Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 33 181
  • 778
  •   3
Отговори
# 75
  • Sofia
Калпазанка, на КТ и ЯМР се вижда лобуларен. На ехография може да се види сянка, която да подскаже, че е нещо злокачествено.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 20:49 от Katty D

# 76
  • Добрич
Моят лобуларен карцином се видя от трима хирурзи на ехограф. И тримата смятаха, че е злокачествено образувание, но и тримата видяха само най-голямото образувание. Чак на ЯМР "светнаха" още няколко фокуса.

# 77
  • София
Вела, да това ми го обясниха, а и аз доста четох по въпроса. Затова и при мен решението трябва да е сега. Ако ще правя реконструкция, сега трябва да кажа, точно защото съм много слаба и смятат че после няма да има възможност да изнамерят кожа за бъдеща реконструкция, а за мастна тъкан да не говорим. Попитаха ме има ли шанс да надебелея до операцията, защото съм нямала никаква мастна тъкан.

По повод твоя въпрос, това което прочетох, по повод моите терзания и търсения, правят присаждане на мастна тъкан от корем и гръб преди експандера, в случаите когато предишната операция е така направена, че е отстранен гръдния мускул при мастектомията.  Твърди се, че съвремените мастектомии се правят сега без отстраняване на гръдния мускул. Използват често поставяне на мастна тъкан, не е задължително, но е силно препоръчително, за да се подобри еластичността на кожата, която е влошена заради лъчето, увеличаване на дебелината на тъканта, подобряване на васкуларизацията и заздравяването. Може да не се прави, ако по преценка на хирурга кожата е в добро състояние, има достатъчно мека тъкан за безопасно разширяване.

Това е и причината поради която аз за себе си реших да слагам имплант, въпреки че може да се наложи лъче, което да предизвика капсулна контрактура, която ми обясниха, че ако след това стане тежка (3та фаза), ще се наложи да я обелят.

Но вероятно е въпрос и на хирург и на виждане за нещата. Поне аз обикаляйки хирурзите стигнах до този извод. Така, че задължително още поне едно мнение.

Това което съм написала е резултат от моите търсения и четения по случая, нямам личен опит все още.
Просто аз много се чудех да слагам ли сега имплант или да изчакам да мине лъчето и тогава.
И да ви призная и едното и другото си имат своите плюсове и минуси.

# 78
Мимаче, много ти благодаря за изчерпателния отговор.Blue HeartFlowers Hibiscus
Аз все още нямам план за лечение. Избрала съм клиника и имам предварително мнение от стоматолозите, но то е само по панорамна снимка. Проучвам възможностите за системите All in 6 или All in 4, за да минимизирам метала в устата си. Но не знам дали и наличието дори на един имплант не е пречка да се направи ЯМР, ако се наложи. За ПЕТ и обикновен скенер мисля, че няма да е проблем.
Аз съм тройно негативна и нямам хормонална терапия, та страничните ефекти  от нея ги няма. Но пък съм на възраст, на която проблемите с костите се обаждат.
Ще трябва да взема някакво решение, защото алтернативата е подвижни протези, което хич не ми се иска.

# 79
Само ще кажа, че моят извод за 15 години работа е, че каквито и хубавини да правим, по-хубаво от истинското няма. Аз го усещам и с гръдните импланти. От панорамна снимка абсолютно нищо не може да се планира за импланти, трябва триизмерен скенер за обем на костта. Имплантът не е панацея за загубени зъби и ако човек си има свои, най-добре да си ги пази и ползва до дупка. Някой нагоре спомена за шина и ямр, има шини, които са от кевлар, не са метални. Има варианти при налични зъби. Това, което правят в Турция с имплантите е много крайно и рисково. Освен това all on 4 гарантира носенето на протеза в период най-малко от 3 месеца преди да се направи неподвижното.

И все пак, едно хубаво нещо, в не толкова хубавото нещо е, че поне няма хормонална терапия и объркване на хормони, витамини, микроелементи и тн и съответно шанс за една хубава щастлива усмивка с импланти или без.

# 80
Момичета, изчетох Ви на един дъх ! Опосумче, благодаря за темата. Напълно споделям всичко писано за отношението на хората, гледам да не им обръщам внимание - най-вече на прекалено съжалителното отношение, което дразни. Но най - много съм впечатлена, възмутена от хора, които ме избягват като чумата - предимно мъже, жените / очевидно защо/ са по- солидарни.  Имам двама колеги от офиса, които спряха да разговарят с мен, от далече ме заобикалят и ме гледат като полезно изкопаеми- чак ми е смешно. Напълно разбирам Мимачето, като пациент винаги съм била дисциплинира, за да може лекарят/ зъболекарят да си свърши добре работата. И един въпрос към Мимаче - може ли лазер за лекуване/ свиване на джобове по време на таргетната терапия с Херцептин и перджета ? Относно операцията- Orange flower, аз бях с квадрактомия и нечисти резекционни линии, после още 1 операция. Така съм рязана, че ще е трудно с имплантите. Преди лъчетерапията бях в Панагюрище при лекарите, които работят с док.Хатър- казаха ми да отида 3 м.след лъчето. Не съм ходила, миналата седмица бях на ехограф при В.Йорданов и използвах възможността да си направя консултация с док.Зарампукас в Аджибадем, защото ми го препоръчаха. Според него не по- рана от 1 г.от лъчетерапията може да се обсъжда слагането на импланти, сега е много рано. Но ще е трудно, защото гърдата ми е наполовина. Явно ще бъде сложно, а искам и реконструкция на другата гърда. Въпреки, че имам част от болната гърда, все си мислех, че може да се сложи малък имплант, но явно ще трябва и мастна тъкан и първоначално да съм с експансендер. Coral,вероятно сме били при една и съща перукарка в Пловдив. И на мен изпращаше снимки- първоначално перуката изглеждаше като моята коса чуплива, но се оказа навивана, струваше 1600 лв. и на всеки 3 седмици ми правеше безплатна поддръжка. Цветът е ок,  но има толкова много коса, че си личи да не е моята, за хората които ме познават. За непознатите съм ок, не си личи. 5 м. след последното подстригване ще съм решила да хвърлям перуката, но ме притеснява, че отпред почти нямам бретон, расте основно на горе. Перукарката ми предложи да ми направи допълнителен бретон за 400 лв, но не знам дали има смисъл да ги давам. В Интернет има бретони за 60 лв, но не им знам качеството, ще питам в Магама.

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 10:33 от Vinci

# 81
Направо ме стреснахте. Аз си мислех, че като се следя два пъти годишно с ехограф при различни лекари (щот единия може да ни види), съм си вързала гащите Sad
То като чета, май нищо не е 100% сигурно.
Ще си направя ЯМР за всеки случай, дано Господ ни пази!

# 82
  • Sofia
При мен пък проследяването с ЯМР отпада с двустранната мастектомия. Остават само КТ и ПЕТ скенер.

За ехографията, и друг път съм казвала, че само опитни лекари могат да използват това средство. За всички останали с претенции за знания, а опит нулев трябва да им се отнеме това право.

# 83
Здравейте, имам административен въпрос. Ситуацията е следната.
Имам записан час за ПЕТ скенер. Въпроса ми е от къде да взема направление. Трябва да е от болницата, където минах комисия и където ще се лекувам или може всеки друг онколог да ми издаде направление за скенера.
Работата е там, че на първа консултация ходих в Дървеница и там минах комисия и те ми записаха час за скенер. Но не ми пуснаха направление за скенера. Сега имам направление за онколог и мисля да отида в Болница Надежда за второ мнение.
Мога ли да искам направление за пет скенер от доктора в Надежда, при положение, че комисията ми беше в Дървеница и там ще започна лечение (вече имам насрочена първа вливка).
Ако не може... Тогава обратно в Дървеница с направлението за онколог което имам и те да ми пуснат за скенер, и направлениеро изгаря и няма да мога да се възползвам от него за да направя  втора консултация по НЗОК и ще трябва да е платена
🤔
Благодаря

# 84
Здравейте, имам административен въпрос. Ситуацията е следната.
Имам записан час за ПЕТ скенер. Въпроса ми е от къде да взема направление. Трябва да е от болницата, където минах комисия и където ще се лекувам или може всеки друг онколог да ми издаде направление за скенера.
Работата е там, че на първа консултация ходих в Дървеница и там минах комисия и те ми записаха час за скенер. Но не ми пуснаха направление за скенера. Сега имам направление за онколог и мисля да отида в Болница Надежда за второ мнение.
Мога ли да искам направление за пет скенер от доктора в Надежда, при положение, че комисията ми беше в Дървеница и там ще започна лечение (вече имам насрочена първа вливка).
Ако не може... Тогава обратно в Дървеница с направлението за онколог което имам и те да ми пуснат за скенер, и направлениеро изгаря и няма да мога да се възползвам от него за да направя  втора консултация по НЗОК и ще трябва да е платена
🤔
Благодаря
  В този случай, доколкото разбирам часът за ПЕТ скенер е записан от лекар в Дървеница, тогава аз щях да питам там дали ще ми издадат направление за ПЕТ скенера и кога. Няма логика да записват час и после да не дават направление, освен ако погрешно съм разбрала и те са планирали обикновен скенер. Ако се окаже, че от Дървеница няма да издадат направление за ПЕТ скенер, тогава бих използвала направлението за онколог, но бих отишла при онколог, който работи в болницата с ПЕТ скенер. От опит знам, че в повечето случаи онколозите дават направления за изследвания, които се правят в техните болници. Нямам представа как е в Надежда, трябва да кажат момичета, които са там.

# 85
Мога да използвам направлението в Дървеница.
Но идеята ми беше хем да го ползвам в Надежда за консултация (тъй като имам записан час) хем от там да взема направление за Пер скенер.
Иначе си губя направлението за конслултация в Надежда, ако отида в Дървеница и го ползвам там.

# 86
Мога да използвам направлението в Дървеница.
Но идеята ми беше хем да го ползвам в Надежда за консултация (тъй като имам записан час) хем от там да взема направление за Пер скенер.
Иначе си губя направлението за конслултация в Надежда, ако отида в Дървеница и го ползвам там.
Предположих, че вече имаш онколог в Дървеница след като вече си правила консултация там и са записали час за ПЕТ скенер - при това положение би следвало да издадат и направлението за ПЕТ скенер и няма смисъл там да се използва направлението за онколог. Само хубави неща съм чувала за Надежда, правила съм консултация с проф.Щерев и съм му благодарна, чела съм и добри неща за док.Мила Петрова,  бих им се доверила за лечението. Но не знам дали в Надежда със сигурност ще ти дадат направление за ПЕТ скенер, знам, че там имат обикновен скенер и пращат на него, разбира се и пращат на ПЕТ скенер, но не мога да кажа дали винаги. Тоест, според мен, отивайки в Надежда не може да разчиташ, че със сигурност  ще ти дадат направление за ПЕТ скенер. Например за Пловдив в Пълмед са склонни да дават - док.Апостолова ми даде веднага миналата година, преди известно време док.Славов и той ми каза, че ще ми даде - според мен дават направление, защото се касае за скъпа инвестиция на болницата със закупуване на ПЕТ, която трябва да се избие с пари от направленията, колкото и комерсиално да звучи.Поради това писах, че ако целта е да се вземе направление за ПЕТ, то трябва да се търси лекар от болница, която има ПЕТ скенер.

# 87
  • Sofia
Еyeswideopen, в Надежда нямат ПЕТ скенер и ако там, ще се прави чакането е дълго, защото пускат заявка към другите болници и за да пуснат тази заявка трябва да се лекуваш при тях. За КТ няма проблем, но отново там трябва да си на лечение. Аз бих ползвала направлението за консултацията и бих попитала какъв е реда в Дървеница. Ако трябва, ще си поискаш още едно направление от личният лекар. Другият вариант е да си платиш прегледа за консултацията, а пък направлението да ти е за Дървеница.

# 88
Пет скенера ще ми е в Сити клиник.
Там исках и там ме записаха. Сега казуса е как да процедирам с направление.
Искам с едно направление да мина и консултация и да взема такова за скенер.
Ама щом има риск в Надежда да не ми дадат, по-добре май да си платя там консултация, а в Дървеница да им искам за скенера.

# 89
  • Sofia
Мога да ти дам пример, за да си направиш сметка. Лекувам се в Надежда, химиотерапия и сега там са ми контролните за хормонална и таргетна. Един път не са ме изпратили на ПЕТ скенер за цялото това време. Когато трябваше да си направя ЯМР преди операцията трябваше да си го платя, защото чакането не ме устройваше. В Надежда нямат нито ЯМР, нито ПЕТ и е сложно и се чака.
Щом ти е в Сити за кога ти е часа? Можеш да говориш с личната за още едно направление.

Общи условия

Активация на акаунт