта за Съюза на инвалидите се дава на момента.

Платеният отпуск е поне 26 дни.

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 18:00 от Вела

# 575
Пенсията за инвалидност зависи от процента инвалидизиране; от годините стаж; от размера на осигурителния доход
С карта от Съюза на инвалидите влизахме безплатно аз и придружител навсякъде в музеите в Италия и Испания.
Карта за Градски транспорт с намаление, безплатна винетка, 50 процента от данък сгради на основното жилище, помощ от социалните, 2 пътувания в двете посоки с влак, отстъпки за кино, театър, концерти.
GERy@K, как се вади карта от съюза на инвалидите ?

# 576
Трябва да намериш местния клуб на инвалида и да се свържеш с негов координатор. Плащаш първоначална такса + годишен членски внос, даваш 2 снимки и чакаш около седмица за издаването. Аз отидох в централата в София ( до офиса ми е Simple Smile ) Дадоха ми два телефона за хора, отговарящи за моя квартал.

# 577
  • София
Може и просто ТЕЛК решението да се преведе от преводаческа агенция и да се носи в чужбина, вместо карта от съюза на инвалидите. В Европа навсякъде почти е безплатно /вкл. за придружителя/ в музеите/забележителностите, или пък със сериозна отстъпка. Освен това е изключително удобно, че никъде не чакаш по опашки, а отиваш на вход за disabled и влизаш веднага, защото опашки има доста, дори и да си с някакъв времеви слот букнат за влизане. Талон за паркиране също е доста полезен в ЕС.
При висок осигурителен доход и дълъг стаж пенсията е повече от прилична, не бих се отказала от нея.

# 578
Да се похваля или оплача (или и двете), че набързо си разчистих гаредероба. 
Оказа се, че 80% от дрехите ми заминават, защото съм дебела. Качих десет килограма покрай терапиите и емоционалното хранене и нямам волята да ги сваля. Cry
И нещо само за хвалба - изхвърлих ризата, с която ходех на терапиите. Пазех я, защото беше много удобна за вземане на кръв и вливане в порта, ако пак се наложи, но реших, че няма да я пазя повече.
Просто трябва да променя това, което ми докара рака и ризата е малка стъпка към това. Blush

# 579
Здравейте, по отношение на сумите за ТЕЛК, леля ми е с други заболявания, но са й определили 54%. Сумата й за получаване е 904лв. А другата ми леля също е с ТЕЛК, нейния процент не зная, тя претърпя инсулт, но тя получаваше освен всичко друго и енергийна помощ. Макар, че енергийната помощ мисля е с подоходен критерий.

# 580
Момичета, какво значи етапна епикриза?

# 581
Етапната епикриза съдържа синтезирана информация,относно диагнозата и етапа на лечение,терапия и моментно състояния.Тя е за определен период..
След болнично лечение,издават епикриза,която също може да се ползва като документ за пред ТЕЛК.,ако е от по-скорошен период.

# 582
Здравейте! Извинявам се предварително за може би странният ми въпрос. Опасно ли е наистина приемането на жълт кантарион ( става въпрос за жълт кантарион в хранителна добавка, а не самостоятелно, в малко количество ), при диагнозата рак на гърдата или предразположеност към нея?

# 583
  • Варна
Дори на листовките на лекарствата пише да не се приема жълт кантарион и грейпфрут.

# 584
  • Sofia
Stefani^, особено когато е в хранителна добавка е крайно нежелателно. Там концентрацията е много повече, отколкото ако приемаш под формата на чай. Жълтият кантарион и грейпфрута правят взаимодействие с лекарствата и това може наистина да е опасно. По време на активна терапия не трябва да се взимат никакви хранителни добавки или имуностимуланти, всичко нужно трябва да се набавя от храната.

Общи условия

Активация на акаунт