Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 33 177
  • 778
  •   1
Отговори
# 720
  • Sofia
Opossum, отлична гледна точка! Много ми помогна! Това, че болестта ни е и в главата е много точно казано. Мисля, че реших какво ще направя🙂.
Katty D, нямам съобщение от теб. Може би е отишло при друг🙂.
Дами, благодаря ви за изказаните мнения и помощта! Бъдете здрави!

Корморан, сега ще погледна какво се е случило. В общи линии бях писала да ми пишеш когато имаш готовност за доставка.

# 721
Здравейте, искам да попитам нещо относно предоперативна ХТ. Майка ми е с РМЖ, хормонозависим на естроген, her2low++, her се води отрицателен, тя е в менопауза. Двама различни онколози (в Сердика и в Надежда) предлагат еднакви  терапии като лекарства, но с различен темп на вливки.
Едната схема е 4 вливки цикл0флоф@мид и епирбицин през две седмици и 12 вливки всяка седмица на п@клитаксел. Другата схема се различава, че паклитаксел е отново през две седмици. Някой може ли да сподели мнение?

# 722
  • Sofia
Здравейте, искам да попитам нещо относно предоперативна ХТ. Майка ми е с РМЖ, хормонозависим на естроген, her2low++, her се води отрицателен, тя е в менопауза. Двама различни онколози (в Сердика и в Надежда) предлагат еднакви  терапии като лекарства, но с различен темп на вливки.
Едната схема е 4 вливки цикл0флоф@мид и епирбицин през две седмици и 12 вливки всяка седмица на п@клитаксел. Другата схема се различава, че паклитаксел е отново през две седмици. Някой може ли да сподели мнение?

Първо да пожелая на майка Ви леко да премине през терапията, до пълно излекуване.

Ако паклитаксела се влива на две седмици дозата е по-висока и са общо 4 курса. Това, ако позволява общото състояние на пациента и разбира се му понася тази дозировка. Реално в края на терапията се прием еднакво количество лекарство с различен темп на приемане.

Аз бях на тази - 4+4 в болница Надежда предоперативно. 

Каквото и да изберете в крайна сметка докторите, ще се съобразят с общото състояние и кръвните показатели и според тях, ще назначат колко курса да се направят. Дали да са 12 по-леки или 4 по-силни.

Не знам как е в Сердика, но в Надежда преди всеки курс задължително ти правят кръвни изследвания, ЕКГ и консултация с лекар.

# 723

Първо да пожелая на майка Ви леко да премине през терапията, до пълно излекуване.

Ако паклитаксела се влива на две седмици дозата е по-висока и са общо 4 курса. Това, ако позволява общото състояние на пациента и разбира се му понася тази дозировка. Реално в края на терапията се прием еднакво количество лекарство с различен темп на приемане.

Аз бях на тази - 4+4 в болница Надежда предоперативно. 

Каквото и да изберете в крайна сметка докторите, ще се съобразят с общото състояние и кръвните показатели и според тях, ще назначат колко курса да се направят. Дали да са 12 по-леки или 4 по-силни.

Не знам как е в Сердика, но в Надежда преди всеки курс задължително ти правят кръвни изследвания, ЕКГ и консултация с лекар.
А как Ви понесе тази терапия, доведе ли в крайна сметка до операция?

# 724
  • Sofia
Имайте предвид, че при хормонален рак малко вероятно е да изчезне тумора напълно, особено ако е големичък. Може да се консултирате с хирург за поставянето на клипс за маркиране, та ако изчезне да се знае къде е бил. Целта  е да го смали, за да има по-малка площ за премахване и да стопира разпространяването към лимфните възли. Специално при мен от 4см. го смали на 2см. и операция имаше. От моя гледна точка терапията помогна и беше най-доброто решение. При тумори над 2см. тази терапия е задължителна. Тя спомага да се проследи ефективността, да спре разпространението.

А що се отнася до понасянето. Всичко се понася, стига да се въоръжиш с вяра и търпение. Да, не ти е много добре. Малко или много ти е лошо, болки в тялото и други екстри, но всичко минава след приключване на терапията.
Премедикацията е много добра ( това са препаратите, които включват при самото вливане на лекарствата, за да не ти е лошо).
Пада косата, може и веждите и миглите също да паднат, но всичко е до време. Малка цена, която плащаме за да се излекуваме. Колкото и трудно да се вижда в началото, всичко се преминава. Много е важна подкрепата на близките. Насърчението и непоклатимата вяра, че това е просто един лош етап, който ще премине. Отчаянието и мрачните мисли  трябва да си заключите и да не им давате изява.

# 725
Здравейте, искам да попитам нещо относно предоперативна ХТ. Майка ми е с РМЖ, хормонозависим на естроген, her2low++, her се води отрицателен, тя е в менопауза. Двама различни онколози (в Сердика и в Надежда) предлагат еднакви  терапии като лекарства, но с различен темп на вливки.
При дъщеря ми схемата и препаратите,бяха същите, абсолютно,едно към едно,понесе ги сравнително добре.Вливанията всяка седмица се понасят по-леко,така твърдят онколозите
Кати ви е обяснила всичко,в детайли.
В общи линии,много индивидуално е всичко.Но до колкото разбирам ви вълнува какъв да е режима на вливане(на бялата химия).Ефекта ще е един и същ,вероятно седмичния режим ще е по-лек за понасяне.
Успех и сили,пожелавам!

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 17:23 от неда2

# 726
Здравейте, искам да попитам нещо относно предоперативна ХТ. Майка ми е с РМЖ, хормонозависим на естроген, her2low++, her се води отрицателен, тя е в менопауза. Двама различни онколози (в Сердика и в Надежда) предлагат еднакви  терапии като лекарства, но с различен темп на вливки.
При дъщеря ми схемата и препаратите,бяха същите, абсолютно,едно към едно,понесе ги сравнително добре.Вливанията всяка седмица се понасят по-леко,така твърдят онколозите
Кати ви е обяснила всичко,в детайли.
В общи линии,много индивидуално е всичко.Но до колкото разбирам ви вълнува какъв да е режима на вливане(на бялата химия).Ефекта ще е един и същ,вероятно седмичния режим ще е по-лек за понасяне.
Успех и сили,пожелавам!
Дъщеря Ви е била на схемата 4+4 ли? И къде е била, в Надежда? Благодаря отново!

# 727
Дъщеря ми се лекува в САЩ,схемата беше 4/12.
4 на 2 седмици,а 12 ,всяка седмица.

# 728
Количеството химия, което ще получи е едно и също. Някой казват, че когато е  всяка седмица се приема по-добре от пациента. Преди 7г доктора ми каза, че така имало по-добри резултати. Аз за себе си прецених, че всяка седмица няма да го понеса ходенето по болници и избрах 4 вливки на 21дни.
Майка беше всяка седмица, на нея не й предложиха вариант на 21дни.

# 729
Момичета (и момче), стискайте палци за скенера, моля! Hands Pray
(Казах за проблема със стягането в шията и ми назначиха скенерът да бъде и на шия и глава.)

# 730
  • Варна
Чакаме добри резултати.Hands Pray

# 731
Току що минахме и ние ПЕТ скенер. Вече започва чакането...

# 732
Момичета, може ли да разкажете как минава комисията. Примерно всяка сряда е.Викат те в деня и пред теб разискват какво ще се прави, или те викат като вече са решили какво ще е лечението от предната седмица?

# 733
  • Sofia
На всички със скенери пожелавам чисти резултати.

Sun, зависи от болницата. При мен беше така, че ми казаха какво е лечението и след това излезе онкологичното решение от комисията.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 12:47 от Katty D

# 734
Ох, ново усложнение при мен.
Запушил се е портът. Cry
Дойде да го види д-р Атанасов от хирургията (не ми го е слагал той, а доц. Григоров).
Каза, че трябва да се махне, но не е спешно. Питах го дали може след 6 месеца, каза че няма да имам никакви проблеми, просто не трябва да се ползва и да се пипа.
Обаче мен ме е страх, нали уж трябва да се промиват редовно.
Питах го за промиването, той каза, че се промиват само ако се ползват.
И така, в петък трябва да летим и аз не знам какво да направя.
Да рискувам ли да тръгна и да го махна след 6 месеца или да остана и да ми изгорят билетите и плановете.
Ще се побъркам.... Cry

Общи условия

Активация на акаунт