Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 88

• 33 143
  • 778
  •   1
Отговори
# 60
Относно зъбния камък... Каква е връзката между това заболяване и профилактика на зъбите?
Мислих си да почистя зъбния камък и ако се наложи някоя пломба след като почна лечението.
Още не съм почнала. Да бързам ли да записвам час преди да почна с хемията 🤔

# 61
  • Добрич
orange_flower, моят тумор беше в едната гърда, лобуларен и мултифокален. Направих двустранна мастектомия с едномоментна реконструкция и сентинелна биопсия при д-р Хатър.

Четох за доста случаи, когато туморът на по-късен етап се появява в другата гърда и реших,  че най-добрият вариант е двустранната операция.

Скрит текст:
Д-р Хатър е внимателна и отзивчива.

Всички в отделението са много мили, освен това е много чисто.

На първия преглед Д-р Хатър показва снимки на дами с подобни гърди след операцията (без главите).

Няма бези от конци, само от срязано.

Имплантите се поставят под гръдния мускул и дълго време се получават крампи.

Сетивността на гърдите се нарушава.

Болки не съм имала, само в деня на операцията, но търпими. Слагат обезболяващи през цялото време и изписват после лекарства.

Имплантите ми са Мотива, ергономични,  доживотни,  с 10 години гаранция.

Гърдите стоят добре и естествено.

След операцията има голямо пазене. Ръцете не се вдигат по-високо от главата,  не се подпира на тях, не се замахва. Става се само с коремната преса. Спи се по гръб дълго време, в началото в  полуизлегнато положение.

Вдига се максимум 500 г. на ръка.

Слага се специален сутиен,  а после се носят сутиени без банели.

Първата баня е три дни след изписването.

Актувен шофьор съм, но първият месец не успях да шофирам (колата ми е с ръчна скоростна кутия).

В общи линии е това.

# 62
Мимаче, може ли да те попитам нещо професионално от твоята компетенция?
Ще го напиша тук в скрит текст, защото може да касае и други мацки.
Скрит текст:
Преди лечението ми (2022 г.) имах идеални като фасада и здравина зъби, но с леки наченки на пародонтоза. Не знам дали от агресивното лечение, но за няма и три години положението драстично се влоши. Клатят ми се вече два зъба, а мъката с почистването в джобовете няма и да я споменавам. Фасадата все още ми е наред, обаче аз си знам как се храня, какъв дискомфорт ми причиняват тези клатещи се зъби и дали няма да глътна някой в съня си Laughing
Обмислям сериозно поставянето на импланти, но това което ме тревожи е дали наличието на метал в челюстите ми няма да е проблем при бъдещи образни като ЯМР например?
Чух мненията на двама имплантолози, но ми се ще откровено да ми каже някой от "нашия клуб" как точно стоят нещата. Че няма страшно и мога смело да предприема тази крачка.
Относно отношението на околните, аз изобщо не ги отразявам.  Промених се доста и станах безцеремонна към нетактични и излишно загрижени за бъдещето ми хора. Посичам ги на момента и то доста грозно, когато ми предлагат нежеланото си съчуствие, което лично на мен ми действа по-депресиращо, отколкото да се направят, че не знаят. Слава Богу не  е често, защото точно заради това, да не съм груба с хората, изключително малко хора знаят какво ми се случи.
Като всеки тук и аз редуцирах рязко кръга на хората, които съм допуснала близо до себе си.
Ей тука слагам  един текст, на който попаднах малко след диагнозата. Много се припознах и си го препрочитам често Simple Smile
Скрит текст:
"Цял живот човек тича...
Тичаш за децата.
Тичаш за къща.
Тичаш на работа.
Тичаш след много ненужни неща.
Бързаш да сколасаш.
Не спиш...
Гониш автобуси,
Гониш срокове,
Гониш времето...
Излезе един голям камък и те спъне, па се спреш...
И тичаш вече в обратната посока...
Тичаш по доктори.
Тичаш по болници.
Тичаш за илачи и цярове.
Тичаш за надежди.
Все тичаш...
С малко късмет се измъкваш цял.
Е, поопърлен разбира се, с обгоряла душа от тичане, но жив!
Правиш 100 кръга в кръговото си житие
и... си сядаш на задника.
Вече не тичаш.
Не бързаш.
Нищо не гониш.
Децата големи. Къщата също, но живееш само в една стая.
Не ти се работи толкова, свършил си я всичката...
Колкото можеш...
Колкото-толкова...
Утре ако е живот и здраве пак!
Не поглеждаш часовника, какво да му гледаш - часовник като часовник.
Гледаш да се насладиш на това, което имаш - слънце, двор, градинка и няколко животинки, които те обичат...
Имаш хляб,
Имаш подслон, Имаш и хора, които те обичат.
Дърпаш чертата...
Що е било това тичане толкова?...
И защо не си се спрял?!
Защото е трябвало да се спънеш и да разбереш, че не всичко е тичане... Иска си и запиране, ама навреме!
Да, ама...първо трябва да платиш, че е да го осъзнаеш.
И да минеш онези 99 кръга на плиткото ти предишно мислене.
Вече не бързаш... Колкото - толкова... Които - те!
Каква файда и от калабалък, повечето са публиката, която или ще заплаче с теб или ще се присмее на падането ти.
Хора за всичко си има.
Държиш все по-малко и все избрани около теб... Здравей, здрасти и толкова!
Другите, които са ти на сърце си ги побираш в душата.
Да ти топлят и да ги топлиш и ти.
Сърбал си и горчивото и соленото, че и отровното.
Факири на поглъщането сме станали.
Режеш, предателството, режеш компромисите, режеш от себе си и като погледнеш - касапница станало. Парчетата ти разхвърляни навсякъде през годините.
Събереш каквото останало и погледнеш пак - че то си е много, което имаш!
Стисваш го и му се радваш. Другото-бош лаф.
Като се спънеш и като се сринеш и те изгори няколко пъти, пусти огън, знаеш какво искаш.
Всъщност... искаш толкова малко.
Едно легло, къшей хляб да не нагарча, един покрив над главата ти и една шепа сладост в думите.
И вместо илачи - очи, които да лекуват.
Дръпнеш чертата - достатъчно е!
Нататък... каквото даде Господ, макар че хората се обезвериха, но търсят присъствието Му, когато са без надежда или когато искат да обгърне с милостта си свидните им...
Толкова!
Яжте сладко залъка си.
Тичайте след  хубави нещица.
И ламтете само за здраве.
Другото си е лакомия."
Автор: Таня Маркова

Molly, темата е обширна. Ямр най-вече касае устройства, които поддържат сърцето, за импланти в челюстите не би следвало да има проблеми при следене на гърди. За глава вече не съм компетентна, но ще говоря с моята образна, ще се поинтересувам. Проблемите при пародонтит касаят по-скоро челпстните кости. Няма ясни причини за старта на такъв процес, но е бич на 21ви век. Забелязвам, че много остро и бързо се развива след силен стрес. Не се лекува, контролира се. Всички знаем как. Идеята тук е, поставянето на импланти в кост, която може да бъде компрометирана от хормонално лечение и бисфосфонати в последствие. При тях възникват остеонекрози и имплантите не са вариант. Един от начините да се контролира пародонтит при вече стартирал процес и загубени зъби е шинирането или обличането в конструкции с възстановяваща и едновременно шинираща фукнкция, разбирай мостове във всичките им разновидности, металкерамика, прес, цирконий, дори обикновен бленд пластмаса и метал. Въпрос на личен избор. Не е само агресивното ни лечение, основно е стрес, възрастови изменения, предразположеност, при някои хора комбинирано с неглижиране на устна хигиена, агресивна бактериална компонента (дори при практикуване на специфични сексуални практики, както и дори нещо невинно като разпрашаването на аерозоли от тоалетна към мивка в баня, където често стоят четките за зъби без капачета, фекалните ентерококи дебнат 😄)
Помисли над вариант шиниране!

# 63
  • Sofia
За посещение при зъболекар. Специално попитах д-р Мила Петрова за пациенти като мен на таргетната с Верзениос. Тя каза, че няма пречка да се извърши всякаква процедура, включително и вадене на зъб.
Знам, че по време на химиотерапия и лъчетерапия само ако е много наложително и крайно необходимо. Точно заради това сметнах, че бърза работа нямам по това време, та сега трябва да ми се извади един занемарен зъб от този период.
Mimache, ако споделиш като професионалист, ще съм много благодарна.

# 64
  • Северозапада
За кариес, без нещо агресивно, няма проблем при химиотерапията. Аз ходих за един зъб на 3тия месец от лечението.

# 65
Нямаме пречки за лечение на зъби и по време на терапия, но предполагам на никого не му се ходи по това време да прави зъби. Вадила съм зъби, лекувала съм кариеси на онкопациенти преди да се разболея самата аз. Имах една единствена пациентка, която беше в активна фаза на лечение и аз тръгнах да вадя зъб, който беше започнал да се подува и се стигна до антибиотик, което наложи крактка хоспитализация в лчх, за да е под наблюдение…

# 66
  • ПЛОВДИВ
Нямаме пречки за лечение на зъби и по време на терапия, но предполагам на никого не му се ходи по това време да прави зъби. Вадила съм зъби, лекувала съм кариеси на онкопациенти преди да се разболея самата аз. Имах една единствена пациентка, която беше в активна фаза на лечение и аз тръгнах да вадя зъб, който беше започнал да се подува и се стигна до антибиотик, което наложи крактка хоспитализация в лчх, за да е под наблюдение…
Благодаря много за съвета. Смятам да ида до зъболекарката ми за почистване на зъбен камък.

# 67
Моли, аз съм с парадонтоза и шина на горните зъби.
Имах час за ЯМР на глава и ми го отложиха заради нея.
Зъболекарката я махна и след изследването отново я постави.
Помисли добре как да процедираш.

# 68
Mimache,
Много добре написано за отношението на околните. Днес го четох, докато чакам да ме изпишат от отделението по лъчетерапия.
Имам колежка, която е загрижена като свекърва. Облъчването ми беше сутрин и след това ходех на работа в офиса, защото не съм толкова зле, че да не мога да го правя и ако остана вкъщи незнам какви мисли ще ме спохождат. Та свекървата сякаш се чувства длъжна всяка сутрин след моето "Добро утро" да попита "Как си? " ...и да допълни "Днес изглеждаш добре." Simple Smile

# 69
Orange_flower,
Имах подобни на твоите дилеми. В крайна сметка направих едностранна мастектомия с реконструкция. Доверих се на д-р Хатър за операцията. Не съм имала лъчетерапия. Не е наложително да правя нещо за другата гърда. Евентуално може по естетични причини (и то не мастектомия), но хич не ми се занимава. Визуално разлика голяма няма.

# 70
Момичета, някоя от вас наясно ли е относно лобуларния вид, че не се вижда на ПЕТ скенер и затова се препоръчва ЯМР като следене. Питам за моя дружка с такъв вид, направи консултация в Турция и това са й казали като препоръка за следене.

# 71
Момичета, без да се сърдите, да допълня по повод чуденето какъв да е обемът на операцията. Аз съм с квадрантектомия с вичисти резекционни линии. Минах втора операция - реексцизия, т.е. съвсем малка част доиистиха - в моя случай посока кожата. Така  че не мисля, че е задължителна мастектомията при нечисти линии - зависи къде се паднат, ако изобщо има такива. Чудих се и аз тогава дали да не действам превантивно, но, реших, че каквото ме съветва хирургът, това ще е. Като има различни съвети, чакам за чуя идно и също от двама лекари, може и различни срециалности. Чуя ли го, това е решението ми.

# 72
Калпазанка, аз съм с лобуларен,който беше открит по подути лимфни възли под мишницата. В гърдата не се виждаше никакво образувание.Валентин Иванов ме е гледал поне 4-5 пъти на ехограф, минат мамограф, пет скенер, две ямр-та при Виктор Йорданов, скенер с контраст, още ехографии в Дървеница и Панагюрище... и накрая на операцията 15мм топче. Колко е било преди това един Бог знае /имах ХТ преди операцията/. Така че, ДА-лобуларният рак доста често не се вижда на никакви образни, понеже имитира нормална тъкан. Виждат му се метастазите. Поради тази причина реших да правя операция и на другата гърда, защото не е ясно, ако се появи нещо, дали ще го види някой навреме.
Иначе относно операцията-аз избрах мастектомия с реконструкция, която Хатър ми направи и ми обясниха, че може да има проблем след лъчетерапията, но те ще се погрижат ако се случи това. Имам облъчване на гръдната стена и импланта в Дървеница, реших да рискувам, за щастие засега всичко е наред и Хатър ми каза да отида отново след 5-6 месеца да се види на преглед за късни реакции след лъчето.

# 73
  • София
Момичета, отново благодаря на всички.
Ще помисля още малко, но като че ли се оформи някакво виждане в главата ми, за което Вие всички много помогнахте.
За сега ще запазя май едната гърда, продължавам да чета какви са показанията за мастектомия при моя ген и заради по лекото възстановяване.
Другата вероятно ще я махна, но ще помисля още малко дали да рискувам с по-щадяща операция или да я махна цялата. Проблемът при мен е че нямам ясно формирана бучка, ами някакви клетки, които "плуват" според тях в жлезистата ми тъкан, така че и хирурзите не са сигурни че ще могат да изчистят тумора при щадяща операция. Но имам още един ЯМР на 14ти април, да видим той дали ще даде повече инфо.

И аз като Calm исках да чуя две еднакви мнения на хирурзите и да се хвана за тях, ама за съжаление до момента, трима хирурзи, три различни мнения.

# 74
  • Добрич
Момичета, някоя от вас наясно ли е относно лобуларния вид, че не се вижда на ПЕТ скенер и затова се препоръчва ЯМР като следене. Питам за моя дружка с такъв вид, направи консултация в Турция и това са й казали като препоръка за следене.

Да, за лобуларния карцином се препоръчва ЯМР, не ПЕТ КТ.  Д-р Вълкан Иванов попита по телефона д-р Виктор Йорданов и това беше неговият отговор.

На КТ също се вижда.

Предполагам, че ПЕТ КТ не може да засече добре съвсем малки образувания (под 5 мм), а фокусите може да са с малки размери.

☆☆☆  

orange_flower,  каквато и операция да направиш, имай предвид, че ако искаш реконструкция и кожата вече е махната, става сложно... При едномоментната реконструкция разполагаш поне с кожата, която е незасегната.

☆☆☆ 

Като стана въпрос за по-късна реконструкция, все се каня да ви питам нещо. Обръщам се най-вече (но не само) към тези, които са правили реконструкция на по-късен етап, като преди това са имали лъчетерапия.

Моя позната е с мастектомия на гърдата, мина лъчетерапия и сега и предстои реконструкция. Казали са и, че заради лъчетерапията е задължително първо да поставят мастна тъкан. Един или два пъти, като ще вземат от гърба или корема. После експандер и накрая имплант.

Въпросът ми е, всички хирурзи ли работят така, със задължителната мастна тъкан, заради лъчетерапията?

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 14:40 от Вела

Общи условия

Активация на акаунт